Zinzende zaag

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Trump en Theo mogen inpakken: belachelijk gemaakt op hun eigen terrein door Push Back John. Op het tweehonderdste ideologische congres dat hij organiseerde, kwam de aanvoerder van het strijdbare proletariaat met twee nieuwe socialistische boodschappen op de proppen: koop Europese producten om onze werkgelegenheid te vrijwaren, en versterk de Europese buitengrenzen om illegale immigratie een halt toe te roepen. Dat laatste in overeenstemming met zijn eerdere steun voor het pushbackbeleid van Diederik Samsom, de Nederlandse socialistenleider die intussen uit zijn eigen partij verdreven is en als logisch carrièrevervolg voor een afvalbedrijf is gaan werken.

Koop Europees en versterk de buitengrenzen. In zijn villa in Sterrebeek viel de pas tachtig geworden Walter Zinzen uit zijn skaileren zetel. En nu vallen oude mensen wel wat gemakkelijker, maar Walter was het nog niet overkomen. Pas één dag eerder had hij in De Morgen de sociaaldemocratie dood en begraven verklaard, de tiende keer dit jaar. De vraag of Walter niet sneller dood en begraven zal zijn dan de sociaaldemocratie, werd niet gesteld. Net als Pa Back vindt Zinzen dat de socialisten hun ondergang geheel aan zichzelf te wijten hebben. En het zal ook Martin Schulz al niet meer zijn die het tij gaat keren.

Is het niet ongelooflijk dat de voorzitter van de socialisten na een ideologische herbronning niet verder komt dan dat we het protectionisme dat Trump niet toepast, moeten kopiëren, en de gesloten grenzen waar Theo niet voor pleit, moeten installeren? Nadat hij eerder al omstandig had uitgelegd hoe ook linkse kiezers het beu zijn dat jonge moslims menen ons hun inferieure normen en waarden te mogen opdringen. Gelukkig kunnen we elke week volgen hoe de sp.a-voorzitter samen met Karen Damen en Goedele Liekens evenveel fysiek als moreel gewicht probeert te verliezen, hoe hij in de Colruyt havermoutvlokken en Weight Watchers-yoghurtjes gaat kopen, en hoe hij zich voorbereidt om zondag de 20 kilometer van Brussel mee te strompelen.

Walter Zinzen mag dan wel tachtig zijn, hij kan het niet meer aanzien. En zijn verontwaardiging is met de jaren niet afgenomen. ‘Integendeel!’, bulderde hij tot wanhoop van de klankman twee weken geleden in ‘De Afspraak’. In De Morgen vertelde hij hoe een jonge medewerker hem daar vooraf apart had genomen en had gevraagd of hij de actualiteit nog volgde. Dat deed dat jongmens zelf blijkbaar iets minder, want aan Zinzens zure zeuren is de jongste tijd weer niet te ontkomen. Walter wordt als tachtiger wel vaker geconfronteerd met vragen die een vermoeden van seniliteit verraden. ‘Rijdt gij nog met de auto!?’, is er zo één. Of: ‘Woont gij nog thuis!?’ Ja, Walter woont nog thuis. En ja, Walter rijdt nog met de auto. Ga maar aan de kant als hij er aankomt of hij kwakt u van colère in de gracht. Walter bezoekt ook verre landen en het kan niemand verbazen dat hij net terug is uit Iran, de nieuwste aartsvijand van de Verenigde Staten. En uiteraard trekt hij ook geregeld naar de Congo, waar velen hem nog altijd verwarren met Walter Geerts.

Voorts liet hij, en dat in alle bescheidenheid, weten dat anders dan mensen die voor Trump en Wilders en Le Pen stemmen, hij zijn mening baseert op feitenkennis. Waarna hij beweerde dat Michelle Obama een van de tofste madammen was die de wereldgeschiedenis heeft voortgebracht. Op welke feitenkennis deze mening gebaseerd was, werd niet nader toegelicht.

Lees verder