Advertentie

'Vandaag kan een historisch keerpunt worden'

©REUTERS

Laurent Fabius, voorzitter van de Parijse klimaatconferentie, heeft vanmiddag een laatste ontwerpversie van een akkoord voorgesteld. Deze namiddag mogen alle landen stemmen.

Van onze verslaggever in Parijs

Onder luid applaus kwam Fabius, met aan zijn zijde de Franse president Hollande en VN-topman Ban Ki-moon, de grote plenaire zaal binnengestapt op Le Bourget. Hij kondigde aan dat de onderhandelingen vannacht hebben geleid tot een finaal ontwerpakkoord, dat vandaag nog moet uitmonden in een wereldwijd klimaatakkoord.

Straks mogen alle partijen stemmen. Een akkoord komt er alleen met consensus. Al lijkt het er sterk op dat achter de schermen de violen al gestemd zijn en dat een stemming straks zo goed als een formaliteit wordt. Als dat inderdaad zo loopt, noemt Fabius vandaag een 'historisch keerpunt'.

Onder 2 graden 

De precieze details van het voorstel worden nu in sneltempo geanalyseerd door waarnemers, maar Fabius noemde het een ambitieus, eerlijk, duurzaam én wettelijk bindend akkoord. Er staat duidelijk in dat de temperatuurstijging onder de twee graden moet blijven, met als uiteindelijk streefdoel zelfs 1,5 graad.


Bovendien staat in het document dat elke vijf jaar de vooruitgang wordt opgemeten. Landen moeten dan evalueren of de ambities kunnen worden opgeschroefd. Voorts staat in de tekst dat de klimaatpot van 100 miljard dollar per jaar vanaf 2020 een minimum moet zijn.

De Fransman gaf toe dat hij niet met iedereen zijn wensen volledig rekening heeft kunnen houden. 'Als je dat voor 195 landen moet doen, krijg je geen resultaat.' Hij benadrukte wel meermaals het belang van de knoop die de VN-landen moeten doorhakken. 'We willen geen tweede Kopenhagen meemaken. Iedereen rekent op ons.' 

Straks stemming

De eigenlijk tekst wordt binnen een uur beschikbaar gemaakt aan iedereen, gaf de Franse minister van Buitenlandse Zaken tenslotte mee. Daarna krijgt iedereen enkele uren de tijd om het document te bestuderen. Dat te tekst pas zo last minute beschikbaar is, wijst er volgens sommigen op dat er tot het allerlaatste moment aan het document is gesleuteld. 

Om 15.45 uur verzamelen alle partijen weer in de plenaire zaal. Dan wordt er gestemd, en wordt het ontwerpakkoord in het beste geval een echt akkoord.

U kunt de tekst van het ontwerpakkoord hier lezen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud