Eradiator verwarmt uw huis met computerservers

©Inge van Mill/Hollandse Hoogte

Uw huis verwarmen met de restwarmte van computerservers? Dankzij de eRadiator met ingebouwde server wil het Nederlandse Nerdalize de energiekosten sterk doen dalen.

Een eRadiator siert sinds vorige week de woonkamer van een Nederlands echtpaar. Het toestel ziet eruit als de designversie van een klassieke radiator. Maar de eRadiator verbergt binnenin een aantal krachtige computerservers die complexe berekeningen uitvoeren. Bijvoorbeeld voor het Leids Universitair Medisch Centrum, dat het rekenwerk voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen vaak laat uitvoeren in een groot datacenter. Maar de servers in zo’n datacenter produceren zodanig veel warmte dat het gebouw extra afkoeling nodig heeft.

Nerdalize

Een grove verspilling, vonden drie jonge ondernemers in Delft. Ze stampten de start-up Nerdalize uit de grond. Hun plan: we verdelen de rekenkracht voor bedrijven over verschillende kleine servers en installeren die in particuliere woningen. Met de warmte die bij het rekenen vrijkomt, kunnen de bewoners hun huis extra verwarmen. ‘In een datacenter heb je energie nodig voor de servers én voor de koeling’, zegt Boaz Leupe, oprichter en CEO van Nerdalize. ‘Wij gebruiken een kilowatt dubbel: om te rekenen én om te verwarmen.’

De eerste centen haalde Nerdalize, opgericht in 2013, binnen via crowdfunding. Nu de energieleverancier Eneco een minderheidsbelang in het bedrijf heeft genomen, gaat een pilootproject bij vijf Nederlandse gezinnen van start.

Besparen

Voor de installatie van een eRadiator is niet veel nodig. Via een glasvezelkabel worden de data rechtstreeks van de particulier naar het bedrijf doorgestuurd. Door een gaatje in de buitenmuur wordt overtollige warmte in de zomer afgevoerd. De geruisloze serververwarming draait dag en nacht, ook bij mooi weer. Hoewel de eRadiator met een capaciteit van 1 kilowatt geen volledige woning kan verwarmen, kunnen gezinnen volgens CEO Leupe jaarlijks 300 à 500 euro besparen. Geïnteresseerden zullen een paar honderd euro moeten betalen om het toestel drie jaar te leasen.

©Mediafin

‘Voor bedrijven met veel nood aan rekenkracht kan ons systeem een besparing tot 55 procent opleveren’, zegt Leupe. ‘60 procent van de uitgaven voor een datacenter gaat naar huisvesting en koeling. Die kosten vallen nu helemaal weg.’

Bert Gysen, COO bij EnergyVille, het onderzoekscentrum van VITO, spreekt van een interessant denkspoor om restwarmte optimaal te benutten. ‘Datacentra zijn een zeer goede bron van warmteontwikkeling. En verwarming is goed voor 60 à 70 procent van het energieverbruik in een woning.’

Nerdalize zal het pilootproject in Nederland eind dit jaar evalueren. Uitbreiding naar België behoort dan tot de mogelijkheden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud