Advertentie

‘Europese aandelen extreem goedkoper dan Amerikaanse'

©Bloomberg

Beleggers hebben het dezer dagen niet onder de markt. De politieke onzekerheid duwt de volatiliteit op de beurs naar omhoog. Toch luidt het nog altijd: ‘Buy Europe.’

De Europese beurzen daalden gisteren voor de tweede dag op rij. De politieke onrust in de VS en Brazilië hield de beurzen in de tang. Daarmee lijkt een einde te komen aan de maandenlange beursrally die volgde op de verkiezing van Donald Trump als president in de VS. Maar de vermogensbeheerder Columbia Threadneedle ziet de toekomst niet zwart in. Integendeel. ‘Er is sinds lang geen beter moment geweest om Europese aandelen te kopen.’

Die woorden komen niet van zomaar iemand. De Amerikaanse vermogensbeheerder Columbia Threadneedle is met 440 miljard dollar onder beheer geen kleine speler. Bovendien slaagde de investeerder er met zijn Europese aandelenfonds de voorbije jaren consistent in de Europese aandelenindex MSCI Europe ex UK te kloppen. De goede prestaties bleven niet zonder gevolg. In 2012 had het European Select Fund 900 miljoen pond in portefeuille. Vandaag staat de teller op 3,2 miljard.

3,2 miljard
Mark Nichols beheert 3,2 miljard pond in het European Select Fund.

Portfoliomanager Mark Nichols kwam zijn portefeuillestrategie uitleggen in Brussel. ‘De politieke onzekerheid wakkert de volatiliteit op de beurs altijd aan’, zegt Nichols. ‘Maar wie vooruitkijkt, ziet koopjes op de markt. De fundamentals van Europese bedrijven zijn sterk.’ Beleggen in Europa dus. De verwachte bedrijfswinsten in Europa zijn immers gunstig. Ook de vraag trekt aan en de inflatie stijgt stilaan naar een normaal peil. Vooral in vergelijking met hun Amerikaanse tegenhangers zijn Europese aandelen aantrekkelijk. ‘De korting op de waardering van Europese aandelen tegenover Amerikaanse is extreem’, legt Nichols uit. ‘Europese aandelen zijn ook niet goedkoop gewaardeerd, maar ze hebben een groter potentieel. In tegenstelling tot in de VS, zit er in Europa nog groei in de winstmarges.’

Hoe slaagt de vermogensbeheerder erin goede rendementen neer te zetten? De analisten kijken vooral naar de mogelijkheid van bedrijven om de prijs op de markt te bepalen. Daarbij hanteren ze een theorie van de Amerikaanse managementgoeroe Michael Porter.

Zo is Columbia verlekkerd op bedrijven die opereren in een markt met hoge toegangsbarrières. De redenering gaat dat die bedrijven excessieve rendementen kunnen realiseren door hun bevoorrechte positie.

Een van die bedrijven is Unilever. De producent van consumentengoederen heeft volgens de vermogensbeheerder veel potentieel wegens zijn sterke positie in de groeimarkten. Daarnaast beheert het management het bedrijf uitstekend en evolueert Unilever naar producten met een groter groeipotentieel. Columbia verwacht de komende jaren een aandelenrendement van rond 40 procent voor Unilever.

Ook het medische bedrijf Fresenius Medical kan op bijval rekenen. De Duitse producent van dialyseapparatuur profiteert van de diabetesepidemie in de ontwikkelde landen. Pernod Ricard daarentegen bekleedt een interessante marktpositie door zijn marktmacht bij de toeleveranciers. De sterkedrankenproducent kan nog groeien door het grote potentieel van whisky in India en Cubaanse rum in de Verenigde Staten. Voorts vindt de vermogensbeheerder het aandeel van het Franse dienstenbedrijf Elis interessant. Elis is vooral actief in het wasonderhoud van linnen en telt veel hotelketens als klant. Columbia verwacht dat het bedrijf zal samenwerken met het digitale verhuurplatform Airbnb.

Wie niet op veel krediet kan rekenen is de Nederlandse verffabrikant Akzo Nobel. Onlangs bouwde Columbia zijn belang in het bedrijf af, nadat de Nederlanders herhaaldelijk de overnamepogingen van de Amerikaanse concurrent PPG hadden afgewezen. ‘De verfindustrie is een interessante sector, maar AkzoNobel wordt bijzonder slecht beheerd’, besluit Nichols.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud