portret

M/V van de dag | Bernie Sanders

De Amerikaanse socialist, 77 intussen, predikt opnieuw de revolutie en wil volgend Donald Trump uit het Witte Huis jagen.

‘We leven in een cruciaal en gevaarlijk moment in de Amerikaanse geschiedenis. We nemen het op tegen een president die een pathologische leugenaar is, een fraudeur, een racist, een sexist, een xenofoob en iemand die onze democratie ondermijnt.’

Bernie Sanders kondigt zijn kandidatuur aan voor de Democratische presidentiële nominatie.

In zijn typisch combattieve stijl heeft socialist Bernie Sanders zich dinsdag geschaard bij het legertje Democratische kandidaten om volgend jaar Donald Trump uit het Witte Huis te jagen. Maar is de 77-jarige onafhankelijke senator uit Vermont nog wel het politieke fenomeen dat hij in 2016 plotsklaps werd?

Socialisme

Drie jaar geleden bracht Sanders Hillary Clinton, het icoon van het bedrijfsvriendelijke, pragmatische Democratische establishment, tijdens de voorverkiezingen aan het wankelen. Zijn populistische verzet tegen Wall Street en de multinationals sloeg aan bij de working class. Universele gezondheidszorg, een basisinkomen, gratis onderwijs, een rijkentaks: Sanders’ linkse recepten enthousiasmeerden een grote grassrootsbeweging van jongeren voor wie de Amerikaanse koudeoorlogvrees voor het socialisme onbekend was.

77
Leeftijd
77 jaar is Bernie Sanders intussen. Daarmee kan hij de oudste presidentskandidaat in de Amerikaanse geschiedenis worden.

Finaal won Clinton, maar omdat ze vervolgens het pleit verloor van Trump, worstelt de Democratische partij tot op heden met de zoektocht naar een gedeelde visie die niet alleen ‘allen tegen Trump’ is. Het verklaart het enorme aantal presidentskandidaten: Sanders is al nummer twaalf.

Voordelen

Na 2016 heeft hij een pak voordelen op zijn concurrenten. Sanders geniet de grootste nationale naamsbekendheid. Hij beschikt over de infrastructuur om in 50 staten campagne te voeren, en over een enorme database van kleine donoren. Weinig Democraten evenaren ook het retorische charisma van Sanders, zo’n beetje een kruising tussen een knorrige activist en een knuffelbare opa. En vooral: hij kan de morele autoriteit claimen de partij in een linksere richting geduwd te hebben. ‘Laten we de revolutie vervolledigen’, mailde Sanders dinsdag zijn volgelingen.

Bernie Sanders heeft nu al het debat in de Democratische voorverkiezingen gewonnen, omdat elke kandidaat zijn socialisme omarmt. Maar het Amerikaanse volk zal de agenda verwerpen van hemelhoge taksen, ziekenzorg door de overheid en steun voor dictators in Venezuela.
Donald Trump
Amerikaans president

Toch is de situatie fundamenteel anders. De eeuwige outsider geldt ineens als de te kloppen man. In de polls moet hij enkel ex-vicepresident Joe Biden voor zich dulden, die nog twijfelt aan zijn kandidatuur. Zijn links ‘appeal’ deelt Sanders nu ook met concurrenten als Elizabeth Warren, Amy Klobuchar en Kamala Harris.

Is Sanders stilaan ook niet te oud, nu links Amerika jonge fenomenen als Beto O’Rourke en Alexandria Ocasio-Cortez omarmt?

Vrouwen en minderheden

Vrouwen - vijf stelden zich al kandidaat - en raciale minderheden waren bij de recente midterms dan weer de drijvende kracht achter de Democratische herovering van het Huis van Afgevaardigden. Sanders’ opmars sloeg in 2016 niet aan bij zwarte kiezers. En hij moest zich excuseren voor het wangedrag in zijn campagneteam tegen vrouwen. ‘We mogen niet louter kandidaten bekijken volgens hun huidskleur, seksuele voorkeur, geslacht of leeftijd’, verdedigde Sanders zich dinsdag.

De hoofdvraag luidt echter of de Democraten straks met een uitgesproken linkse kandidaat Trump kunnen verslaan? Vermont is pakweg Wisconsin niet, de liberale oost- en westkust zijn niet de Midwest. Schrikken Sanders en co. de gematigde en onafhankelijke kiezer niet te veel af?

Makkelijk mikpunt

De onpopulaire Trump heeft alvast een makkelijk mikpunt om zijn achterban op te zwepen. ‘De Verenigde Staten zullen nooit een socialistisch land worden’, orakelde Trump onlangs tijdens zijn State of the Union.

Toen Sanders’ kandidatuur dinsdag bekendraakte, stuurde het Witte Huis meteen een nieuwe waarschuwing uit. ‘Bernie Sanders heeft nu al het debat in de Democratische voorverkiezingen gewonnen, omdat elke kandidaat zijn socialisme omarmt. Maar het Amerikaanse volk zal de agenda verwerpen van hemelhoge taksen, ziekenzorg door de overheid en steun voor dictators in Venezuela.’

Het begin van een antwoord op de vraag wie de Amerikaanse cultuuroorlog wint, komt er wel pas over een jaar. Op 3 februari 2020 starten de Democratische voorverkiezingen in Iowa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie