portret

Gerespecteerd internationaal bankier sterft na hartaanval

Internationale topbankiers, Spaanse politici van verschillende strekkingen en zelfs vakbondsvertegenwoordigers waren gisteren unisono in hun oordeel: met het onverwachte overlijden van Emilio Botín, de voorzitter van Santander, verliest de internationale financiële wereld een van zijn meest iconische bankiers, en Spanje een van zijn opmerkelijkste zakenlui. Botín overleed dinsdagavond aan een hartaanval, drie weken voor zijn tachtigste verjaardag.

Emilio Botín was sinds 1986 voorzitter van Santander. Hij volgde in die functie zijn vader en grootvader op. Zijn overgrootvader had de bank, met hoofdzetel in de Noord-Spaanse havenstad Santander, in 1857 mee opgericht.

Via gerichte en slimme overnames in Spanje en het buitenland bouwde Emilio Botín - in de bank ‘el presidente’ genoemd - Santander uit van een lokale Spaanse kredietinstelling tot een van de grootste banken in de eurozone, met een stevige poot in het Verenigd Koninkrijk en in Latijns-Amerika. Santander had eind vorig jaar een balanstotaal van 1.134 miljard euro en telde wereldwijd 187.000 medewerkers.

 

Botín slaagde er bovendien in Santander vrij ongehavend door de bankencrisis te loodsen en door de eurocrisis die in Spanje hard toesloeg. De bank verloor wel 2,33 miljard euro in de affaire-Madoff, een fraudezaak die in 2008 aan het licht kwam in de VS.

Emilio Botín met Fred Goodwin van RBS en Maurice Lippens en Jean-Paul Votron van Fortis. ©REUTERS

In 2007 waagde Botín zich samen met Fred Goodwin, de topman van Royal Bank of Scotland (RBS), en met Maurice Lippens, de voorzitter van Fortis, aan de overname van het Nederlandse ABN AMRO. Die operatie liep verkeerd af en leidde tot het omvallen van RBS en Fortis. Alleen Santander kwam zonder kleerscheuren uit dat avontuur. De Spaanse bank had zich niet te gulzig getoond. Ze had haar zinnen gezet op twee niet-geïntegreerde onderdelen van ABN AMRO - de activiteiten in Italië en Brazilië - en had de Italiaanse activiteiten meteen met winst weer doorverkocht.

Hoewel de familie Botín nog slechts 3 procent van Santander bezit, leidde Emilio Botín de bank op een autocratische manier. Op alle belangrijke posten zette hij vertrouwelingen en hij bemoeide zich met individuele kredietdossiers. Hij kon de bank ook moeilijk loslaten.

Botín was een verwoed golfspeler, hield van de autosport - Santander sponsort het f1-team van McLaren, en was een kunstmecenas. Botín had normaal gisterochtend in Madrid een schilderij van Velázquez moeten voorstellen, eigendom van de Amerikaanse Universiteit van Yale, dat met de financiële steun van Santander grondig is gerestaureerd.

De vrees dat het plotse overlijden van Emilio Botín een leemte zou laten aan de top van de bank en mogelijk een machtsstrijd zou ontketenen lijkt niet gegrond. De bank benoemde gisteren meteen Ana Patricia Botín (53), zijn oudste dochter, tot nieuwe voorzitster. Ana Patricia Botín is al 26 jaar lid van de raad van bestuur van Santander, werkte in verschillende divisies van de bank en leidt sinds 2010 Santander UK, de derde grootste bank in het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie