Advertentie

Het dubieuze geld van de Clintons

©REUTERS

De documentaire ‘Clinton Cash’ legt de onfrisse manier bloot waarop de Clintons hun fortuin hebben verzameld. Auteur Peter Schweizer probeert Cannes warm te maken voor de film.

 

‘Dit verhaal heeft wereldwijde implicaties’, zegt Peter Schweizer, de schrijver van het boek waarop de documentaire ‘Clinton Cash’ gebaseerd is. Daarom vindt hij een festival als Cannes het ideale platform om promotie te voeren voor de film, ook al staat die nergens op het programma. Hij is aangenaam verrast hoeveel journalisten geïnteresseerd zijn in wat hij te vertellen heeft, zegt hij. Daar hebben de Amerikaanse presidentsverkiezingen uiteraard veel mee te maken. De ondertitel van het oorspronkelijke boek uit 2015 spreekt boekdelen: ‘The Untold Story of How and Why Foreign Governments and Businesses Helped Make Bill and Hillary Rich’.

Peter Schweizer, de schrijver van het boek waarop de documentaire 'Clinton Cash' gebaseerd is. ©rv

Dossier na dossier tekent Schweizer het portret van een echtpaar dat zijn politieke invloed misbruikt voor het eigen gewin. Dat is althans de thesis die hij hard wil maken. Tegenstanders beweren dat Schweizer al te gemakkelijk conclusies trekt en wijzen op zijn conservatieve achtergrond.

‘Ik kan enkel zeggen: kijk naar de feiten’, antwoordt Schweizer, die zichzelf liever een conservatieve libertair noemt. ‘Ik heb enkel het geld gevolgd. De vragen waren altijd dezelfde. Wie geeft geld aan de Clintons of hun organisatie Clinton Global Initiative (CGI)? Krijgt die persoon daarvoor iets in ruil? En wanneer gebeurt dat precies? Ik sluit het toeval niet uit, maar als het zo vaak gebeurt, ben ik cynisch of realistisch genoeg om ervan uit te gaan dat er een rode draad is. Ik ontken niet dat ‘Clinton Cash’ bedoeld is als polemiek, maar uiteindelijk zijn de feiten de feiten.’

KORT

‘Clinton Cash’ is een boek en een documentaire over de lucratieve manier waarop Bill en Hillary Clinton hun politieke invloed verzilveren.

‘Kijk naar de feiten’, benadrukt de conservatieve auteur Peter Schweizer.

Het vermogen van de Clintons is in 15 jaar gegroeid tot 200 miljoen dollar.

Donors

Schweizer rook voor het eerst onraad toen hij vlak na de publicatie van zijn boek ‘Extortion’ (2013), waarin hij de geldcultuur in de Amerikaanse politiek doorlichtte, een blik wierp op een document uit 2008, het jaar waarop Hillary Clinton aangesteld werd als minister van Buitenlandse Zaken. ‘President Obama verplichtte haar toen een lijst op te stellen van haar financiële donors’, vertelt Schweizer. ‘De eerste keer dat ik die lijst zag, viel me op dat er naast de voorspelbare banken en nutsbedrijven ook veel mijnbedrijven op stonden. Dat vond ik vreemd. In 2013 bleek bovendien dat vier leden van de raad van bestuur van CGI aangeklaagd waren voor financiële misdaden. Dat zette me ertoe aan dieper te graven.’

Toen Hillary minister werd, verdrievoudigde Bills tarief voor het geven van speeches tot 750.000 dollar per lezing.
Peter Schweizer
Auteur

Wat hij ontdekte, was allesbehalve fraai. ‘Clinton Cash’ reist van Rwanda en Nigeria naar India en Rusland en beschrijft een steeds terugkerend fenomeen. Staats- of bedrijfsleiders die CGI steunden, konden rekenen op een gunstige behandeling door de Amerikaanse overheid. Hillary Clinton had doorgaans een beslissende stem. Dat de zakenpartners in kwestie soms een bedenkelijke reputatie hadden op het vlak van mensenrechten of milieubescherming maakte niets uit.

De complete chaos die ontstond toen de Clintons zich in 2010 bogen over de heropbouw na de aardbeving in Haïti, is illustratief voor hun aanpak, stelt Schweizer.

©REUTERS

Hij haalt bovendien de hoge tarieven aan die Bill Clinton opstrijkt als hij ergens een lezing geeft, niet toevallig voor de landen, bedrijven of instellingen die bij de Clintons in de gunst willen komen. ‘Op zich is het normaal dat ex-presidenten na hun actieve loopbaan lezingen geven’, zegt Schweizer. ‘Dat gebeurt al sinds Eisenhower. In het begin kunnen ze hoge prijzen vragen, maar die dalen naarmate ze minder aandacht krijgen. Het eigenaardige aan Bill Clinton is dat hij plots drie keer meer betaald werd toen Hillary op Buitenlandse Zaken terechtkwam, tot 750.000 dollar per lezing. Dat is ongezien.’

Fortuin

Het heeft er in elk geval toe geleid dat de Clintons een enorm fortuin hebben vergaard. Het persagentschap Associated Press berekende eerder dit jaar dat het echtpaar de voorbije 15 jaar netto 200 miljoen dollar rijker is geworden, waarvan 140 miljoen sinds 2007. Ter vergelijking: de nettowaarde van George W. Bush wordt geschat op 35 miljoen dollar.

Schweizer houdt vol dat het hem niet te doen is om politieke kleur. Hij richt zich ook niet tot collega-conservatieven, maar tot mensen die geïnteresseerd zijn in thema’s als ontbossing, mensenrechten of klimaatopwarming. Dat zijn de zaken die de Clintons naar eigen zeggen zelf ook behartigen. ‘Wat mij het meest tegen de borst stuit, is de hypocrisie’, klinkt het. ‘De mensen hunkeren naar eerlijke politici, in beide partijen. Ik vraag enkel dat de Clintons op dezelfde manier beoordeeld worden als de rest. We hebben het voorbije jaar meerdere gevallen gezien waar politici voor gelijkaardige feiten vervolgd werden.’

Het 69ste filmfestival van Cannes loopt nog tot zaterdag 21 mei.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud