Waakhond verbiedt roulettebelegging

Voorzitter Jean-Paul Servais van de FSMA. ©Photo News

De beurswaakhond FSMA legt de verkoop van hyperspeculatieve beleggingsproducten aan banden. Maar de toezichthouder schiet zijn doel voorbij, zeggen critici.

De FSMA richt al langer zijn pijlen op hyperspeculatieve beleggingsproducten voor kleine beleggers. Het gaat om binaire opties, CFD’s die met een hefboom werken en derivatencontracten met een looptijd van minder dan een uur (zie kader).

Nu het KB is gepubliceerd, mogen die producten vanaf 18 augustus niet meer worden verkocht. Wie vandaag de producten aanbiedt, heeft twee maanden om zich aan te passen. ‘Volgens de aanbieders zijn het producten die hoge rendementen kunnen opleveren in een context van lage rentevoeten’, licht de FSMA zijn beslissing toe. ‘In werkelijkheid zijn het producten die op agressieve wijze gecommercialiseerd worden en uiterst risicovol zijn.’

Ik vrees dat de FSMA beleggers rechtstreeks in de armen van malafide aanbieders uit het buitenland duwt.
Thierry Ternier
CEO Keytrade Bank

De FSMA legt niet alleen de verkoop van deze gokspeeltjes aan banden. De toezichthouder verbiedt ook de agressieve commerciële praktijken van sommige aanbieders. Denk aan telefoonoproepen vanuit callcenters, ongepaste vergoedingen of fictieve geschenken.

Een verbod op deze roulettebeleggingen drong zich op omdat er steeds meer klachten over binnenliepen, geeft FSMA-woordvoerder Jim Lannoo mee. ‘We zagen het aantal klachten substantieel toenemen, van 169 in 2014 naar 244 in 2015. In de eerste helft van dit jaar staat de teller al op 129. En dat is de top van de ijsberg. Niet iedereen dient immers een klacht in.’

Welke gokspeeltjes?
  • Binaire opties. Dat zijn producten die winst of verlies genereren als binnen een bepaalde periode aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
  • Bepaalde valutacontracten. Meer bepaald de contracten die onbeperkt worden hernieuwd tot een van de betrokken partijen haar positie sluit.
  • Derivatencontracten met een looptijd van minder dan een uur.
  • Derivatencontracten met een hefboom, zoals CFD’s met een hefboom. Dat zijn producten waarmee beleggers kunnen inspelen op de koersverandering van aandelen of andere effecten zonder dat ze daar effectief eigenaar van zijn. Omdat ze met een hefboom werken - u investeert slechts een deel van de onderliggende waarde - kunnen de winsten navenant zijn. Maar evengoed kunnen de verliezen enorm oplopen. Er bestaan CFD’s op onder andere valuta, grondstoffen of edelmetalen.

Sinds kort bieden sommige spelers CFD’s op aandelen zonder hefboom aan. Die achterpoortjes om de speculatietaks te vermijden vallen niet onder het nieuwe reglement van de FSMA en zijn in principe dus nog verhandelbaar.

Het nieuwe reglement is vooral gericht op speculatieve beleggingsproducten die vanuit het buitenland worden aangeboden via elektronische handelsplatformen. Maar Belgische onlinemakelaars betwijfelen of het verbod zoden aan de dijk brengt. ‘Ik vrees dat de FSMA beleggers net rechtstreeks in de armen van malafide aanbieders uit het buitenland duwt’, meent Thierry Ternier, de topman van de Belgische onlinebroker Keytrade. ‘Met een goed kader om die producten op een correcte manier en met de juiste controle aan te bieden, zullen beleggers niet naar het buitenland vluchten. Nu zal dat wel gebeuren. De toezichthouder verliest dan elk toezicht. Onervaren beleggers zullen makkelijker het slachtoffer worden van cowboys.’

Volgens Ternier is het een misvatting dat de producten die de FSMA verbiedt enkel speeltjes zijn voor speculanten. ‘Voor ervaren beleggers zijn de derivatencontracten die nu in het vizier worden genomen een manier om de rest van hun portefeuille in te dekken tegen al te hevige koersschommelingen op de valutamarkten. Denk aan een belegger die zich in de aanloop naar de brexit wilde beschermen voor een crash van het pond. We bieden die producten ook niet aan eender wie aan. Ze zijn enkel bestemd voor investeerders die zich na een kennistest kunnen aansluiten op ons Pro-platform. We hanteren een instapdrempel van 10.000 euro.’ In het geval van Keytrade zouden de ingewikkelde producten goed zijn voor 1 tot 1,5 miljoen euro op een omzet van 60 miljoen euro.

‘Maar belangrijker voor ons is dat de wet ervaren beleggers een deel van de instrumenten ontzegt om hun portefeuille zo goed mogelijk in te dekken’, zegt Ternier. ‘We snappen ook niet waarom België strenger moet zijn dan de meeste andere Europese toezichthouders. We gaan met onze juridische diensten na hoe we kunnen reageren. Al ben ik niet optimistisch.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud