Advertentie
analyse

Dure beurs, aantrekkelijke aandelen

©REUTERS

Gestut door het goedkopegeldbeleid van de centrale banken stegen de Europese beurzen deze week naar hun hoogste peil in vijftien jaar. Moeten we hoogtevrees krijgen of zit er rek op de klim?

Als u zich iets van de voorbije beursweek moet herinneren, is het wellicht dat de centrale banken nog niet meteen van plan zijn de geldkranen dicht te draaien. De Europese Centrale Bank is nog maar net haar spectaculaire project gestart om de economische groei aan te zwengelen door maandelijks voor 60 miljard euro overheidsobligaties in te kopen. Maar ook haar Amerikaanse tegenhanger, de Federal Reserve, toonde zich afgelopen week milder dan veel waarnemers hadden verwacht.

Fed-voorzitster Janet Yellen zette weliswaar de deur op een kier voor een renteverhoging in juni. Maar tegelijkertijd hamerde ze er wel op dat ze niet van plan is haar geldbeleid snel heel hard te verstrakken. Dat doet beleggers hopen dat de beurshausse nog niet op zijn laatste benen loopt.

Nochtans hebben de beurzen er al een stevige rit op zitten dankzij de enorme geldcreatie door de centrale banken. Sinds Nieuwjaar is de Brusselse Bel20-index al met ruim 16 procent de hoogte ingegaan. De Stoxx600, een graadmeter die aandelen uit heel Europa omvat, steeg met 17,3 procent. De appetijt voor aandelen was zelfs zo groot dat de Stoxx600 donderdag even zijn pre-crisispiek van juni 2007 sloopte. De Europese beurzen noteerden daardoor even op hun hoogste niveau sinds 2000.

We verwachten een beurscorrectie met 5 tot 10 procent.
Dirk Thiels
fondsbeheerder KBC Asset Management

Door de ultralage rente hebben beleggers nu eenmaal geen andere optie dan hun geld in aandelen te investeren, luidt het dan steevast. Bovendien maakt de goedkope euro aandelen uit ons continent ook steeds aantrekkelijker voor grote internationale investeerders. Sinds Nieuwjaar is de eenheidsmunt met zo’n 12 procent gezakt tegenover de dollar. Dat betekent dus ook dat een Amerikaan met zijn dollar ruim een tiende meer Europese aandelen kan kopen.

Toch beginnen sommigen hoogtevrees te krijgen. En het moet gezegd: er gebeuren dezer dagen rare dingen op de beurs. Als een spookaandeel zoals Dexia plots met forse handelsvolumes met tientallen procenten stijgt zonder een aanwijsbare reden, kan je maar beter opletten. Al blijven de vooruitzichten voor Europese bedrijven niet slecht: de lage euro ondersteunt de toekomstige winsten en het economische klimaat lijkt toch iets milder te worden.

©Mediafin

Hoe moet u daar als belegger mee omgaan? Is het na de klim van de afgelopen maanden te laat geworden om in Europese aandelen te stappen? Of zijn ze toch nog altijd interessant gewaardeerd?

Voorzichtiger

Natuurlijk zijn ook professionele beleggers volop bezig met die denkoefening. Na de rally sinds januari blijkt de vermogensbeheerder JP Morgan Asset Management voorzichtiger. ‘Begin 2015 waren we erg positief over de aandelenmarkten’, zegt strateeg Vincent Juvyns. ‘We voorspelden een winst tussen 5 à 10 procent. Maar onze prognose is nu al overtroffen, vandaar dat we sinds kort een meer neutraal standpunt innemen. Gemeten naar de koers-winstverhouding zijn aandelen duurder dan hun historisch gemiddelde. De Europese aandelen noteren tegen 16,2 keer hun verwachte winst over de komende 12 maanden, tegenover een gemiddelde van 13,7 de voorbije 15 jaar.’

De markt noteert boven haar historisch gemiddelde. Maar er zijn voldoende katalysatoren om de koersen hoger te sturen.
Vincent Juvyns
Strateeg JP Morgan Asset Management

Toch raadt de vermogensbeheerder niet aan te verkopen. Juvyns: ‘Er zijn tegelijkertijd voldoende katalysatoren om de klim voort te zetten. Het eerste en belangrijkste argument is dat er gewoon geen alternatief is wegens de ultralage rente op vastrentende producten. We merken zeer goed dat pensioenfondsen meer aandelen kopen omdat ze niet voldoende cashflows kunnen realiseren met obligaties om aan hun langetermijnverplichtingen te voldoen. Ook bedrijfsobligaties liggen goed in de markt omdat zij nog iets meer rendement bieden dan overheidspapier. Verder komt de internationale geldstroom naar Europa pas nu goed op gang.’

‘Bovendien zijn de Europese bedrijven een pak gezonder dan voor de crisis’, redeneert Juvyns. ‘De schuldgraad schommelt op het laagste peil in decennia. De bedrijven hebben meer geld om de dividenden te verhogen - wat we dit resultatenseizoen zeker merken - om meer eigen aandelen in te kopen en om overnames te doen.’

‘Correctie op komst’

De vooruitzichten blijven dus mooi. Maar wie nog niet in aandelen heeft geïnvesteerd of zijn posities wil uitbreiden, wacht best nog even voor hij op de koopknop duwt. Op dit moment schroeft een bank als KBC zelfs het gewicht van aandelen in zijn gemengde fondsen terug.

©Ã‚© Matthias Kulka/zefa/Corbis

‘We gaven tot nu toe een groter gewicht aan aandelen, nu gaan we naar een neutrale positie. De opbrengst parkeren we in cash, aangezien nu meer obligaties kopen suïcidaal is’, zegt Dirk Thiels, de hoofdstrateeg van KBC Asset Management.

‘De stijging is te snel gegaan. De voorbije zes maanden kenden we een van de sterkste hausses die we ooit gezien hebben. Daarom verwachten we een correctie van 5 à 10 procent. Zulke correcties komen normaal gezien elke 6 à 10 maanden voor.’

Toch verkiest KBC nog altijd Europese boven Amerikaanse aandelen. ‘We verwachten geen winstgroei voor de S&P500-index de komende kwartalen. In de eerste plaats weegt de daling van de olieprijs op de energiesector, die een groot gewicht in de beursgraadmeter heeft. Ten tweede zal de Federal Reserve de rente verhogen, wat voor de nodige onrust kan zorgen. Ten slotte begint ook de dure dollar op de winsten van de Amerikaanse multinationals te wegen.’

Thiels denkt dat een correctie in de VS zal starten, en ook in de rest van de wereld de indexen lager zal duwen. ‘De eurozone zal wellicht beter weerstand bieden. De Europese economie wint aan vaart. De consument kruipt langzaam uit zijn schulp, ook in de zuiderse landen, en de fors gedaalde euro helpt de bedrijven een handje.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud