Advertentie
Advertentie

Donkere nacht voor 150 Belgen in Parijs

©AFP

Het weekend kondigde zich veelbelovend aan. Paris. Ah, Paris! En toen waren er plots sirenes en ambulances. Een hele nacht lang, getuigt Tijd-hoofdredactrice Isabel Albers, die op een congres in Parijs was.

‘Pas daar een beetje op je tellen, hé.’ Tot het moment van die sms op mijn schermpje, vrijdagavond 22.22 uur, is de sfeer opperbest. Met een 150-tal Vlamingen zitten we met Leadersmeeting@Paris in het prachtige kader van Pavillon Cambon-Capucines, niet ver van Place Vendôme.

Een heel weekend staan workshops, redevoeringen en interviews rond het thema ‘Polarisatie’ op het programma. Rectoren van universiteiten, directeurs van overheidsdiensten, professoren, minister van Onderwijs Hilde Crevits en topmanagers uit de privésector.

Pas daar een beetje op je tellen, hé.

Gérard Mestrallet, de CEO van Engie, heeft forfait gegeven voor zijn toespraak, maar laat zich vervangen door de welbespraakte en vooral ook uitgesproken Jérôme Tolot. En Rik Torfs, de rector van de KU Leuven, had het gezelschap al op temperatuur gebracht met zijn polariserende keynote speech.

Een schietpartij in Parijs? Iemand anders krijgt een andere alert. Twee schietpartijen aan het Stade de France? Verwarring. Getelefoneer naar en van de redactie. Nieuwsalerts. Mensen bellen of sms’en al ongerust van op het thuisfront. In België zijn er meer nieuwsalerts en is er meer info dan op dat moment in de zaal van het Pavillon. We moeten het stellen met flarden informatie. 18 doden volgens Twitter. Schoten met kalasjnikovs vanuit auto’s, explosies in het Stade de France. Ver? Dichtbij?

We moeten binnen blijven, horen we. Als een lopend vuurtje verspreidt zich het gerucht dat er ook een schietpartij is aan het Louvre en dat de auto’s dichter komen. De hartverscheurende tweets vanuit de concertzaal Bataclan geven plots een besef van de onpeilbare omvang van wat er aan de hand is. Een gijzeling in een zaal met honderden mensen.

De hartverscheurende tweets vanuit de concertzaal Bataclan geven plots een besef van de onpeilbare omvang van wat er aan de hand is.

We wagen het er toch op, en gaan de straat op. Maar verder mogen we niet van hieruit. Geroep op straat, maar al snel is dat uitgestorven. Alleen de door merg en been snijdende sirene van ambulances, een hele nacht lang. De president van een natie in shock legt een verklaring af op tv. De verlichting op de Eiffeltoren wordt gedoofd. Rouw. Nog meer slecht nieuws uit de Bataclan. En dan wordt het heel, heel stil.

Enkele Belgen blijven samen om het nieuws te volgen. De straten rond de plaatsen van het drama worden afgezet. Op tv en de sociale media kom je er dichter bij dan in het echt. Ongeloof. Ontzetting. Bellen met het thuisfront. Gaandeweg wordt het drama duidelijk. De grootste aanslag sinds de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. Grenzen worden afgesloten.

En dan wordt het licht boven een stad die nooit meer dezelfde zal zijn.

De uren gaan voorbij. Een eindeloze nieuwsstroom, een al even eindeloze stroom sirenes en ambulances. De hele nacht lang. En dan wordt het licht boven een stad die nooit meer dezelfde zal zijn. Musea blijven gesloten. Een aantal winkels ook. Pas tegen de middag herneemt het leven op straat zich een beetje.

De Belgen stromen langzaam samen. Wordt het evenement geannuleerd? Deze voormiddag zou ik het podium op moeten om Bart Verhaeghe, de voorzitter van Club Brugge en de ondernemer achter Uplace, te interviewen. Een boksmatch over voetbal, over een vergunning voor een winkelcomplex, op dit moment, nee toch? Hilde Crevits twijfelt ook of ze in deze omstandigheden vanavond een speech zal geven. Topdokter Steven Laureys geraakt niet meer van België naar Parijs.

En toch, na enig overleg, besluiten de organisatoren om ermee door te gaan. In een aangepaste formule weliswaar. Geen gala-avond, maar aangepaste onderwerpen in de discussies. Met Verhaeghe wordt het een gesprek over de symboliek en de kwetsbaarheid van een feestend voetbalstadion. Over ‘You’ll never walk alone.’ We gaan door. En sourdine. Maar we gaan wel door.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud