‘Ik geloof 500 procent in Joy Donné'

©Saskia Vanderstichele

N-VA-vicepremier Jan Jambon formeert een carré rond zijn nieuwe kabinetschef Joy Donné, nadat hij afgelopen week in de media werd voorgesteld als ‘de Porsche-chauffeur’. ‘Ik wil niet dat dat akkefietje hem blijft achtervolgen’, zegt Jambon.

Het gebeurt niet vaak, maar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is ‘geschokt’. Over de manier waarop zijn nieuwe kabinetschef afgelopen week in de pers is voorgesteld. Joy Donné (foto) werd omschreven als de ‘Porsche-chauffeur van De Wever’.

Het brede publiek leerde Donné kennen tijdens de regeringsonderhandelingen in 2014, toen hij N-VA-voorzitter Bart De Wever oppikte in zijn Porsche. Hij plukte toen een boete van onder zijn ruitenwisser en gooide die op de grond. Bovendien had de wagen twee verschillende nummerplaten, waardoor een vrouw uit Houthalen-Helchteren boetes van hem in de bus kreeg.

Ik ken de knepen van het vak.
Joy Donné
kabinetschef jan jambon

Donné excuseerde zich bij de vrouw, verkocht zijn Porsche en hoopte dat de storm zou gaan liggen. Maar toen de afgelopen weken bekend werd dat Herman De Bode, de kabinetschef van Jambon, een stap opzijzet en Donné hem opvolgt, dook het Porsche-filmpje opnieuw overal op.

En daarom wil Jambon de puntjes op de i zetten. ‘Ik ben geschokt dat dat akkefietje hem blijft achtervolgen. Bij de keuze van mijn kabinetschef kon ik geen gok wagen. Mocht ik niet 500 procent in hem geloven, zou ik niet voor hem gekozen hebben. Hij is de juiste man op de juiste plaats en wordt door vriend en vijand gerespecteerd’, zegt Jambon.

Het was Joy Donné die het kabinet-Jambon uit de grond stampte. ‘Hij was een van de enigen die ervaring had op federale kabinetten’, zegt Jambon. Donné werkte voor de liberale ministers Patrick Dewael, Annemie Turtelboom (beiden Open VLD) en Didier Reynders (MR). Hij stond daar bekend als een rustige, harde werker. ‘Ik ken de knepen van het vak’, zegt Donné.

bio Joy Donné

> Begon zijn carrière als advocaat bij Stibbe.

> Was actief als consultant voor Europese bedrijven in de kunststofindustrie.

> Begeleidde in opdracht van de Belgische overheid de verkoop van de ambassade in Tokio.

> Werkte op het kabinet van de liberale ministers Patrick Dewael, Annemie Turtelboom en Didier Reynders.

> Was de afgelopen twee jaar kabinetschef Binnenlandse Zaken.

> Volgt nu Herman De Bode op als kabinetschef Algemeen Beleid.

Na een achttal jaar op verschillende kabinetten wilde Donné stoppen. Hij kon verschillende richtingen uit. Hij was advocaat geweest bij Stibbe, vervolgens consultant voor enkele Europese bedrijven in de kunststofindustrie. Hij woonde ook een tijdje in Japan, waar hij in opdracht van de Belgische Staat de verkoop van de ambassade in Tokio in goede banen leidde.

Toch bleef Donné actief in de politiek. Hij maakte de overstap van de liberalen naar de N-VA omdat hij na acht jaar kabinetservaring geloofde dat er ‘een systeemfout zit in het Belgische apparaat’. Alleen ‘een partij met het electorale gewicht van de N-VA’ kan daar volgens Donné iets aan doen.

Wat de doorslag gaf om in de politiek te blijven was de persoonlijkheid en de drive van de N-VA-voorzitter Bart De Wever. Zijn eerste gesprekken met De Wever vonden plaats toen Donné voor Reynders werkte. De Tongenaar was erbij toen tijdens de regeringsformatie in 2010 de eerste contacten werden gelegd tussen de MR en de N-VA. Dat was ook de periode van het bewuste etentje van Bart De Wever met Didier Reynders in het sterrenrestaurant Bruneau.

In 2014 vroeg De Wever Donné om mee de regeringsonderhandelingen voor de N-VA te voeren. Na de vorming van de regering-Michel werd hij kabinetschef Binnenlandse Zaken in tandem met Herman De Bode, die het algemeen beleid voor zijn rekening nam. Nu De Bode een stap opzijzet, gaat Donné beide functies combineren als een soort superkabinetschef.

Oh ja, Donné rijdt tegenwoordig met een Audi en niet langer met een Porsche.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud