reportage

'De collega's' zijn verleden tijd, hier werkt de Vlaamse ambtenaar 2.0

Het Herman Teirlinckgebouw op Tour & Taxis ©thomas ost

De eerste Vlaamse ambtenaren zijn deze week veilig en wel aangekomen op Tour & Taxis. Met een glimlach. De Tijd ging als eerste een kijkje nemen bij zijn nieuwe buren, samen met ontwikkelaar Kris Verhellen (Extensa/Ackermans & van Haaren) en architect Willem Jan Neutelings.

Maandag 28 augustus. De entreehal van het Herman Teirlinckgebouw, het nieuwe Vlaams Administratief Centrum (VAC), ligt er opvallend proper bij. Alles is klaar om de komende weken en maanden zo’n 2.600 Vlaamse ambtenaren te verwelkomen.

Veel volk is er nog niet te zien.  In de eigen broodjeszaak van Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid komt een ietwat aarzelende ambtenaar zijn eerste broodje (2,80 euro) kopen. In het restaurant (met een capaciteit van 1.500 maaltijden, 500 plaatsen ) kan hij nog even niet terecht. En de gymzaal is nog op slot.

Bakstenen

Veel nieuwe kantoren zijn vandaag grote flashy glazen constructies. Architect Willem Jan Neutelings Neutelings koos bewust voor een bakstenen gevel. Geen prefab, maar met de hand gemetseld - ruim een half miljoen stuks.  ‘Voldoende metselaars vinden was een van de grote uitdagingen voor aannemer Van Laere’, weet Kris Verhellen van ontwikkkelaar Extensa. Van Laere is net als Extensa een dochterbedrijf van Ackermans & van Haaren.

Bakstenen vergemakkelijken het realiseren van een (bijna) passief kantoorgebouw. Met grote glaspartijen is het veel moeilijker om gebouwen op natuurlijke wijze gekoeld te houden in de zomer.

De factuur voor de bouw blijft in de buurt van de gemiddelde bouwkostprijs van zo’n 1.250 euro per vierkante meter die vandaag op de Belgische kantorenmarkt wordt gehanteerd.

Nieuwe werkplek voor 2.600 Vlaamse ambtenaren (met de trap van de Brusselse kunstenaar Henri Jacobs)

 

Meander

Ook geen eindeloze gangen. De werknaam van het gebouw was niet toevallig ‘Meander’. Het gebouw slingert zich (net als de lichtinval) als het ware rond zijn eigen as. Twee binnentuinen op het gelijkvloers en veel houtwerk vermijden de eentonigheid.

©Filip Dujardin

De kunstwerken geven het gebouw extra karakter. ‘Van bij de start van het ontwerp van het gebouw werden de kunstenaars erbij betrokken. Hun creatie werd er niet, zoals vaak gebeurt, op het laatste moment bij gesleurd’, benadrukt Neutelings.

De hogere verdiepingen zijn enkel toegankelijk met badge. Ze zijn eenvoudig ingericht. Ze wachten alleen nog op de ambtenaren en hun meubels. Enkel op de vierde verdieping, waar het Agentschap Facilitair Bedrijf is gevestigd, zijn de eerste ambtenaren al aan de slag. Enkele partytafels met bordjes als ‘Samen nemen we een vliegende start’ verraden een kleine welkomstreceptie. Het Facilitair Bedrijf staat in voor de huisvesting en de omkadering van de Vlaamse ambtenaren.

 

Geen enkele ambtenaar heeft nog een vaste werkplek. In totaal 1.800 werkplekken moeten volstaan voor 2.600 ambtenaren. Elke ambtenaar heeft wel een kastje  met veiligheidscode om zijn persoonlijke spullen op te bergen. Per werkplek is 20 vierkante meter voorzien. Dat is best ruim.

Wie even zijn zinnen wil verzetten, kan naar een van twee binnentuinen op de bovenverdiepingen, waarvan een met leestafel. Over een paar jaar zullen dat vijf meter hoge groene oases zijn.

Herman Teirlinck omvat vier binnentuinen. ©thomas ost

Besparing

CEO Chris Verhellen van Extensa. ©thomas ost

Duur? De verhuizing betekent een serieuze besparing voor de Vlaamse overheid. De jaarlijkse huurfactuur daalt van 12 naar 8,8 miljoen euro per jaar.

De overheid huurt het gebouw voor 18 jaar van Extensa. Dat verkoopt het gebouw voor zo’n 200 miljoen euro, een zeer mooie prijs, door aan de verzekeraar Baloise. Maar voor alles krijgt de ambtenaar een veel betere werkstek.

Er komt een tweede nieuw VAC in Brussel. De overheid lanceerde deze zomer een oproep om nog eens 3.900 ambtenaren samen te brengen in een nieuw gebouw.

©Filip Dujardin

Met de komst van de Vlaamse ambtenaren zullen er zo’n 5.000 mensen op de site werken. Dat zijn er beduidend meer dan de 3.000 tijdens de jaren zestig in en rond ‘Thurn en Taxis’, het in 1994 gesloten goederenstation en Brusselse industriële opslagplaats.

Het gebouw Herman Teirlinck en de site van Tour & Taxis vanop het panoramisch terras op de 42ste verdieping van de woontoren van Upsite ©thomas ost

Rond het eigen nieuwe park van 9 ha komen er de komende tien jaar in totaal zo’n 1.800 woningen, waarvan er al 115 zijn gerealiseerd, een of twee scholen, een woonzorgcentrum met 200 bedden, 80 assistentiewoningen… Tegen 2019 worden er in de gigantische Gare Maritime (75.000 m² ontwikkeling) ook nog een mix van kantoren en winkels (samen 40.000 vierkante meter) gerealiseerd.

‘Te ver en te gevaarlijk’

Toen de Vlaamse regering in het voorjaar van 2014 de site van Tour & Taxis koos als locatie voor het nieuwe Vlaams Administratief Centrum (VAC) verzetten de vakbonden, vooral de socialistische, zich hevig tegen de keuze van de nieuwe locatie. Het traject van het Noord-Station naar het geplande Herman Teirlinckgebouw vonden ze ‘te ver’ (bijna een kilometer van het Noordstation) en ‘te gevaarlijk’ (langs het beruchte Maximiliaanpark).

Het protest was voer voor een hilarisch filmpje van het tv-programma De Ideale Wereld over het 'gevaarlijke parcours' voor de ambtenaar naar die site. De Vlaamse overheid heeft er toen meteen op ingespeeld door informatiewandelingen in de buurt te organiseren.

Ambtenaren kunnen overigens, net als andere werknemers op Tour & Taxis, bijna de klok rond (van 7 tot 22 uur) een shuttlebus nemen van en naar het noordstation.

Steeds meer bedrijven vestigen zich op de route tussen de site van Tour & Taxis naar het Noord-Station. De nagelnieuwe garage van Citroën (de oude wordt omgebouwd tot een nieuwe cultuurpool) vlakbij is bijna klaar.

Unizo en Go! (Gemeenschapsonderwijs) zitten in het project Up-Site van Atenor, aan de overzijde van het Kanaal.

De kade is ook heraangelegd met terrassen in de zomer. AG Real Estate bouwt er enkele honderden woningen en ook Extensa zal ook daar appartementen neerzetten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud