portret

Syrische ‘Zlatan' geeft zijn volk voor het eerst in zes jaar hoop met beslissend doelpunt

Een huilende, delirisch de Heer dankende commentator, duizenden dansend in de straten en vuurwerk boven vluchtelingenkampen in het hele Midden-Oosten.

Niet het nakende einde van de belegering van de stad Deir-ez-Zor door Islamitische Staat, wel een doelpunt tegen Iran in de 93ste minuut liet het door zes jaar burgeroorlog verscheurde Syrië in vreugdetranen uitbarsten.

Dankzij de 2-2 in de blessuretijd van Omar ‘Jihad’ al-Somah (28, links op de foto) tegen Iran - een bondgenoot van het regime tegen Islamitische Staat (IS) - stoot Syrië door naar de play-offs van de kwalificaties voor het WK voetbal volgend jaar in Rusland. Op weg naar Moskou, ook een vriend van president Bashar al-Assad, wacht een hordenloop.

Eerst spelen de ‘Adelaars van Qasioun’ een dubbel duel tegen Australië, waarna bij plaatsing een ultieme krachtmeting wacht. Kandidaat-tegenstanders zijn Honduras, Panama en de VS, de bondgenoot van een anti-Assad rebellenleger.

Sektarisme

Ondanks juichende Syriërs in de straten sijpelt het politiek sektarisme door tot in de nationale elf. Al-Somah en ploegmaats - actief bij illustere clubs als het Syrische AlKaramah SC, het Iraakse Al-Quwa Al-Jawiya en al-Zamalek uit Egypte - worden door het anti-Assad-kamp als verraders weggezet. Niet toevallig houdt Assad sinds de burgeroorlog kunstmatig een Syrische profcompetitie - gemiddeld maandloon: 200 euro - in leven.

De Syrische voetbalbond heeft door internationale sancties geen rotte dinar. De bordkartonnen competitie moet bewijzen dat er in het Syrië van Assad geen vuiltje aan de lucht is. Voor de vijanden van Assad laat Al-Somah, die na vijf jaar afwezigheid opnieuw interlands speelt - zich lenen voor die propagandastrijd van Assad.

Volksheld

De spits van het Saoedische Al-Ahli - 24 goals in 25 matchen - is een volksheld in Syrische voetbalminnende ogen. Door zijn lengte en techniek gaat hij in voetbalkringen door het leven als de Syrische ‘Zlatan’. Syriërs kennen hem als ‘al-Aqqid’, de ‘Kolonel’, naar een legendarische militaire leider die de hoofdstad Damascus bevrijdde van zijn vreemde bezetter. Al-Somah kan straks ook zegevierend terugkeren naar zijn geboortestad Deir-ez-Zor, waar het Syrische leger op het moment van zijn doelpunt een beslissende bres sloeg in de jarenlange omsingeling van IS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie