Studenten slaan aan het ondernemen

Steeds meer studenten zijn gebeten door het ondernemersvirus. ©BELGA

Interesse voor ondernemersinitiatieven aan universiteiten boomt, leert een rondvraag door De Tijd bij universiteiten en hogescholen.

Ons land staat niet bekend als een broedplaats voor nieuw ondernemerschap. Toch zien de Vlaamse universiteiten en hogescholen een forse toename van de initiatieven bij hun studenten en onderzoekers.

Plus 30 procent aan KU Leuven

Leuven Research & Development (LRD), de dienst voor kennis- en technologietransfer van de KU Leuven, behandelde dit jaar 30 procent meer dossiers dan de voorbije jaren.

Via haar twee jaar oude community LCIE (Leuven Community for Innovation driven Entrepreneurship) kon de universiteit al meer dan 100 studenten en onderzoekers helpen met hun plannen. ‘De verst gevorderde teams hebben 3,5 miljoen euro kapitaal opgehaald’, zegt coördinator Wim Fyen.

Ook de infosessies over ondernemen breken records. LCIE trok enkele weken geleden meer dan 300 studenten aan uit 14 (van de 16) faculteiten.

'De interesse voor het ondernemerschap komt niet meer alleen van ingenieurs en economen.'
Paul Van Dun
Directeur LRD (Leuven Research & Development)

Een evenement dat van de studentenkringen uitging, trok ruim 800 bezoekers. ‘De cijfers tonen aan dat de interesse van onderuit komt en breed gedragen wordt’, zegt LRD-directeur Paul Van Dun.

‘Naast de klassieke belangstelling van ingenieurs en economen zien we ook meer studenten uit andere richtingen, zoals sport of psychologie.’

Forse interesse UGent

Ook aan de UGent wijzen de cijfers op een forse toename van het ondernemerschap. Dit academiejaar telde de universiteit een recordaantal van 684 inschrijvingen voor de leerlijn ondernemen, een pakket van vier keuzevakken die studenten voorbereiden op een eigen zaak. Dat zijn er 22 procent meer dan vorig jaar en ruim drie keer meer dan vier jaar geleden.

75
De UGent telde vorig jaar ook een piek van 75 student-ondernemers, zowat een verdubbeling in vier jaar.

De UGent telde vorig jaar ook een piek van 75 student-ondernemers, zowat een verdubbeling in vier jaar. Na twee maanden staat de teller dit academiejaar op 42, zodat wellicht een nieuwe stijging in de maak is. De UGent participeerde vorig jaar in 14 spin-offs, ruim het dubbele van de voorgaande jaren. Dit jaar werden er zeven opgericht.

Limburg

Ook  andere instellingen die we contacteerden spreken van een  verhoogde interesse, al zijn  er niet altijd cijfers voorhanden om dat te staven.

De Universiteit Hasselt en de Limburgse hogeschool PXL lanceerden ruim drie jaar geleden een coachingtraject voor student-ondernemers, waar al 125 studenten en alumni gebruik van maakten.

‘We zien ook meer interesse buiten de zakelijke en technologische opleidingen, zoals in cursussen winkelmanagement of bedrijfsbeheer ’, zegt PXL-departementshoofd Jean-Pierre Segers.

De hogeschool UCLL lanceerde dit jaar het programma StartMinds om het ondernemerspotentieel aan te zwengelen en te ondersteunen. StartMinds begeleidt nu al 20 studenten die al een bedrijfje opgestart hebben of dit willen doen naast hun opleiding.

Nog eens 17 (andere) studenten nemen dit jaar het extra-curriculaire vak voor een attest bedrijfsbeheer op, waarvan de meesten uit de opleidingen Gezondheid & Welzijn en Lerarenopleiding, zegt woordvoerster Kristien Van Hoegaerden.

 

·         17 (andere) studenten nemen dit jaar het extra-curriculaire vak voor een attest bedrijfsbeheer op

·         de meesten hiervan komen dan weer uit de opleidingen Gezondheid & Welzijn en Lerarenopleiding

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud