reportage

Te koop: de Ferrari van de paus

©RM_auctions

Wie de Pinnacle Portfolio bijeen heeft gespaard, is niet bekend. Maar de veiling van de 25 auto’s, waaronder de Ferrari Enzo van paus Johannes Paulus II, moet een recordprijs opleveren.

Plaats van afspraak voor de uitzonderlijke autoveiling op 13 augustus is niet toevallig Monterey in Californië. In augustus blazen topverzamelaars hier sowieso verzamelen voor de meest gerenommeerde bijeenkomst van autoverzamelaars ter wereld: Pebble Beach Concours d’Elegance. Op de 18de hole van het golfterrein presenteren ze dan zo’n 200 auto’s.

Wie de Pinnacle Portfolio bijeen heeft gespaard, is niet bekend. Laat staan waarom de privécollectie wordt verkocht. Meer dan dat de eigenaar in Florida verblijft, wil het veilinghuis Sotheby’s niet kwijt. Veilingmeester Shelby Myers benadrukt wel dat de verzameling met haast chirurgische precisie is samengesteld. ‘De eigenaar had een bijna obsessieve focus op perfectie en exclusiviteit.’

De collectie is ronduit indrukwekkend. Ze telt onder meer twee Bugatti Veyrons, met een topsnelheid van 386,5 kilometer per uur ’s wereld snelste productieauto. Een van de twee is de 001, het eerste model dat ooit is geproduceerd.

Koenigsegg CCXR (1 à 1,3 miljoen euro): Wie deze auto met 1.084 pk koopt, krijgt er een bezoek aan de Zweedse fabriek bij. ©RM_auctions
Ferrari 250 GT Spider (8 à 10 miljoen euro): Een van de meest iconische cabrio’s aller tijden. ©RM_auctions
Mc Laren F1 (11 à 13 miljoen euro): De enige sportwagen waarbij links en rechts van de chauffeur een passagier kan zitten. ©RM_auctions
Mercedes-Benz 300 SL (5 à 6 miljoen euro): Een zeldzame aluminiumversie van de klassieker met vleugeldeuren. ©RM_auctions
Ferrari Enzo (3,5-5,5 miljoen euro): De 400ste en laatste Enzo, gezegend door de paus en gesigneerd door een ex-topman van Ferrari. ©RM_auctions

Van Ferrari gaat de laatst gebouwde Enzo onder de hamer. Daarvan werden 399 ‘gewone’ exemplaren gemaakt. De 400ste schonk toenmalig Ferrari-topman Luca di Montezemolo tien jaar geleden aan Johannes Paulus II. De paus was niet van plan de auto - die maar 180 kilometer op de teller heeft - intensief te gebruiken en liet hem prompt veilen. De opbrengst schonk hij aan de slachtoffers van de tsunami die Zuidoost-Azië eind 2004 trof.

De Enzo werd niet alleen gezegend door de paus. Montezemolo signeerde ook de binnenkant van de motorkap. ‘Deze Enzo, uniek in de geschiedenis van Ferrari, is een teken van solidariteit met zij die lijden en werd geïnspireerd door een grote paus, Johannes Paulus II’, schreef hij erbij.

Maar hét paradepaardje van de veiling is een McLaren F1 uit 1998, een van de vijf LM-versies die werden gemaakt. Op het moment van zijn productie was de auto de snelste ter wereld. De versie die in Californië wordt verkocht, houdt het midden tussen een gewone F1 en de GTR-versie die onder meer de 24 uur van Le Mans won. De chauffeur zit in deze auto centraal vooraan. De twee passagiersstoelen staan aan beide kanten iets naar achter. ‘Mr. Bean’-acteur Rowan Atkinson verkocht zijn F1 uit 1997 - waarmee hij de voorbije jaren twee keer uit de bocht ging - vorige maand nog voor 10 miljoen euro.

De Pinnacle Portfolio bevat ook een Jaguar XJ220, die de McLaren voorafging als snelste productiewagen. En een CCXR van de Zweedse fabrikant Koenigsegg, een verbeterde versie van de CCR die het snelheidsrecord van de McLaren afsnoepte.

Kunt u ook kopen op 13 augustus: een Lamborghini Reventon, waarvan het ontwerp gebaseerd is op de F22 Raptor-straaljager en een Lamborghini Miura van begin jaren zeventig. Voorts is er een zeldzame aluminiumversie van de Mercedes-Benz 300 SL Gullwing met de legendarische vleugeldeuren en een Ferrari 250 GT California Spider.

Zo’n Ferrari bracht in februari nog 14,2 miljoen euro op tijdens de veiling van de collectie-Baillon in Parijs. De 59 auto’s uit die verzameling hadden een halve eeuw onder golfplaten afdakjes staan wegroesten. Uiteindelijk brachten ze samen nog 48 miljoen op, al was dat geen record voor één collectie. Het veilinghuis Bonhams verkocht vorig jaar in Monterey een Ferrari 250 GTO voor 34,5 miljoen euro. De Maranello Rosso Collection waar die deel van uitmaakte, bracht 60 miljoen euro op. Daar moet de Pinnacle Portfolio over enkele weken dus los over gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud