Vlaanderen laat plan voor supersnel internet varen

©Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis

Tegen 2020 moet elke Vlaming genieten van een internetsnelheid die ruim tweemaal hoger ligt dan nu. Met die ambitie van de telecomoperatoren stelt de Vlaamse regering zich tevreden. Een apart derde netwerk komt er niet.

Na de marathonzitting van de Vlaamse regering op vrijdag serveerde Philippe Muyters (N-VA), bevoegd voor innovatie, gisteren nog een uitsmijter. Hij dwong Proximus en Telenet tot beloften over hun supersnel internet. Een derde Vlaams netwerk, waar Muyters als stok achter de deur mee dreigde, komt er niet.

Wat zijn Muyters en Proximus en Telenet overeengekomen?

Proximus en Telenet beloven dat ze tegen 2020 alle Vlamingen een internetsnelheid aanbieden van een gigabit per seconde. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met nu. Zo biedt Telenet nu tot 450 megabit per seconde (Mbps) aan gezinnen. Na 2020 vereist Muyters een verdere opvoering, tot 2,5 gigabit per seconde.

De twee bedrijven moeten hun netwerk ook openstellen voor de concurrentie, en dat tegen een ‘faire’ prijs. De federale telecomwaakhond BIPT maaide op die twee punten Muyters al het gras voor de voeten weg. In een marktanalyse schreef het BIPT voor dat Proximus zijn glasvezelnetwerk moet openstellen. Kabelnetwerken zijn al langer toegankelijk.

Vergt dat extra inspanningen van de telecomoperatoren?

Proximus en Telenet werkten de voorbije jaren al op eigen initiatief aan een forse verbetering van de capaciteit. Telenet startte in 2014 de ‘Grote Netwerf’ op, een investeringsprogramma van 500 miljoen euro dat de mogelijkheden van de klassieke ‘coaxkabel’ oprekte. Telenet bereikte vorig jaar bij een proefproject in Antwerpen al een snelheid van 1 gigabit per seconde. Na het einde van de Grote Netwerf volgend jaar kan het dat uitbreiden naar alle klanten.

Proximus begon eind 2016 een project om het laatste deel van het netwerk, tussen straatkant en huiskamer, te voorzien van snellere glasvezel. Met dat programma, met een prijskaartje van 3 miljard euro, mikt de telecomoperator op glasvezel voor de helft van alle huishoudens. Het biedt nu snelheden rond 400 Mbps en dat moet in de nabije toekomst minstens verdubbelen. In een reactie zegt Proximus dat de uitrol van glasvezel de ‘noodzaak aan een supersnel digitaal netwerk zal realiseren’.

Hoe afdwingbaar zijn de beloftes van de telecomoperatoren?

Het akkoord tussen de operatoren en Muyters is een ‘memorandum of understanding’. De kracht daarvan gaat niet verder dan een intentieverklaring. Muyters belooft dat hij dat gaat monitoren en er publiek gaat over communiceren.

Er vallen wel vraagtekens te plaatsen bij de afdwingbaarheid van dat alles. In 2020, het jaar waarin de snelheden behaald moeten worden, is een nieuwe Vlaamse regering aan de macht. Het akkoord plakt ook geen percentages op de dekking die de beide operatoren moeten halen. Het gaat alleen over ‘elke Vlaming’. Er is evenmin een concreet tijdspad voor de verdere toename van de snelheid naar 2,5 gigabit.

Muyters claimt dat hij een stok achter de deur heeft. Dat is de optie om als Vlaamse overheid zelf de spade in de grond te steken voor een derde netwerk. Op Radio 1 stelde Muyters gisteren dat hij het afgelopen jaar al heel wat interesse heeft gemerkt bij investeerders. Eerder maakte Fluvius, de mega-intercommunale boven Eandis en Infrax, in De Tijd bekend bereid te zijn om zo’n derde netwerk te bouwen.

Wat geeft de Vlaamse overheid in ruil?

‘Dit akkoord bevat voor 99,9 procent beloften van Telenet en Proximus’, klinkt het bij Muyters. De Vlaamse overheid belooft alleen een ‘stabiel investeringsklimaat’ in ruil voor de intentieverklaring van de operatoren. Maar daar wringt wel het schoentje.

Zowel Proximus als Telenet zit in woelig vaarwater door de federale plannen voor een vierde netwerk voor mobiele telefonie. Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) wil bij de veiling van frequenties voor mobiele telefonie een deel reserveren voor een nieuwe speler. Dat moet de concurrentie aanwakkeren, maar het zet ook de marges bij de bestaande spelers onder druk.

Of dat een ‘stabiel investeringsklimaat’ is, valt te betwijfelen. ‘We kunnen alleen voor onszelf spreken’, repliceert Muyters.

Non-akkoord

Onze Mening | Pieter Haeck, redacteur Tech & Media

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) klopte zich gisteren op de borst een ‘akkoord’ te hebben met Proximus en Telenet over de uitrol van een ‘supersnel digitaal netwerk van de toekomst’. De vraag is of de tussenkomst van Muyters noodzakelijk was. Het akkoord blijkt slechts een intentieverklaring met daarin streefcijfers die de telecomoperatoren zichzelf ook al hadden opgelegd.

Telenet investeerde sinds 2014 500 miljoen euro in een krachtiger netwerk. Dat moet tegen 2020 snelheden van een gigabit per seconde mogelijk maken. De klanten stellen de capaciteit van het netwerk op de proef, door bijvoorbeeld intensief films en reeksen te bekijken via Netflix of Play More. Ook Proximus investeert fors. De telecombedrijven bieden zo een antwoord op een vraag van de markt. Muyters neemt dat cijfer van een gigabit per seconde als een notaris over. Waarvan akte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect