Zwarte vingers

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Als de Europese Unie en de Verenigde Staten een zwarte lijst opmaken van hooggeplaatste Russen die hun contreien niet meer in mogen, is dat een gerechtvaardigde maatregel. Wanneer de Russen hetzelfde doen met een paar buitenlandse agitatoren als Mark Demesmaeker en Guy Verhofstadt, schijnen ze dat hier onaanvaardbaar en potsierlijk te vinden.

Als ze ergens jaloers zijn op Vladimir Poetin, dan wel in Halle. Konden ze daar maar een oekaze uitvaardigen om Mark Demesmaeker de toegang tot hun grondgebied te ontzeggen. Nu moesten ze zich beperken tot het smeden van een coalitie, waardoor de N-VA in Halle met 45 procent van de stemmen de enige oppositiepartij is.

Demesmaeker maakte zich vorig jaar net als Verhofstadt belachelijk met een speech op het Maidanplein in Kiev, waarin ook hij de Oekraïners opjutte om de democratisch verkozen president Viktor Janoekovitsj af te zetten, en de Russische activisten op de Krim en in het oosten op te sluiten. ‘Er waart een spook door Oekraïne’, schreeuwde Mark de geschrokken manifestanten toe, ‘het is het spook van het nationalisme.’

Daarna raadde hij de Oekraïeners aan niet te veel meststoffen op hun spinazie te strooien. ‘Bladgroenten in het algemeen zijn zeer nitraatrijk’, schalde het over het stilaan zelf op kookpunt komende Maidanplein. ‘Bij het opwarmen worden die omgezet in nitrieten en dat veroorzaakt meer kankers dan uw zo bekritiseerde kerncentrale in Tsjernobyl. Gebruik liever kalium en magnesium dan stikstof. En nooit in de zomer planten.’

Dit jaar trok Demesmaeker onder de dekmantel van het Europees Parlement naar Oost-Oekraïne om de toepassing van het akkoord van Minsk te gaan afdwingen, het Oekraïense leger met raad en daad bij te staan in zijn strijd tegen de Groot-Russische separatisten, en de VRT-berichtgeving over de gevechten rond Donetsk te manipuleren, zoals dat op de openbare omroep hoort. Dat klonk heldhaftig, maar in werkelijkheid had Demesmaeker heel andere beweegredenen. Laten we het zo zeggen: Boer Charel is niet de enige met groene vingers die een uitheemse bruid aan de haak heeft geslagen. Dat Vladimir Poetin paal en perk wil stellen aan die matroesjka’s-praktijken siert hem.

Voor Verhofstadt is het inreisverbod in Rusland een commerciële ramp. Na zijn speech op Maidan, die zoals gewoonlijk tot een bestuurlijke chaos en een humanitaire catastrofe leidde, is hij in Oekraïne begonnen met het kweken van legkippen. Daartoe heeft hij al tal van Europese en mondiale subsidies losgeweekt, en in samenwerking met Koen Van Mechelen en Wim Delvoye is hij begonnen met het kruisen van Cubalaya-kippen met getatoeëerde varkens, in de hoop dat die ineens eieren met spek zullen leggen. Kippen en varkens worden gelaafd met zijn eigen voor menselijke consumptie toch onbruikbare Meone-wijn, zodat de nieuwe spekeieren tevens een hoogalcoholische gisting vertonen, wat vooral geapprecieerd wordt door Russische consumenten die sowieso wodka bij hun ontbijt drinken.

Als uitgerekend die afzetmarkt wegvalt, is ook het nieuwste project van Verhofstadt, net als al zijn vorige, tot mislukken gedoemd. Straks blijven alleen de Tutsi’s van zijn vriend Paul Kagame over, die kunnen wat extra proteïnen gebruiken.

Lees verder