nieuwsanalyse

Von der Leyen heeft moeite om parlement te overtuigen

©REUTERS

Een week na haar voordracht als Commissievoorzitster legt Ursula von der Leyen mondelinge examens af in het Europees Parlement. Maar garanties op haar topjob heeft ze nog niet op zak.

‘Een verkooppraatje voor een klant die neen zegt’, zo leidde Philippe Lamberts, cofractieleider van de Europese groenen, het overleg van zijn groep met Ursula von der Leyen in. Het zegt veel over de onvrede in het Europees halfrond over de aanduiding door de Europese leiders van een complete outsider als opvolgster van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

‘Vorige week werd ik pas op maandagavond ingelicht over een mogelijke nominatie voor de Europese topjob’, verdedigt de Duitse minister van Defensie zich. Maar samenwerken met het Europees Parlement, dat via de aanduiding van Spitzenkandidaten of partijboegbeelden meer macht wilde over de topbenoemingen, is onvermijdelijk voor von der Leyen. Ze heeft voor haar benoeming de goedkeuring nodig van zeker 376 van de 751 parlementsleden.

Mondelinge examens

De stemming over de benoeming van de Duitse Commissievoorzitster staat dinsdag of woensdag gepland. Von der Leyen moet dan ook haar prioriteiten schetsen voor de komende vijf jaar. Dat is kort dag. En dus moet ze niet alleen hard studeren, maar ook al meteen de hort op voor een reeks mondelinge examens voor de verschillende politieke fracties.

De sociaaldemocraten blijven boos omdat hun boegbeeld, de Nederlander Frans Timmermans, de topjob niet krijgt.

Von der Leyen sprak dinsdag achter gesloten deuren met de conservatieve ECR-fractie, waartoe de N-VA, maar ook extremere partijen zoals het Nederlandse Forum voor Democratie van Thierry Baudet en de Poolse populisten van de regerende PiS-partij behoren. Gisteren waren de sociaaldemocraten van S&D, de liberale Renew-fractie en de groenen aan de beurt. Vandaag praat ze met de extreemlinkse GUE.

Alleen haar eigen centrumrechtse EVP-fractie, waartoe CD&V behoort, steunt von der Leyen volmondig. De onvrede over het opzijschuiven van het eigen boegbeeld Manfred Weber, ook een Duitser, wordt onder de mat geveegd. Maar de nodige stemmen zijn nog niet binnen. En dat veroorzaakt extra druk.

Klimaatneutraal

Von der Leyen lanceert daarom nu al enkele van haar programmapunten. ‘Ik ben helemaal verknocht aan een klimaatneutraal Europa tegen 2050’, argumenteert ze. Bovendien wil ze de bestaande ambities tegen 2030, een vermindering van de CO2-uitstoot met 40 procent, bijstellen tot een halvering van de uitstoot. Ze beklemtoont ook het belang van een rechtvaardige transitie naar een koolstofarme economie en ze wil de Europese Investeringsbank ombouwen tot een Europese klimaatbank. Von der Leyen heeft ook een sociale agenda. ‘Wie werkt, heeft recht op een minimumloon in elk land. Daar zal ik voor vechten’, belooft ze.

Ik ben helemaal verknocht aan een klimaatneutraal Europa tegen 2050.
ursula von der leyen
kandidaat-voorzitter europese commissie

Het heeft voorlopig weinig effect op de stemming in het Europees halfrond. De sociaaldemocraten blijven boos omdat hun boegbeeld, de Nederlander Frans Timmermans, de topjob niet krijgt. Vooral de Duitse regeringspartij SPD doet moeilijk. Ook de liberalen stellen voorwaarden, bijvoorbeeld de goedkeuring van transnationale kieslijsten en een conferentie over de toekomst van Europa. Als er te veel dissidenten zijn in de drie grootste fracties, haalt de Duitse haar meerderheid niet.

Een uitbreiding met de groenen lijkt er niet in te zitten. Dat bleek na een moeilijk vragenuurtje dat live gestreamd werd op het internet. Een alternatieve meerderheid met de erg eurokritische ECR zou evenmin getuigen van een sterke start van de Europeaan in hart en nieren die von der Leyen zegt te zijn.

Als het echt te nipt wordt, kan ze de stemming over haar goedkeuring nog uitstellen tot september. Maar dat is vooralsnog geen optie voor de Duitse.

EU-lidstaten lobbyen al volop voor Commissiejob
EU-lidstaten lobbyen al volop voor Commissiejob

Dreigt België naast het net te vissen bij de verdeling van de posten in de nieuwe Europese Commissie? Het risico is reëel, erkennen Europese diplomaten. De meeste lidstaten zijn nu al druk aan het lobbyen over welke functie ze wensen in de Commissie. Zo wil Italië concurrentie en Frankrijk klimaat.

Driekwart van de lidstaten weet al wie hun kandidaat wordt. De EU-leiders duidden voorts de Spanjaard Josep Borrell aan als nieuwe buitenlandchef. Ze garandeerden ook een ‘senior’-positie in de Commissie voor de Nederlander Frans Timmermans en de Deense Margrethe Vestager, die als socialistisch en liberaal boegbeeld uit de benoemingscarrousel vielen.

Als het Europees Parlement von der Leyen volgende week bevestigt als Commissievoorzitster, zal ze voor eind juli de namen willen van de 27 overige leden van de Commissie. Het wordt nagenoeg onmogelijk met een minderheidsregering in lopende zaken deze maand nog een beslissing te nemen over de Belgische commissaris, is te horen in diplomatieke kringen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie