portret

Twijfels over bekwaamheid kroonprinses Merkel

Er rijzen vragen over de capaciteiten van Annegret Kramp-Karrenbauer, die Angela Merkel opvolgde als topvrouw van de CDU.

7 december 2018 staat ongetwijfeld in het geheugen gegrift van Annegret Kramp-Karrenbauer. Die dag kon de 56-jarige Duitse politica eindelijk uit de schaduw van Angela Merkel stappen. Na 18 jaar zwaaide de 64-jarige domineesdochter af als voorzitster van de Duitse christendemocraten (CDU) en maakte ze aan de partijtop plaats voor haar vertrouwelinge. Een ding heeft ‘AKK’ het voorbije halfjaar ongetwijfeld ondervonden: het is geen sinecure om in de voetsporen van de Duitse kanselier te treden.

Door een opeenstapeling van uitschuivers rijst de vraag of AKK uit het juiste hout gesneden is om leiding te geven aan het land. Zelfs Merkel zou volgens sommigen twijfelen of haar kroonprinses klaar is voor de job. Sinds Kramp-Karrenbauer het voorzitterschap overnam, boette ze fors aan populariteit in. In peilingen ligt ze 20 procentpunten achter op de kanselier.

Geen feilloos parcours

Kramp-Karrenbauer reed geen feilloos parcours. In februari sloeg ze partijgenoten met verstomming toen ze hen tijdens een belangrijke vergadering als ‘sociaal-demo-craten’ aansprak. Niet veel later wekte ze verontwaardiging door in een carnavalsspeech de draak te steken met transgenders. En gisteren veroorzaakte ze een polemiek door youtubers van ‘electorale manipulatie’ te beschuldigen.

Zelfs Merkel zou volgens sommigen twijfelen of haar kroonprinses klaar is voor de job.

De uitschuiver volgde op teleurstellende resultaten bij de Europese verkiezingen. De tandem CDU/CSU bleef weliswaar de grootste partij, maar hij zette de slechtste prestatie sinds 1949 neer bij een nationale stembusslag. Vooral jongeren keerden de christendemocraten de rug toe.

Voor die trend houdt Kramp-Karrenbauer een 26-jarige youtuber verantwoordelijk. Die postte in de aanloop naar de Europese verkiezingsrace een video waarin hij opriep tot de ‘vernietiging van het CDU’. De christendemocraten verdienden volgens hem het vertrouwen van de kiezer niet omdat ze ‘enkel bekommerd zijn om de rijken en de gepensioneerden en niets doen voor het klimaat’. Het filmpje ging viraal.

Digitale regels

‘We hebben de voorbije maanden fouten gemaakt. We wekten onterecht de indruk dat we een ruk naar rechts genomen hadden om kiezers van Alternative für Deutschland (AfD) terug te winnen. We slaagden er niet in de jongeren te bereiken en hebben het klimaatthema onderschat’, analyseerde AKK de verkiezingsuitslag. In één adem haalde ze uit naar de anti-CDU-campagne op sociale media. ‘Hoe zou het land reageren als 70 Duitse kranten twee dagen voor een verkiezing opriepen tegen CDU en SPD te stemmen? Iedereen zou gewag maken van electorale manipulatie.’ De CDU-kopvrouw vroeg zich af of het niet nuttig zou zijn in verkiezingstijd ‘de digitale wereld regels op te leggen’.

De suggestie lokte een storm van reacties uit. Op sociale media circuleerden al snel boodschappen met #AKKontslag of #censuur. Ook in politieke middens, zelfs in eigen rangen, kreeg KrampKarrenbauer de wind van voren.

De relatie tussen AKK en Merkel zou de voorbije maanden ook verzuurd zijn. Onder meer omdat Kramp-Karrenbauer Merkels vertrek van het nationale toneel probeert te versnellen. De manoeuvres lijken een omgekeerd effect te hebben. In de entourage van de kanselier is te horen dat die meer dan ooit van plan is de rit uit te doen tot september 2021.

Lees verder

Advertentie
Advertentie