Advertentie

Russen saboteren stroomkabel tussen Litouwen en Zweden

Een Pools gevechtsvliegtuig stijgt op in Litouwen. ©AFP

Als alles volgens plan verloopt, stroomt er deze winter elektriciteit van Zweden naar Litouwen via een lange kabel. Maar de Russische marine saboteert de kabelleggers, tot ergernis van Litouwen.

De NordBalt-kabel is 453 kilometer lang en verbindt Klaipeda in Litouwen met Nybro in Zweden. Vanaf eind dit jaar wil Litouwen 700 megawatt - goed voor anderhalve keer de kleinste Belgische kerncentrale (Doel 1) - importeren uit Zweden. De kabel kost 550 miljoen euro en wordt deels gefinancierd door de Europese Unie. Alle uithoeken van de Unie met elkaar verbinden is een prioriteit van de Europese Commissie, en de Baltische landen zijn dé zwakke plek.

©MEDIAFIN

De Russische marineschepen verstoorden al meer dan eens de plaatsing van de stroomkabel. Een Russisch schip benaderde onlangs nog een van de kabelleggende schepen en probeerde het zelfs weg te jagen. Rusland rechtvaardigde zich dat het om ‘een marineoefening’ ging.

Pesterijen

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken, Linas Linkevicius, heeft het over pesterijen. Als die blijven duren, overweegt hij internationale juridische stappen tegen Rusland. ‘We hebben onze trans-Atlantische partners al ingelicht over die incidenten en zullen het onderwerp ter sprake blijven brengen bij Rusland.’

NordBalt-kabel
  • Lengte: 453 kilometer van Klaipeda (Litouwen) naar Nybro (Zweden).
  • Capaciteit: 700 megawatt.
  • Bouwer: ABB.
  • Prijs: 550 miljoen euro.
  • Eigenaren: Litgrid en Svenska Kraftnät, de elektriciteitsnetbeheerders in Litouwen en Zweden.
  • Begin aanleg: april 2014.
  • Verwachte oplevering: december 2015.

De recentste confrontatie vond plaats in de Litouwse exclusieve economische zone (EEZ). Het is internationaal niet duidelijk of het daar toegestaan is oefeningen te houden. Rusland heeft het recht te oefenen in de Oostzee, geeft Linkevicius wel toe. Maar Moskou moet ‘er zeker van zijn dat zijn militaire schepen geen obstakels opwerpen voor het commerciële vaarverkeer in onze economische zone’.

Zweden, de belangrijkste partner van de Litouwers in de NordBalt-kabel, bevestigt de Litouwse observaties. Een parlementslid spreekt van een ‘groeiend patroon’ van Russische provocaties in de Oostzee. Zweden maakte in oktober al jacht op een geheimzinnige onderzeeër die afkomstig zou zijn uit Rusland, hoewel daar nooit bewijs voor gevonden werd. In Letland alleen al zijn dit jaar vijftig Russische militaire vliegtuigen en 17 marinevaartuigen gespot nabij de grenzen. Enkele jaren geleden was dat aantal te tellen op de vingers van één hand.

Afhankelijkheid

Een kwarteeuw na hun hernieuwde onafhankelijkheid zijn de drie Baltische landen voor hun energie nog steeds afhankelijk van Rusland. Vanuit Estland, Letland en Litouwen lopen alleen gaspijpleidingen naar de grote oosterbuur, waardoor de drie landen de hoogste gasprijzen van de hele Europese Unie kennen. De situatie is minder ernstig voor de elektriciteitsbevoorrading. Estland en Letland wekken zelf een groot deel van hun stroom op. Maar de drie landen zijn nauwelijks met elkaar verbonden en ze zijn niet aangesloten op het gesynchroniseerde Europese net. In 2012 importeerde Litouwen 42 procent van zijn elektriciteit uit Rusland en Wit-Rusland.

Polen

Wellicht nog belangrijker dan de NordBalt-kabel is overigens de LitPol-kabel, die aangelegd wordt tussen Litouwen en Polen. Ook die moet eind dit jaar klaar zijn en hij zal in elk geval Litouwen aansluiten op het gesynchroniseerde Europese elektriciteitsnet.

Na de pesterijen stuurde Litouwen brieven naar Moskou en riep de regering zelfs de Russische ambassadeur op het matje. Tevergeefs, bleek al snel, want Rusland reageerde met een stug stilzwijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud