column

XXste boete

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Van veel berichten die tijdens deze coronacrisis over ons worden uitgestort, zou je een hartaanval krijgen, ware het niet dat je voor niet-essentiële ingrepen niet meer naar het ziekenhuis mag van de regering-Van Ranst. Wij pikken er één uit.

In Boortmeerbeek heeft schepen en ex-burgemeester Michel Baert een proces-verbaal wegens samenscholing gekregen. Omdat hij samen met twee (2!) leden van de Nationale Strijdersbond, elk op twee meter van elkaar staande, een minuut stilte heeft gehouden en een klein boeketje bloemen heeft neergelegd aan het monument ter nagedachtenis van het XXste Konvooi.

Dat memoriaal, op de parkeerplaats naast het gemeentehuis, herdenkt de grootste heldendaad uit de geschiedenis van het Belgisch verzet. Op 19 april 1943 hielden in Boortmeerbeek drie jonge mannen uit het Brusselse, gewapend met één pistool en één zaklamp, een nazitrein tegen die met 1.631 Joodse gevangenen vanuit de Dossinkazerne naar Auschwitz was vertrokken. Voor de Duitsers goed beseften wat er gebeurde, hadden de drie jonge helden de deuren van een paar wagons opengebroken en hielpen ze meer dan tweehonderd gedeporteerden te ontsnappen. Een deel van hen werd weer ingerekend, maar de meesten konden wegvluchten door de bossen en beemden van het Boortmeerbeeks Broek.

Deze heroïsche daad wordt jaarlijks op een sobere plechtigheid met een honderdtal genodigden herdacht, behalve in het jaar van de aanslagen in Zaventem en Brussel, toen de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Door de coronaperikelen werd de viering ook dit jaar afgelast. Maar Baert, die een prachtig boek over deze verzetsdaad heeft geschreven, hield met twee leden van de Strijdersbond een miniherdenking. Een boete! Alle drie. Ze moeten die nu gaan aanvechten voor de rechtbank.

Dit is toch niet langer te verdragen? Er zijn mensen die de schouders ophalen bij oprispingen over de politiestaat van Pieter De Crem en Carl Decaluwé: ‘Niet overdrijven, zo erg is het niet, en het is voor ieders goed.’ Laat het voorval uit Boortmeerbeek hen leren dat het wél zo erg is. Baert is schepen voor Open VLD, die in die streek nog sterk staat. Des te pijnlijker om vast te stellen dat de minderheidsregering die de grondwet en de rechtsstaat heeft afgeschaft en een virolo-terreurbewind heeft ingevoerd, uitgerekend door zijn partijgenoten gedomineerd wordt. Wij begrijpen niet dat daar in Open VLD geen opstand tegen komt, en dat er buiten Open VLD geen revolutie tegen losbarst begrijpen we nog minder. Waar zit in vredesnaam de oppositie?

Jammer dat er voor een keer geen vertegenwoordigers van de Joodse Gemeenschap bij de herdenking van het XXste Konvooi waren, want dan was dit grove schandaal niet zoals nu zonder ophef gepasseerd. De koning zelf had zijn excuses mogen gaan aanbieden.

Lees verder