Zoete

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Mogen wij u vooreerst weinig ongeluk toewensen in 2017. ‘Geen’ zou natuurlijk ook kunnen, en ‘veel geluk’ klinkt mogelijk iets warmer, maar van lezers van De Tijd mogen we veronderstellen dat ze niet naïef zijn. En niet wereldvreemd, als we dat beladen woord nog mogen gebruiken. Pessimism is a moral duty, toch in een land als het onze. En zeg vooral uw abonnement op De Tijd niet op, of het ongeluk komt nog onze kant uit. Overigens heeft Kaaiman drie klinkende zoenen van de hoofdredactrice gekregen, waarmee dit jaar heel wat beter begonnen is dan het vorige. Al hebben wij daarin wel het einde gehaald, wat van dit allerminst zeker is.

U merkt het: is ’m er vrolijker van geworden, van al dat gefeest, Kaaiman? Nee. Is daar misschien reden toe? Ook nee. Er is dit jaar maar één lichtpunt, op 7 november vieren we, in beperkte maar selecte kring, de honderdste verjaardag van de Russische Oktoberrevolutie, met als hoogtepunt de bestorming door de bolsjewieken van het Winterpaleis in Sint-Petersburg, hierna genaamd Leningrad. U weet dat de Russische en Europese kalenders op dat moment niet dezelfde waren, de een was de Juliaanse en de ander de Gregoriaanse of omgekeerd, vandaar dat de Oktoberrevolutie in november valt.

Kaaiman zal niet zo lang wachten om te fuiven, wij gooien het eerste glas al over onze schouder stuk op 2 maart, begin van de Februarirevolutie met de afzetting van tsaar Nicolaas De Tweede onder aanvoering van onze kameraden de vrouwen, die ook in Rusland het spel in gang hebben gezet. Die Nicolaas is later dat jaar met zijn hele familie in Jekaterinenburg geëxecuteerd, om maar aan te geven over wat voor sujet we spreken.

Tot zover het enige lichtpunt in 2017. De rest wordt kommer en kwel in het kwadraat. Het wordt onder meer het jaar van de verkiezingen. In Frankrijk, Nederland, Duitsland en België. En die hebben alle vier één ding gemeen: ze zullen anders verlopen dan onze kwaliteitsmedia in hun verwaande waanwijsheid voorspellen. Als we hun deskundige prognoses van vorig jaar in gedachten houden, wordt de PVV pas de derde partij in Nederland, komt er een socialistische president in Frankrijk, blijft Mutti Merkel Duits kanselier, en haalt in eigen land de PvdA-PTB de kiesdrempel niet, niet in Vlaanderen en niet in Wallonië. Volgende kerst wordt ons land geregeerd door de klassieke tripartite, indien nodig aangevuld met Groen en Ecolo.

Daarnaast wordt 2017 het jaar van de grootste bankencrash sinds John Law of Lauriston de Nationale Bank van Frankrijk oprichtte en oplichtte. De crisis van 2008? Een klein dipje, een budgettaire tegenvaller, in vergelijking met wat 2017 brengen zal. Hebt u bankaandelen? Weg ermee, snel. Hebt u een spaarrekening? Dat geld is verloren, en reken niet op de 100.000 euro waarborg van de staat, want die zal nog minder centen hebben dan u. De groepsverzekering waarvoor u veertig jaar hebt afgedragen? FTSE, foetsie. Pensioensparen waar u veertig jaar trouw voor hebt gestort? Kwijt. Cash? Waardeloos, met dank aan Mario Draghi.

En om de onheilstijding nog te verergeren: Kris Peeters en Koen Geens gaan met alle creativiteit die hen kenmerkt een plan B bedenken. Met de b van beuling. Sta ons toe u als leidraad voor dit vreselijke jaar de wijze woorden aan te bevelen van William H. Bonney, beter bekend als Billy the Kid: ‘Ik haat iedereen.’

Lees verder