Advertentie

Vindt bezoeker Couleur Café weg naar Atomium?

Couleur Café-organisator Patrick Wallens in het Ossegempark. ©Saskia Vanderstichele

Met de verhuizing naar het Ossegempark in Laken staat Couleur Café voor de belangrijkste editie in zijn geschiedenis. Het muzikale menu oogt aantrekkelijk, maar gaat het publiek van het Brusselse urban festival de oversteek naar de nieuwe locatie aan het Atomium maken?

Vraag aan eender welke festivalorganisator waarmee het allemaal begint, en het antwoordt luidt: een goede locatie. Wellicht is dat meer nog dan de muziekkeuze of de weersomstandigheden doorslaggevend voor de slaagkansen van een muziekfestival. Voor Couleur Café staat volgend weekend veel op het spel. Het festival vindt na 23 jaar Tour & Taxis voor het eerst plaats in het Ossegempark in Laken.

Tour & Taxis zat het veelkleurige stadsfestival als gegoten: industrieel, stedelijk, en gelegen in een erg multicultureel deel van Brussel. ‘We maakten elkaar beter’, zegt organisator Patrick Wallens. ‘Ze vroegen weinig huur, en wij brachten honderdduizenden mensen naar Tour & Taxis die er anders nooit zouden komen.’

De opbouw van het festival op de nieuwe locatie. ©Couleur Café 2017

De verhuizing naar het park aan het Atomium was noodgedwongen. De bouwprojecten op Tour & Taxis maakten een verlengd verblijf onmogelijk. Dat wist de organiserende vzw al meerdere jaren. Vijf jaar geleden sloot ze daarom een principeakkoord met de stad Brussel om naar het Ossegempark te verhuizen. Maar het muziekfestival kon dan tóch blijven. Tot het in het najaar van 2015 te horen kregen dat 2016 definitief de laatste editie op Tour & Taxis zou worden. Wallens ging opnieuw bij het stadsbestuur aankloppen. Dat leidde pas in oktober vorig jaar tot een definitief akkoord over de groene long aan het Heizelplateau. Dat is rijkelijk laat. Door de concurrentiedruk beginnen festivals steeds vroeger te programmeren, en de sponsors willen sneller weten waar ze aan toe zijn.

‘Onze toekomst heeft aan een zijden draadje gehangen’, bekent Wallens. Het was een einde in mineur geweest voor Couleur Café. De laatste editie op Tour & Taxis draaide op een teleurstelling uit. De Brusselse vrijetijdsindustrie leed vorige zomer onder de aanslagen van 22 maart. Ook het weer deed moeilijk tijdens het festivalweekend. Gevolg: slechts 52.000 bezoekers of een kwart minder dan anders. De consequenties laten zich flink voelen in het werkingsbudget. Lag dat vorig jaar nog een stuk boven 4 miljoen euro, dan is het nu teruggevallen naar 3,5 miljoen.

20.000
Couleur Café heeft 20.000 bezoekers per dag nodig om break-even te draaien.

Het zijn geen ideale financiële perspectieven voor een evenement dat zichzelf moest heruitvinden op een nieuwe locatie, beseft Wallens. En zo’n verhuis legt al een gigantische druk op een evenementenorganisator. De grootste logistieke last: in Tour & Taxis had het team van Wallens één gesprekspartner, terwijl het bij de stad Brussel met haar lappendeken aan diensten zijn verhaal telkens opnieuw moet doen. Kafka en Brussel, waar hebben we dat de voorbije weken nog gehoord?

Gelukkig voor de organisatoren sneuvelen twee stevige kostenposten. Ten eerste krijgen ze het Ossegempark gratis. Het backstage- en vip-dorp, dat vroeger vanuit het niets moest worden opgebouwd, komt in het Amerikaans Theater: een fikse besparing op het infrastructuurbudget.

Het nieuwe logo van Couleur Café, met een subtiele verwijzing naar het Atomium rechts onderaan. ©rv doc

Er wordt ook bezuinigd op artiestengages. Dat gebeurt niet alleen uit financiële noodzaak. De muzikale slinger was de afgelopen jaren te ver doorgeslagen. Macklemore & Ryan Lewis, Faithless, Snoop Dogg, Chic & Nile Rodgers: het festival was zijn identiteit van urbanmusicfestival met een socio-cultureel doel wat uit het oog verloren. Wallens: ‘Door het succes van de Belgische festivals geraakte iedereen in de sector op een bepaald moment in de verleiding om te verbreden. Maar dat is gevaarlijk. Je publiek geraakt in de war, en je stelt je als organisator financieel kwetsbaar op tegenover al die dure, grote namen.’

Couleur Café greep de verhuizing aan om inhoudelijk een back-to-the-rootsoperatie uit te voeren: geen pure pop of Franstalig chanson meer, maar veel urban music, hiphop, wereldmuziek en reggae. En veel meer randanimatie voor jong en oud, want, zegt Wallens: ‘We willen opnieuw een familiefestival zijn.’

En nu maar hopen dat het volk de weg naar het Ossegempark vindt. Couleur Café heeft 20.000 bezoekers per dag nodig om break-even te draaien. Om die ondergrens te halen, is een zware tegemoetkoming gedaan aan het publiek: terwijl de meeste zomerfestivals hun ticketprijzen optrekken, heeft Couleur Café de prijs van zijn tickets verlaagd: met 16 procent voor de combitickets en met 10 procent voor de dagtickets. Wallens: ‘De eerste voortekens zijn gunstig. De voorverkoop loopt veel beter dan vorig jaar. We zitten op het niveau van de voorbije edities. (lacht) Nu de zon nog, al hoeft die ook weer niet te hard te branden.’

Couleur Café, van 30 juni tot 2 juli in het Ossegempark in Brussel, met Roméo Elvis, Toots & The Maytalls, Oumou Sangaré, The Roots, Emir Kusturica, en vele anderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud