analyse

Afscheid van 'Gigi' Buffon

Gianluigi Buffon. ©AFP

Het 40-jarige Italiaanse keepersicoon Gianluigi Buffon stopt bij de Italiaanse nationale ploeg na de uitschakeling voor het WK voetbal in Rusland.

In tranen verontschuldigde voetbalveteraan Gianluigi Buffon (39) zich maandagavond tegenover het voltallige Italiaanse volk. De met maffiapathos, extreemlinkse boevenromantiek en politieke moorden gevulde historie van het Land van de Laars was in het San Siro-stadion in Milaan net aangevuld met een nieuw collectief trauma. De viervoudige wereldkampioen voetbal - die er slechts op twee van in totaal 20 wereldbekers niet bij was - had zich door een matig Zweden laten uitschakelen voor het WK voetbal in Rusland.

©REUTERS

‘Apocalypse Azzurra’, klonk de krantencommentaar na de ‘schande van San Siro’. Een klein Armageddon voltrok zich prompt op de beurs van Milaan. Het aandeel van de mediagroep boven de legendarische sportkrant ‘La Gazzetta dello Sport’ moest gisteren geschorst worden nadat het in elkaar was gestort. De inkomsten van Italiaanse mediabedrijven zijn sterk afhankelijk van adverteerders die hun naam verbinden aan de continue stroom voetbal. Tv-zenders die niet over voetbalrechten beschikken, laten op zondagmiddag grijze mannen dan maar oeverloos lullen over wat zich op de velden afspeelt. Het gebrek aan bewegend beeld wordt gecompenseerd door dansende showgirls.

Buffon is vandaag een boven alles en iedereen verheven Italiaans stijlicoon.

In Italië zijn de staat van het land en het voetbal een eeneiige tweeling. De uitschakeling wordt daarom tot symbool gemaakt voor de deplorabele staat waarin Italië en zijn economie al jaren verkeren. Het Italiaanse voetbal is zoals het land oud, moe en vergane glorie, klinkt het. De Italiaanse ex-premier Matteo Renzi riep gisteren op het voetbal van de grond af weer op te bouwen, terwijl Italiaans extreemrechts de schuld legt bij de te hoge concentratie buitenlanders op de Italiaanse velden.

In Milaan voltrok zich een dubbel drama. De uitschakeling betekent ook het einde van de interlandcarrière van Gianluigi Buffon. Het bijna 40-jarige sluitstuk van de topclub Juventus speelde in twee decennia 175 interlands, wat hem Europees recordhouder maakt. ‘Gigi’ wordt beschouwd als misschien wel de allergrootste doelman ooit.

©REUTERS

Buffon is geheel opgetrokken uit verbluffende records en statistieken. Met Parma en Juventus - zijn enige twee clubs - won hij tien titels, vier bekers en één UEFA Cup. In 2006 werd hij wereldkampioen met de Squadra. Hij was ook 16 jaar lang de duurste doelman ooit, tot Manchester City afgelopen zomer meer betaalde voor Ederson. Juventus betaalde Parma in 2001 53 miljoen euro, ondanks de hyperinflatie in het voetbal anno 2017 een bedrag dat nog altijd zelden betaald wordt voor een topvoetballer. Hij heeft één groot gat op zijn palmares dat hij in zijn laatste seizoen als actief voetballer hoopt te vullen. Hij won nooit de Champions League, de Europese competitie voor landskampioenen.

Buffon is vandaag een boven alles en iedereen verheven Italiaans stijlicoon. Die status heeft hij mee te danken aan het mysterie rond hem. Buffon is een enigma tot wie niemand echt toegang krijgt. Het pantser rond hem doorbrak Buffon alleen om over zijn zware depressie in 2004 te getuigen.

Buffon speelde lang met het nummer ‘88’. Dat is onder neonazi’s bekende codetaal voor ‘Heil Hitler’.

Een brandschoon icoon van de natie is Buffon niet altijd geweest. Hij riskeerde vier jaar cel omdat hij een middelbareschooldiploma vervalste om aan een rechtenstudie te kunnen beginnen. Tijdens een omkoopschandaal in 2006 - dat het Italiaanse voetbal op zijn grondvesten deed daveren - werd hij ervan verdacht hoge sommen te hebben ingezet op Serie A-matchen. Dat is strafbaar. Erger is dat rond Buffon lang een parfum van neofascistische sympathieën hing. De Toscaan uit Carrara, de hoofdstad van het marmer en een berucht bolwerk van Italiaans anarchisme, speelde lang met het nummer ‘88’. Dat is onder neonazi’s bekende codetaal voor ‘Heil Hitler’.

©AFP

Hij kwam nog meer onder vuur te liggen toen hij tijdens een wedstrijd op het T-shirt onder zijn wedstrijdtenue het opschrift ‘Boia chi molla’ (wie opgeeft, is smerig tuig) liet zien. Dat is een onder het leger Italiaanse fascismenostalgen een populaire uitspraak van gewezen dictator Mussolini. Pas recent sloeg Buffon een bescheiden mea culpa door te verklaren dat het voetbal van hem een ander, meer open en tolerant mens heeft gemaakt. In de beste Italiaanse katholieke traditie kreeg Buffon absolutie na boetedoening. Toen Juventus in 2006 voor zijn betrokkenheid in een omkoopschandaal naar tweede klasse werd teruggezet, trok Buffon mee naar het vagevuur van de Serie B. Sindsdien is Buffon even heilig als Ferrari en La Mamma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud