Berlijnse buurt betaalt met bitcoins

©IMAGEGLOBE

Wie bezit in hemelsnaam bitcoins? De voorbije weken explodeerde de koers van de digitale munt. Terwijl de bitcoin in België nog van de grond moet komen, is Berlijn uitgegroeid tot het Mekka voor Europese bitcoin-believers.

De mooie Graefestrasse ligt in het hipste deel van de Berlijnse wijk Kreuzberg. Cassandra Wintgens baat er het eethuisje ‘LekkerUrlaub’ uit. De Nederlandse verkoopt ook bioproducten en verhuurt gastenkamers. Maar het meest bijzondere aan LekkerUrlaub is de blauwe sticker die op de buitendeur kleeft. Naast een gele hoofdletter B staat daarop het opschrift ‘Bitcoin accepted here’.

Sinds mei kunnen de klanten in LekkerUrlaub hun cappuccino, korianderpesto of tweepersoonskamer in bitcoin afrekenen. Nochtans staan de prijzen enkel in euro genoteerd. Pas bij de betaling wordt de prijs in bitcoin omgerekend. Op een half jaar tijd incasseerde Wintgens in totaal negen bitcoins. Aan de actuele wisselkoers zijn die duizenden euro’s waard. ‘Vroeger checkte ik ’s ochtends in bed altijd Facebook’, vertelt de uitbaatster schaterlachend. ‘Tegenwoordig kijk ik eerst naar de bitcoin-koers om te weten hoeveel ik de voorbije nacht heb bijverdiend.’

De opwinding van Wintgens valt enigszins te begrijpen. Tot begin dit jaar was een bitcoin amper enkele euro’s waard. In oktober kostte een bitcoin al ongeveer 150 euro. De voorbije weken steeg de koers tot boven de 600 euro. De bezitters van bitcoins boekten dus sensationele winsten.

Cassandra Wintgens besloot in het bitcoin-verhaal te stappen nadat ze ‘twee jaar lang werd platgeluld door die bitcoin-evangelist’. De evangelist in kwestie heet Jörg Platzer. Iets verderop in de straat baat hij het hamburgerrestaurant ‘Room 77’ uit. In juni 2011 was Room 77 vermoedelijk de eerste plek ter wereld waar consumenten met bitcoins konden betalen. Sindsdien probeert Platzer alle handelaars in de buurt te overtuigen ook bitcoins te aanvaarden. Intussen kunnen mensen in meer dan tien winkels in de Graefewijk met bitcoins terecht. Room 77 doet dienst als hoofdkwartier van de Berlijnse bitcoin-community.

Dat blijkt ook op een donkere donderdagavond, wanneer een twintigtal mannen in het café opdagen voor de maandelijkse bitcoin-avond. De meeste aanwezigen zijn actief in de IT-wereld. Ze praten kinderlijk enthousiast met ervaren bitcoin-adepten zoals Jan Goslicki. De jongeman raakte zodanig geboeid door de nieuwe munt dat hij zijn economiestudies stopzette om als zelfstandig consultant aan de slag te gaan. Met zijn startup ‘Bitcoins Berlin’ ondersteunt hij een tiental onlinewinkels die de bitcoin als betaalmiddel willen invoeren. Zelf geeft Goslicki gemiddeld een keer per dag bitcoins uit. ‘Vorige maand gebruikte ik ze voor het laatst op café. Ik had geen cash geld bij me en was te lui om naar de bank te lopen’, herinnert hij zich. Op zijn smartphone toont de consultant een overzicht van zijn recente aankopen in bitcoin: naast pinten, koffies en sushi verschijnt een hele reeks transacties voor minieme bedragen. Vele geïnteresseerden willen vooral eens zien hoe hij met bitcoins betaalt. Betalingen verlopen volgens Goslicki zeer eenvoudig. Eerst koop je op basis van de geldende wisselkoers een hoeveelheid bitcoins op een online handelsbeurs, het Japanse Mt.Gox bijvoorbeeld. Daarna transfereer je de aangekochte bitcoins naar je eigen portefeuille, die een persoonlijk adres heeft en die je kan beheren via een app zoals Blockchain. Wanneer je op café wil betalen, breng je op die app het verschuldigde bedrag in. Daarna scan je de QR-code met het adres van de cafébaas. Vervolgens stuur je de bitcoins rechtstreeks naar de verkoper, alsof het een e-mail is. Niet veel later krijg je de bevestiging van de betaling.

De organisator van de bitcoin-avond is Jeff Gallas. Volgens de medestichter van de Duitse bitcoin-vereniging ‘Bundesverband Bitcoin’ biedt de nieuwe munt alleen maar voordelen. ‘De overdracht van geld verloopt bij bitcoins snel en goedkoop. Er zijn geen transactiekosten, in tegenstelling tot bij Western Union of bij kredietkaarten.’

Gallas wijst erop dat reizigers nu al vluchten en hotels kunnen boeken op websites die bitcoins aanvaarden, zoals 9flats.

De barman van Room 77 wenkt Gallas. Een gigantische hamburger wacht op de toog. Achter de toog hangt een briefje: ‘I believe in honest money: gold, silver and bitcoins.’ Straks zal Gallas de rekening ongetwijfeld in bitcoins betalen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content