Advertentie

Wearables die levens redden

Romware, Rombits wearable die arbeiders waarschuwt als er voertuigen dicht in hun buurt komen. ©SISKA VANDECASTEELE

Ook in de bedrijfswereld zijn wearables aan een opmars bezig. Het Antwerpse Rombit lanceert een slimme armband die het leven van dokwerkers en bouwvakkers kan redden.

De Apple Watch is veruit de bekendste wearable, of stukje elektronica dat je op het lichaam draagt. Zeker sinds de techreus Apple begin dit jaar, na een wetenschappelijke studie met de universiteit van Stanford, aankondigde dat de smartwatch tot 84 procent nauwkeurig hartritmestoornissen kan detecteren.

Andere wearables spreken nog meer tot de verbeelding. Zo testen astronauten van het internationale ruimtestation ISS de Astroskin van het Canadese Hexoskin, een combinatie van shirt en zweetband die de hartslag, de bloeddruk, de ademhaling en de zuurstofsaturatie monitort. Het project wil de negatieve effecten van gewichtloosheid op het lichaam verminderen. Uit recent onderzoek blijkt dat de slagaders van astronauten na een verblijf van zes maanden in de ruimte 20 tot 30 jaar verouderd lijken. Ook insulineresistentie is een nadelige bijwerking.

Advertentie

Bouwvakkers

Minder ver-van-mijn-bedshow zijn de wearables die opgang maken in de bedrijfswereld, in het bijzonder in de bouwsector en op industriële sites. Zo werkten de Amerikaanse bedrijven Traveler (verzekeraar), Gilbane (bouwbedrijf) en Triax Technologies (internet-of-thingsspecialist) zich in de kijker met de monitoring van 130 arbeiders op een New Yorkse bouwsite van 5.600 vierkante meter en zes verdiepingen.

Als een bouwvakker valt, stuurt een klein toestel aan zijn riem via internet een noodsignaal naar zijn leidinggevende. De arbeiders kunnen met de ‘Spot-r’ zelf ook gevaren of incidenten melden. Ook de machines worden via tags online in de gaten gehouden. Op die manier wil de verzekeraar Traveler bouwbedrijven helpen de veiligheidsrisico’s op hun sites te beperken.

Bedrijven hebben bij het connecteren en digitaliseren alleen oog voor hun infrastructuur en activa. Ze vergeten hun medewerkers.

Jorik Rombouts
Oprichter en CEO van Rombit

Rombit

Opgericht > 2012.

Omzet > 6,2 miljoen euro (2018).

R&D > 1 à 1,5 miljoen euro cash per jaar.

Medewerkers > 60.

Klanten > PSA, Port of Antwerp, Katoen Natie en VOPAK.

Dichter bij huis heeft het Antwerpse Rombit (60 werknemers, 6 miljoen euro omzet) soortgelijke technologie ontwikkeld. ‘De mens wordt vaak over het hoofd gezien bij het internet of things’, zegt de 31-jarige oprichter Jorik Rombouts. ‘Bedrijven hebben bij het connecteren en digitaliseren alleen oog voor hun infrastructuur en activa. Ze vergeten hun werknemers.’

Advertentie

Antwerpse haven

Uit die analyse groeide het idee, en ondertussen een product, van een wearable die arbeiders waarschuwt voor gevaar. In de Antwerpse haven, Rombits achtertuin, vallen jaarlijks gewonden en zelfs doden door aanrijdingen en andere gevaarlijke situaties.

Rombits armband, Romware genaamd, trilt en licht op als een heftruck of een ander voertuig (uitgerust met een zender) te dicht in de buurt komt. Het toestel stuurt ook een noodsignaal uit als de arbeider valt, bijvoorbeeld nadat hij bedwelmd is geraakt door CO2. De sensoren in de wearable meten beweging en versnelling.

Romware komt in maart op de markt. Maar nu al is er interesse vanuit de hele wereld, zegt Rombouts. Het bouwbedrijf Besix testte de technologie bij de bouw van de net opgeleverde brug (8 kilometer lang) boven de Roskilde Fjord in Denemarken. Andere testers zijn Katoen Natie in Singapore, Vopak in Rotterdam en het Havenbedrijf in Antwerpen.

Met de wearable kunnen ze ook de toegang tot hun terreinen controleren en hun voertuigenpark monitoren: een heftruck start pas als de drager daartoe opgeleid is. En de waarschuwingen en data van ongevallen en bijna-ongevallen geven bedrijven inzicht in welke gevaarlijke plekken ze moeten aanpakken.

Texas

Het zeven jaar oude Rombit werkte zich in korte tijd op tot een belangrijke technologiepartner van de Antwerpse haven. Voor het loodsbedrijf Brabo werden locaties van schepen en loodsen, aankomsttijden, routes en werkplanningen samengebracht op één digitaal platform. En met Romvision monitort de scale-up mensen en voertuigen op de terreinen.

Vlnr: Bert Van Loco en Frank Staut van InvestLink, CEO Jorik Rombouts en Sten Albertijn, de vertegenwoordiger van de industriële families die in Rombit investeren.
Vlnr: Bert Van Loco en Frank Staut van InvestLink, CEO Jorik Rombouts en Sten Albertijn, de vertegenwoordiger van de industriële families die in Rombit investeren. ©SISKA VANDECASTEELE

Naast Antwerpen mikt Rombouts de komende jaren op twee extra hoofdkwartieren, in de petrochemische clusters rond Singapore en Texas. Om die groei waar te maken krijgt Rombit de steun van enkele nieuwe investeerders.

Rombit tankt 5 miljoen en nieuwe aandeelhouders

De jarenlange ontwikkeling van de wearable Romware kostte Rombit meer dan 1 miljoen euro. Geld dat het bedrijf drie jaar geleden kreeg toegestopt toen ondernemer-investeerder Michel Akkermans (ex-Clear2Pay) 10 miljoen euro in het Antwerpse bedrijf pompte.

Rombit gebruikte er uiteindelijk maar 5 miljoen van, omdat Akkermans onlangs besliste zijn aandelen van de hand te doen. ‘Ik heb meer dan twintig participaties. Om de zoveel jaar herschik ik ze. En ik heb ingezien dat ik meer voeling heb met fintech en softwareplatformen dan met activiteiten als die van Rombit.’ Op zijn investering boekte Akkermans een ‘correcte meerwaarde’.

De kopers van zijn aandelen zijn Soudal-oprichter Vic Swerts, het technologiefonds InvestLink (Bert Van Loco, Hans Van Erum en Frank Staut) en enkele industriële families vertegenwoordigd door Sten Albertijn. Ze leggen samen 10 miljoen euro op tafel. De helft om de aandelen van Akkermans over te nemen, de andere helft om de groei van Rombit te ondersteunen.

Rombit is de eerste rechtstreekse investering van de Swerts-familieholding. ‘Het is een veelbelovend verhaal waarin Soudal zijn expertise in internationalisering kan inbrengen. En Vic wil jonge ondernemers als Jorik een duwtje in de rug geven’, zegt zijn schoonzoon Jurgen Vandervelden, die in de raad van bestuur van Rombit gaat zetelen.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Nationale Bank pleit voor overgangsperiode bij hervorming fiscaal gunstregime spaarboekjes
De voorstellen die in de Kamer op tafel liggen om het fiscale gunstregime op spaarboekjes bij te sturen brengen volgens de Nationale Bank de financiële stabiliteit allicht niet in gevaar. Maar banken zullen minstens twee jaar nodig hebben om hun aanbod aan te passen, klinkt het.
Gesponsorde inhoud