Advertentie
Advertentie

Broos economisch herstel gloort aan de horizon

De ontwikkelde economieën zoals de VS, Japan en het VK knopen weer aan met groei. Ook de eurozone kruipt schuchter uit recessieterrein. Dat zegt de Parijse denktank OESO.

De langdurige economische winter lijkt nu wel echt bijna achter de rug. In zijn interim-rapport over de wereldeconomie ontwaarde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gisteren hoopgevende signalen. Yves Leterme, de adjunct-secretaris-generaal van de OESO, sprak in ‘Vandaag’ op Radio 1 van ‘goed nieuws’ voor België.

In de grote ontwikkelde economieën tekent zich een ‘gematigd’ herstel af, zegt de organisatie van de rijke landen. ‘De groei in Noord-Amerika, Japan en het VK is bemoedigend. De eurozone als geheel is uit de recessie, hoewel de productie zwak blijft in een aantal landen.’

Volgens de denktank won het herstel snelheid in het tweede kwartaal en zal het doorzetten in de tweede jaarhelft. Voor het hele jaar mikt de OESO op 1,7 procent groei in de VS, 1,6 procent in Japan en 1,5 procent in het VK. Van de grootste drie economieën in de eurozone blijft enkel Italië krimpen. (zie grafiek)

Omdat het over een tussentijds rapport gaat, zijn er geen cijfers voor België beschikbaar. Het schuchtere herstel in de eurozone is wel goed nieuws voor ons land, zei Leterme. ‘Maar we moeten voorzichtig blijven. Dit gaat over cijfers na de komma’, klonk het in Vandaag.

Eenzelfde geluid bij Jorgen Elmeskov, de vicehoofdeconoom bij de OESO. ‘Het herstel is nog niet stevig verankerd. De grote risico’s blijven. De eurozone is kwetsbaar voor hernieuwde spanningen rond de overheidsfinanciën, de banken of op de financiële markten.’

Volgens Leterme zijn de gevaren nog niet geweken. ‘Er is een duidelijke groei van het vertrouwen, ook in de Belgische economie. Maar er moet verder aan structureel beleid gedaan worden, zoals doorgaan met een geloofwaardige sanering van de overheidsfinanciën.’

De oud-premier wees op de bekende Belgische pijnpunten. ‘We kampen met een zeer hoge schuldgraad en voor de concurrentiekracht is er duidelijk een kostenprobleem.’ Leterme wees er ook op dat de groei vandaag nog te gering is om de Belgische arbeidsmarkt uit het slop te halen. ‘De vrees bestaat dat de werkloosheid op korte termijn niet echt afneemt.’ Hij heeft er wel ‘goede hoop’ op dat er volgend jaar een meer betekenisvolle groei komt.

Tegenover het bemoedigende nieuws over de rijke landen staat de aarzelende groei in groeilanden zoals India. De organisatie wijst onder meer de stijgende rentes op staatsobligaties met de vinger. Die zitten in de lift sinds de verwachte verstrakking van het soepele geldbeleid van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank.

‘Dat heeft de marktinstabiliteit en de kapitaaluitstroom uit groeilanden zoals India en Indonesië aangewakkerd’, stelt de OESO vast. Dat weegt wat op de globale groei. Ook nieuwe turbulenties over het Amerikaanse begrotingsbeleid kunnen de markten weer in rep en roer zetten, luidt het.

China, de tweede economie ter wereld na de Verenigde Staten, hield wel goed stand. ‘De groei in China lijkt het dieptepunt te zijn gepasseerd’, aldus de OESO. Voor dit jaar mikt de denktank op een groei van 7,4 procent. Dat is een cijfer waar veel eurolanden blindelings voor zouden tekenen, maar wel een eind onder wat Peking gewoon is.

Volgens de OESO moeten overheden eerst en vooral iets doen aan de torenhoge werkloosheid. In de eurozone is meer dan 12 procent van de Europeanen werkloos. In de VS is dat 7,4 procent. In beide gevallen is dat boven het precrisispeil.

‘Overheden moeten inzetten op efficiënte vorming en het activeringsbeleid’, vindt de Parijse denktank. Voor kwetsbare groepen, zoals jongeren, zijn doelgerichte maatregelen nodig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud