Advertentie
nieuwsanalyse

Islamitische Staat uitgegroeid tot keurmerk voor terroristen

Islamitische Staat heeft de aanslag in Manchester opgeëist. ©REUTERS

Islamitische Staat heeft de aanslag in Manchester opgeëist. Het is niet zeker of de terreurgroep de hand had in het bloedbad. Maar de dader volgt wel de agenda van IS: chaos zaaien.

De aanslag in Manchester was het werk van een van de ‘soldaten van het Kalifaat’, meldde de terreurgroepering Islamitische Staat dinsdagnamiddag via haar propagandakanaal Amaq. In het communiqué bestempelde IS het doelwit als ‘een bijeenkomst van kruisvaarders’. Het waren bewoordingen die typisch zijn voor elke opeisingsbrief van de groep, net zoals de dreiging met nieuwe aanslagen.

Toch zeiden de Britse autoriteiten dat ze verder onderzoek afwachten vooraleer het bloedbad toe te schrijven aan IS. Het viel terreurexperts onder andere op dat IS met geen woord repte over een zelfmoordaanslag maar liet uitschijnen dat het explosieven had laten ontploffen in de menigte concertgangers.

Het onderzoek spitst zich nu toe op de vraag of de dader - de 22-jarige Salman Abedi - alleen handelde. ‘Onze prioriteit is uit te zoeken of hij op eigen houtje werkte of als deel van een netwerk’, zei de politiecommissaris van Manchester, Ian Hopkins.

Opportunistisch

Het zou niet de eerste keer zijn dat IS opportunistisch gebruikmaakt van een aanslag om zichzelf in het nieuws te wurmen.

Ook de Amerikaanse inlichtingendiensten lieten gisteren weten dat ze twijfelen aan de betrouwbaarheid van het communiqué. Het zou niet de eerste keer zijn dat IS opportunistisch gebruikmaakt van een aanslag om zichzelf in het nieuws te wurmen. Het is afwachten of er binnenkort een video opduikt waarin de dader van Manchester trouw belooft aan IS, zoals bij sommige andere aanslagen het geval was.

Maar zelfs zo’n eed betekent nog niet dat IS ook daadwerkelijk betrokken was bij de aanslag op de concertzaal. De terreurgroep is al een tijdje geen centraal georganiseerde organisatie meer die haar militanten de opdracht geeft toe te slaan. IS is uitgegroeid tot een soort franchise die individuen inspireert in actie te schieten, eventueel met het gebruik van de merknaam IS.

Eenzame wolven

Dat maakt het voor de autoriteiten in het Westen een pak moeilijker potentiële daders te identificeren. De vrees voor ‘eenzame wolven’ is bijzonder groot. Al valt het op dat de recente aanslagen die de stempel van IS droegen, het werk waren van mensen die al eerder in het vizier van de autoriteiten waren gelopen. Alleen wisten ze op het juiste moment aan de aandacht te ontsnappen.

Wat in Manchester opvalt, is de omvang van het bloedbad. Net geen twee maanden geleden werd het Verenigd Koninkrijk nog opgeschrikt door een aanslag tegen het parlement in Londen. Maar die aanslag werd snel afgewend omdat de dader - die met een auto inreed op een menigte en vervolgens met een mes het parlement wou bestormen - nauwelijks voorbereid leek.

Maar ook zo’n knullige huis-tuin-en-keukenaanslag dient het doel van IS: chaos zaaien in het Westen. Terreur is een vorm van psychologische oorlogsvoering. Dat de groepering in haar Syrisch-Iraakse kalifaat aan de verliezende hand is, maakt het gevaar alleen maar groter. Het levert de propagandamachine van IS extra munitie op om haar aanhang in het Westen op te roepen tot actie tegen de ‘kruisvaarders’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud