IKEA en McDonald's steunen klimaatplan Obama

Ook schoenenfabrikant Nike ondertekende het document van Obama. ©REUTERS

81 grote internationale bedrijven hebben zich achter de klimaatplannen van het Witte Huis geschaard. Met de zakenwereld mee aan boord hoopt president Barack Obama het verschil te kunnen maken tijdens de klimaattop in Parijs.

In de zomer had het Witte Huis al een campagne gelanceerd waarbij grote bedrijven hun goedkeuring konden geven aan de klimaatinspanningen die Obama op het oog heeft.

De Amerikaanse president wil met de VS de CO2-uitstoot tegen 2025 met 26 à 28 procent terugdringen in vergelijking met 2005. Kleppers als Apple, Coca-Cola, General Motors en Walmart beloofden hun bijdrage te zullen leveren, en ondertekenden het document.

Vandaag komen daar in één klap nog eens 68 topbedrijven bij. Onder meer IKEA, Starbucks, McDonald’s, Procter & Gamble en Johnson & Johnson scharen zich achter de plannen. Later op de dag komt Obama met een officiële aankondiging. Daarover bericht de krant Financial Times. Met de zakenwereld achter zich hoopt de president een sterkere indruk te kunnen maken op de klimaatconferentie van Parijs eind dit jaar.  

Het is opmerkelijk dat de bedrijven zich zo prominent achter de plannen van Obama scharen. In de VS zijn de klimaatinspanningen een kwestie waarover de Democraten en Republikeinen enorm verdeeld zijn. De meeste presidentskandidaten van de Republikeinse Partij zouden niets liever willen dan de beloftes van Obama helemaal terug te schroeven. Met de steunbetuiging kiezen de bedrijven dus in zekere zin ook politiek kant.

In zijn tweede termijn als Amerikaanse president heeft Obama zich opgeworpen als een echte klimaatactivist. Begin september nog trok hij naar Alaska om de gevolgen van de klimaatopwarming te zien. De Republikeinen noemen de kruistocht van Obama ongrondwettelijk en vrezen dat door zijn toedoen de VS aan competitiviteit inboeten.   

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud