‘Slagen onder de gordel moeten stoppen'

©BELGA

CD&V-voorzitter Wouter Beke wil dat de uithalen naar CD&V’ers stoppen. ‘Dit infecteert de verhoudingen in de meerderheid.’

Het is niet de stijl van CD&V-voorzitter Wouter Beke om voor de microfoon zwaar uit te halen naar de coalitiepartners. Maar ‘de slagen onder de gordel’ die de jongste weken vanuit de N-VA werden uitgedeeld - eerst naar Kris Peeters, dan naar Pieter De Crem en tot slot ook naar Joke Schauvliege - kan hij als partijvoorzitter niet over zich heen laten gaan. ‘Dit infecteert de verhoudingen in de meerderheid’, waarschuwt hij. ‘Je komt in een logica van actie en reactie en voor je het weet, ontspoort het helemaal.’

Dat het in de federale meerderheid niet altijd botert, is inmiddels geweten. Het ligt CD&V nog altijd zwaar op de maag dat N-VA-voorzitter Bart De Wever eerst Kris Peeters wegzette als ‘achterbaks’, nadat een mail van de Antwerpse CD&V was uitgelekt, waarin opgeroepen werd om via sociale media te ageren tegen de aanwezigheid van para’s in de straten. Vorige week was er dan de tackel van De Wever vanuit New York op Pieter De Crem, de staatssecretaris van Buitenlandse Handel van wie De Wever zich afvraagt wat hij de hele dag doet.

Je komt in een logica van actie en reactie en voor je het weet, ontspoort het helemaal.
wouter beke
voorzitter cd&V

Dat gekibbel en geruzie binnen de federale regering is nu ook overgeslagen naar de Vlaamse regering. De coalitiepartners pakten Joke Schauvliege hard aan nadat ze vanuit academische wereld het verwijt had gekregen te weinig werk te maken van een natuurbeleid en soloslim het voorstel had gelanceerd om een mobiliteitstoets voor woningen in te voeren. Het Nieuwsblad voerde gisteren nog N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) op, die Schauvliege ‘een marionet van de Boerenbond’ noemde.

Tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement nam minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zijn minister niet helemaal in bescherming. En dus deed Beke dat gisteren wel. ‘Joke Schauvliege is absoluut geen marionet’, aldus de CD&V-voorzitter in het VRT-programma ‘De Ochtend’. ‘Ze heeft een sterke persoonlijkheid en laat zich door niets of niemand verlammen. Wat ze doet, is zoeken naar een evenwicht tussen landbouw en natuur. De mensen hebben een baksteen in de maag, willen brood op de plank en vlees in de pan. En voor dat laatste zorgt de landbouw’, zo haalde Beke meteen ook even de banden met de Boerenbond aan.

Wantrouwen

Bij de N-VA wilde niemand gisteren nog reageren op de uithaal van Beke. Er was wel wat begrip voor dat de voorzitter van CD&V de rangen rond Schauvliege wilde sluiten, en dat deed door uit te halen naar de boze vijand in de meerderheid, de N-VA. Kritiek op Schauvliege als zwakste schakel van de regering raakt uiteindelijk ook ploegleider Bourgeois. Het was gisteren dus ‘dimmen’.

Echt onder de indruk waren de Vlaams-nationalisten echter niet. ‘Alsof het bij CD&V allemaal kerstenkinderen zijn.’ Het zit de N-VA hoog dat ze in de Vlaamse regering vaak in de tang wordt genomen door CD&V, vaak in een-tweetje met Open VLD. Dat minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) onlangs werd aangepakt over zijn verbod op onverdoofd slachten, viel allerminst in goede aarde, vooral omdat hij het voorstel had doorgenomen met de coalitiepartners.

CD&V-voorzitter Wouter Beke nam het gisteren op voor Joke Schauvliege, die zwaar werd aangepakt door de coalitiepartners in de Vlaamse regering.

Het is symptomatisch voor het geruzie dat overgeslagen lijkt van de federale naar de Vlaamse regering. De ploeg van Geert Bourgeois is nu ook een kibbelkabinet.

De voorbije maanden bleef het geruzie onder de waterlijn, maar de jongste dagen en weken komt het bijna dagelijks naar buiten.

Het gekibbel en het wantrouwen in de Vlaamse regering, dat al maanden onder de waterlijn bezig was, komt nu bijna dagelijks aan de oppervlakte. Daarbij spannen CD&V en Open VLD vaak samen tegen de ‘arrogante’ coalitiepartner N-VA. Denk maar aan de manier waarop de N-VA werd geïsoleerd in het Uplace-dossier, de aanval op de Berberuitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever en de Oosterweeldiscussie. ‘Tot voor kort ging elk partijbureau over Kris Peeters. Tegenwoordig gaat het over de akkefietjes in de Vlaamse regering’, luidt het bij de N-VA.

De partij had gehoopt op een centrum-rechtse tandem met Open VLD en een zekere loyauteit nadat ze de liberalen halsoverkop nog in de Vlaamse regering toelieten. Het tegendeel is echter waar: de liberalen generen zich zelfs niet om hun handen af te trekken van akkoorden waarover de vorige Vlaamse regering heeft onderhandeld, want Open VLD zat toen in de oppositie. De ‘arrogante’ manier waarop Liesbeth Homans (N-VA) zich gedraagt, helpt ook niet. ‘Homans moet eens beseffen dat kritiek op haar beleid geen aanval op haar persoon is’, luidt het bij een topper uit de meerderheid. ‘Ze zit nu in het parlement, niet meer in een sociale woonwijk. Het zou goed zijn als ze zich ook zo gedraagt.’

Misschien moet Bourgeois eens een teambuildingsdag inlassen, anders dreigt zijn historische regering - die voor het eerst geleid wordt door een Vlaams-nationalist - hooguit een voetnootje in de geschiedenisboeken te worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud