Wie heeft zoveel geld

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Nadat wij donderdag hadden verklapt dat we in Mortsel Oude God zijn opgegroeid en dus slapeloze nachten hebben over de toekomst van Agfa-Gevaert, bereikten ons mails van lezers die minder begaan zijn met het lot van het ooit trotse fotobedrijf, maar zich wel afvragen waar de rare naam ‘Oude God’ vandaan komt. Of wij dat weten.

Natuurlijk weten wij dat. Laten we echter vooraf preciseren dat de gebouwen van Agfa-Gevaert niet in Oude God staan. Het eerste fotoatelier van Lieven Gevaert wel, in de Heilig Kruisstraat, maar al in 1904 verhuisde hij dat naar het bekende adres in de Septestraat, en die ligt op de rand van ‘de Luythagen’, de grens tussen Mortsel, Wilrijk en Berchem. ‘Aan Trezeke’, zoals inboorlingen de kerk van Sint-Theresia noemen.

Maar nu Oude God. Lang geleden was Mortsel een Romeinse nederzetting. Er ligt trouwens nog altijd een authentieke Romeinse heirbaan, de enige weg in Mortsel waarop je met de auto vlot kunt rijden. In wat nu Oude God heet, hadden de Romeinen op een veld hun godenbeelden gestald. Na de verovering door de Franken, naar wie Theo is genoemd, bleef men dat ‘het veld van de oude goden’ noemen, later verkort Oude God.

En als het niet waar is, is het goed gevonden. Want de eerlijkheid dwingt ons u te zeggen dat niet iedereen die uitleg gelooft.

Na deze geschiedkundige in-leiding nu dé vraag der vragen: op wie gaat u morgen stemmen? Van Kaaiman mag u het gerust weten: hij is er nog niet helemaal uit. Tot nu toe hebben wij altijd voor de PvdA gestemd, oude communistische gewaden legt men niet zomaar af, en wij hebben vroeger niet voor niets tal van muren beschilderd met de sluwe slogan: ‘Verkiezingen zijn bedrog, stem links.’ Maar hoe vaker wij ons oor te luisteren leggen bij de collega’s van De Tijd, des te meer bekruipt ons de angst dat die keuze niet alleen dom was, maar zelfs in strijd met ons redactiecharter. Bon, dan niet meer natuurlijk. Voor de Kamer wordt het Maggie De Block, een bedgenote. U kijkt geschokt, maar wij hebben vernomen dat de Luc haar elke ochtend in bed de nieuwe ‘Kaaiman’ voorleest. Dat verdient een wederdienst. Maar kun je voor het Vlaams Parlement op Gwendolyn Rutten stemmen? Nee. Mensen die toeteren dat ze zeker zes jaar burgemeester blijven en een week later naar een andere job dingen, bovendien op het niveau waarvoor ze géén kandidaat zijn, moeten worden afgestraft.

Nog even denken dus. Maar het maakt ook niet veel uit, bedrogen worden we toch. Vroeger hadden partijen het fatsoen te wachten tot de dag na de verkiezingen om hun beloften in te slikken voor dertig zilverlingen en een auto met chauffeur, nu gebeurt dat op kiesavond zelf, net voor het grote voorzittersdebat begint.

Verwacht in de loop van komende week alvast een eerste korf nieuwe belastingen, want zoals hier eerder berekend moeten die drastisch omhoog. We spreken niet eens van alle broodnodige investeringen in onderwijs, justitie, leger, overheidsgebouwen, wegen, openbaar vervoer, ziekenhuizen, kinderzorg, of bejaardenhulp. Ook niet van alle diensten die kreunen onder te weinig mensen en middelen. Nee, we beperken ons tot het tekort in de begroting, 8 miljard, en het teveel in de openbare schuld, 160 miljard.

Wie anders dan u zal dat betalen, denkt u?

Lees verder