Belgische oplossing voor plots hartfalen

©Paul van Riel/Hollandse Hoogte

Het biotechbedrijf Multiplicom heeft een test ontwikkeld om op basis van bloedstalen het genetisch risico op plots hartfalen te bepalen.

Plots hartfalen kwam de voorbije jaren meermaals in het nieuws bij het plotse overlijden van jonge sporters. In de meeste gevallen zijn de hartritmestoornissen het gevolg van genetische aanleg.

De test van Multiplicom, ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers aan de Antwerpse universiteit, screent het bloed van risicopersonen in één keer op een vijftigtal genen die in verband gebracht worden met plots hartfalen. ‘Daarmee zijn we een pionier’, zegt CEO Dirk Pollet. ‘De resultaten van de test zijn na enkele weken beschikbaar tegen een redelijke kostprijs’, klinkt het.

Multiplicom gaat de test nu internationaal commercialiseren. Pollet denkt dat dat product op termijn een jaarlijkse omzet van 2 à 4 miljoen euro moet kunnen halen. Pollet bouwde destijds de diagnosticadivisie van Innogenetics uit en stond tevens mee aan de wieg van Galapagos.

Met Multiplicom draait hij amper drie jaar na de opstart al break-even. ‘Het is een atypisch bedrijf in de sector’, zegt Pollet, die dit jaar al op 6 miljoen euro rekent. Multiplicom ontwikkelde eerder al een genetische test om een verhoogd risico op borstkanker op te sporen. Een test vergelijkbaar met die de actrice Angelina Jolie liet uitvoeren en waarna ze besliste haar borsten te laten amputeren. Het bedrijf werkt voorts nog aan een bloedtest om afwijkingen zoals het syndroom van Down bij foetussen te detecteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content