Toerisme op Iers eiland bedreigt mega-investering Huts

Spike Island kent een lange geschiedenis: van klooster in de 6de eeuw tot een van de grootste gevangenissen in de 19de eeuw.

De Mechelse afvalverwerker Indaver probeert al jaren een nieuwe afvalenergiecentrale in Ierland te bouwen. Maar het bedrijf van Fernand Huts botst op hevig lokaal verzet.

Spike Island. Niemand die er al van gehoord heeft. Maar het eiland werd door mensen uit de sector verkozen tot toeristische attractie van 2017. Het Ierse eiland bij de zuidelijke havenstad Cork klopte onder meer de Eiffeltoren, het Colosseum, de Sagrada Familia en de Akropolis.

Wat is er te zien op dat eiland? Een pas gerenoveerde twee eeuwen oude stervormige gevangenis die vaak wordt vergeleken met het Amerikaanse Alcatraz-gevangeniseiland. De lokale overheden zijn dolblij met de bekroning en verwachten tegen 2020 100.000 toeristen per jaar.

Investering van 160 miljoen

Minder enthousiast zijn ze in Mechelen, op het hoofdkantoor van Indaver, en in Antwerpen, de thuisbasis van eigenaar Fernand Huts (Katoen Natie). Indaver wil al jaren 160 miljoen euro investeren in een nieuwe afvalenergie-installatie in Ringaskiddy, een dorp in de haven van Cork.

Maar de grond van Indaver blijkt vlak bij die nieuwbakken toeristische topattractie te liggen. Er zit minder dan 1 km water tussen het eiland en de oever waar Indaver wil bouwen.

1 km
Spike Island
Er zit minder dan 1 km water tussen het toeristisch eiland Spike Island en de oever waar Indaver een afvalcentrale wil bouwen.

Tegenstanders van Indavers project hameren er nu op dat de toeristische ontwikkeling haaks staat op de bouw van een grote installatie, waar 240.000 ton afval per jaar wordt verbrand om energie op te wekken. 

De tegenstand is hardnekkig. Al sinds 2011 probeert Indaver in Ierland een afvalverbrandingsinstallatie te bouwen. In het noordelijke Meath lukte dat na vele jaren, maar in Ringaskiddy tot dusver niet.

Na eerdere afwijzingen diende Indaver begin vorig jaar - net na de overname door Huts - een nieuwe aanvraag in. Dat het een lange weg zou worden in Ierland, waar veel inspraak is, had Indaver ingecalculeerd. Maar nu begint het toch wel erg lang te worden.

De beslissing over de vergunning is al zo’n zeven keer uitgesteld. Volgens de jongste berichten zou An Bord Pleanála, zoals de onafhankelijke vergunningscommissie er heet, op 19 december een beslissing nemen.

Maar voor hetzelfde geld wordt die datum nogmaals opgeschoven. De eerste deadline voor een beslissing lag in juli 2016, maar die schoof steeds op omdat extra vragen werden gesteld en omdat de commissie meer tijd nam om het dossier te bestuderen. Indaver had onder meer werk om de gemoederen te bedaren nadat beelden van een explosie op de Indaver-site vorig jaar via de sociale media Ierland hadden bereikt.

Al tien jaar bezig

‘We zijn al zo’n tien jaar bezig met het dossier. Maar we staan klaar om meteen te beginnen bouwen als we groen licht krijgen’, zegt Indaver-CEO Paul De Bruycker. ‘Ierland heeft nood aan deze installatie omdat nu nog veel afval gestort wordt.’

Hij verdedigt de keuze van de locatie. ‘Niemand heeft graag een industriële installatie in de achtertuin. Maar we zitten midden in het industriële deel van Cork.’ Ringaskiddy herbergt ook een fabriek voor Pfizers bekende erectiepil Viagra.

De Bruycker vindt dat de installatie geen hinder oplevert voor het toerisme. ‘Tegenstanders zoeken altijd wel iets. In Meath kwam men plots aandraven met het feit dat er kilometers verder een historisch slagveld zou zijn.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content