Louvre-Lens is nog geen Guggenheim

©© James Newton/VIEW

Het Louvre in Lens trekt negen dagen uit om zijn vijfde verjaardag te fêteren. Heeft het bijhuis van het Parijse topmuseum de streek uit ‘le trou noir’ getrokken?

Maandag is het vijf jaar geleden dat op een mijnterril in het zwartste gat van Frankrijk een nieuw museum openging. En niet zomaar eentje: een bijhuis - of dependance - van het vermaarde Parijse Louvre. Het Louvre-Lens was een risico. De oude mijnregio rond het noordelijke stadje zat al decennia economisch in een diep dal, de werkloosheid lag rond 20 procent. Zou een historisch kunstmuseum het zwarte gat kunnen dempen.

8 procent
8 procent
Van alle bezoekers van het Louvre-Lens komt 8 procent uit België.

Het eerste jaar lokte het Louvre-Lens 900.000 bezoekers. Nieuwsgierigen. ‘Het echte werk begint nu pas’, luidde het bescheiden op de eerste verjaardag, die zonder toeters of bellen werd gevierd. Voor de vijfde verjaardag gebeurt dat wel. Morgen start een feestprogramma dat negen dagen duurt, met een bal populaire, eetdegustaties en concerten. De Galérie du Temps van het museum - een historische selectie uit de vaste collectie van de grote broer in Parijs - krijgt een grondige make-over, met 43 nieuwe werken, zoals ‘La Lecture de la Bible’ van Jean-Baptiste Greuze en ‘Le Jeune Mendiant’ van de Spaanse barokschilder Bartolomé Murillo.

©BELGAIMAGE

Heeft Lens reden tot feesten? Is er sprake van een Bilbao-effect. Voor de komst van het Guggenheim was die Baskische stad grauw en onaantrekkelijk. Geen toerist die er graag kwam. Het Guggenheim tilde Bilbao op tot een sexy reisbestemming. Zo ver is Lens nog lang niet, maar de eerste effecten zijn voelbaar.

Om te beginnen haalt het Louvre-Lens zijn vooropgestelde bezoekcijfers. Een half miljoen bezoekers per jaar, luidde de ambitie bij de eerste verjaardag. Missie geslaagd. Met 3 miljoen bezoekers sinds de opening is het Louvre-Lens het derde meest bezochte museum in Frankrijk, Parijs niet meegerekend. 8 procent van de bezoekers komt overigens uit ons land. Dat is best aardig, maar het kan beter. Lens ligt op slechts anderhalf uur rijden van Brussel.

Het museum bracht 120 miljoen euro aan directe inkomsten voor de regio op, en meer dan 500 extra jobs in de horeca en het toerisme. Tussen 2012 en 2015 kwamen er 76 restaurants bij in de streek. Toen het Louvre opende, waren er twee hotels in Lens, vandaag acht. Tussen 2012 en vandaag daalde de werkloosheid in de regio met 2,5 procentpunten.

120 miljoen
120 miljoen
De directe inkomsten van vijf jaar Louvre-Lens bedragen 120 miljoen euro.

Dat lijken op het eerste gezicht misschien geen indrukwekkende cijfers. Maar Rome is ook niet in één dag gebouwd, besloot Le Figaro vorige week in een artikel met als titel: ‘Lens: un coup de jeune, mais pas d’éclat’. Lees: Lens is nog geen Bilbao.

Maar de renaissance van le trou noir gaat onverminderd voort. In 2019 gaat pal tegenover het museum een viersterrenhotel open. In dezelfde periode moet in de buurgemeente Liévin eindelijk ook het nieuwe depot van het Louvre klaar zijn. Op termijn worden in dat gebouw 250.000 werken uit de Parijse reserves bewaard. Het reserveproject zal goed zijn voor nog eens honderd bijkomende jobs. Maar veel belangrijker is de symboolwaarde ervan: Parijs laat het zwarte gat niet los.

Het feestprogramma van vijf jaar Louvre-Lens, van 2 tot 10 december in en rond Lens, vindt u op www.louvrelens.fr

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content