De Crem bereidt aankoop F-35's voor

©Reuters

België heeft nood aan een opvolger voor zijn F-16’s. In navolging van Nederland overweegt minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) de Joint Strike Fighter of F-35. ‘Het dossier zal worden voorbereid.’

Nederland besliste gisteren 37 Joint Strike Fighter (JSF)-gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin te kopen, ook wel F-35’s genoemd. ‘Binnenkort moet ook ons land een opvolger kiezen voor de F-16’s’, zegt minister van Defensie Pieter De Crem. ‘Een opvolger is hoe dan ook nodig: de F-16 wordt vijftig in 2025. Voor wie het zich herinnert: de slogan ‘Neen aan de F-16’ dateert van eind jaren zeventig.’ Vanaf 2023 moeten de eerste F-16’s van het Belgische leger worden vervangen.

Een beslissing over de volgende generatie jachtvliegtuigen dringt zich volgens De Crem snel op, omdat er heel wat tijd zit tussen een politieke beslissing en de levering van de toestellen. ‘De eerste beslissing om de C130-transportvliegtuigen te vervangen door de Airbus A400M is 14 jaar geleden genomen. Pas in 2019 wordt het eerste toestel aan België geleverd.’ Voor de JSF wordt rekening gehouden met een leveringstijd van zeker acht jaar.

De Crem wil het dossier dan ook volledig voorbereiden, zodat de volgende regering snel kan overgaan tot een politieke beslissing, zoals is vastgelegd in het regeerakkoord. ‘Het wordt belangrijk te bekijken hoeveel jachtvliegtuigen we nodig hebben om in onze eigen veiligheid te voorzien en om aan internationale operaties mee te werken. De opvolger van de F-16 wordt een test om te zien of we met andere landen een gemeenschappelijke vloot kunnen opbouwen of niet.’

En voor alle duidelijkheid: De Crem denkt daarbij vooral aan de Joint Strike Fighter. Een delegatie van het Amerikaanse ministerie van Defensie stelde de F-35 al uitgebreid in Brussel voor. De JSF wordt wellicht ook het gevechtsvliegtuig dat in NAVO-verband zal worden gebruikt. ‘Ik denk niet dat de opvolger van de F-16 een Chinees of Russisch toestel zal zijn’, zegt De Crem.

De minister wil zich nog niet uitspreken over het aantal gevechtsvliegtuigen dat België nodig heeft. Maar het worden er ongetwijfeld minder dan de zowat zestig F-16’s waarover het Belgische leger nu beschikt. ‘Het lijkt me onvermijdelijk dat het er minder zijn. Maar vergis u niet: op dit moment hebben we zes F-16’s in Kandahar in Afghanistan. Dat betekent dat we zes toestellen in reserve moeten houden en dat we er nog eens zes nodig hebben om te trainen. Daarnaast hebben we vier F-16’s in de Balkan, waar we de Baltische staten helpen met hun luchtcontrole’, stelt De Crem.

Maar het zal straks met minder moeten. De prijs van een JSF is dan ook niet min. Nederland gaat uit van 85 miljoen dollar (62 miljoen euro) per stuk. Dat bedrag schoof ook Stephen O’Brian van Lockheed Martin in april in de Nederlandse Tweede Kamer naar voren.

Nederland is al van bij het begin betrokken in het ontwikkelingsprogramma van de JSF, dat naar schatting 290 miljard euro kost. Tien jaar geleden besliste de toenmalige regering-Verhofstadt niet mee te stappen in het JSF-programma. Daardoor is de Belgische industrie niet betrokken bij de ontwikkeling van het toestel. België zal zijn F-35’s ‘on the shelf’ moeten kopen. De prijs zal daardoor wellicht hoger liggen dat wat de Nederlanders betalen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content