reportage

‘Wij accepteren in Tunesië geen terreur'

©EPA

In Tunis heersen verbijstering en woede na de aanslag op het Bardomuseum. Daarbij kwamen woensdag 23 mensen om, onder wie een Belgische vrouw. Maar er is ook verbetenheid. ‘We zijn de bakermat van de Arabische Lente. Dat geven we niet zomaar op.’

door Rik Goverde, onze correspondent in Tunis

Een man sleept met hekken voor het Bardomuseum in Tunis. Het is er stoffig, op de grond zijn nog duidelijk de bloedplekken te zien van de aanslag die woensdag Tunesië in één klap tot het strijdtoneel van Islamitische Staat heeft gemaakt. De hekken moeten voorkomen dat demonstranten, journalisten en nieuwsgierigen door de bloedplekken lopen. Een vrouw steekt kaarsjes aan, bij de ingang van het museum liggen bloemenkransen.

Op het plein voor het museum demonstreren een paar honderd mensen tegen ‘het terrorisme’. Ze zwaaien met Tunesische vlaggen, aan de zijkanten staan zwaar bewapende politieagenten een oogje in het zeil te houden. Advocaat Raouf Chahed (65) zit in toga op een bankje. ‘Wij hebben deze demonstratie georganiseerd’, zegt hij. ‘Ook omdat we een belangrijke rol hebben gespeeld bij de revolutie van 2011 en de vorming van de grondwet. In 2014 is hier de tweede republiek gesticht, en die is zwaar bevochten. Die gaan we niet opgeven vanwege terrorisme’, zegt hij beslist.

We hebben de pech dat we aan het chaotische Libië grenzen. Aan de andere kant ligt Algerije, dat in alles een islamitische staat is. Wij zitten daartussen, terwijl we een soort Zuid-Europa zijn.
Chahed
Demonstrant

Dat zegt vrijwel iedereen op het plein. Tunesië werd de bakermat van de Arabische Lente nadat in december 2010 de straatverkoper Mohamed Bouazizi zichzelf in brand gestoken had. Van alle landen waar vervolgens een revolutie uitbrak, leek alleen Tunesië niet in complete chaos te vervallen. Al werden tussen 2011 en 2013 wel activisten vermoord en kwam het tot botsingen tussen islamisten en gematigde krachten.

Hoe het ook zij, het land is de afgelopen jaren van te ver gekomen om aan het wankelen te gaan door een aanslag, is het algemeen gevoel in Tunis. Al gaf de moord op toeristen een deuk in de hoop van velen. Zo diep dat de regering besliste het leger in te zetten om de orde te bewaren. Al is daar is niet meteen veel van te merken: het vliegveld en het centrum van de stad lijken niet in de hoogste staat van paraatheid. Alleen bij het museum en het naastgelegen parlement staan zwaarbewapende agenten.

Bij de aanslag in het Bardomuseum kwamen woensdag 23 mensen om het leven, onder wie de twee terroristen en 19 toeristen. Ook een Belgische vrouw van 61 jaar liet het leven. Haar man raakte gewond aan zijn been. Wat vrijwel iedereen al vermoedde, werd een dag later bewaarheid: Islamitische Staat eiste de verantwoordelijk op voor de aanslag. Er werden al negen verdachten aangehouden.

excursies geschrapt

Jetair schort excursies naar de Tunesische hoofdstad Tunis voor onbepaalde tijd op na de aanslag in het Bardomuseum. Dat meldde de touroperator gisteren. Excursies naar andere regio's in het land worden tot vandaag geschrapt.

Thomas Cook annuleert de excursies tot zaterdag en bekijkt later hoe het verder moet.

Ook het Italiaanse cruisebedrijf Costa Cruises ziet voorlopig af van reizen naar Tunis.

‘Dat IS hier nu is, baart me zorgen’, zegt Sharazed Chaieb, in het dagelijks leven onderzoeksassistente. ‘Mijn moeder van tachtig noemde het gisteren een zwarte dag. Niet zozeer vanwege de economie, maar omdat religie voor zo’n fout doel wordt gebruikt.’

Het is een teken aan de wand dat IS voor het eerst zo ver westelijk toeslaat. ‘We hebben de pech dat we aan zowat het meest chaotische land ter wereld grenzen’, zegt Chahed, doelend op Libië. ‘En aan de andere kant ligt Algerije, dat in alles een islamitische staat is. Wij zitten daartussen, terwijl we een soort Zuid-Europa zijn.’

Maar dat is wat al te simpel gezegd. Tunesië worstelt al jaren met de onenigheid tussen seculieren, die godsdienst uit de grondwet willen houden, en de islamisten, die dat juist niet willen. ‘Het is een constant schaakspel’, zegt Dima (50).

Ze wil uit angst haar achternaam niet noemen. ‘De islamistische partij Ennahda doet zich voor als democratisch. Maar dat is ze niet. Ze proberen iedereen die vooruit wil weer hun conservatieve moeras in te trekken. Ik ben ervan overtuigd dat zij te maken hebben met de aanslag.’

De ingang van het museum is afgespannen met gele veiligheidslinten, maar daar trekken weinig mensen zich iets van aan. De bloedplekken zijn een fotodoelwit, niet alleen bij journalisten. Vanaf de zijkant staat Nazihah Khedri de menigte gelaten gade te slaan, met haar dochter naast zich. ‘Ik ben echt geraakt. We willen geen terreur en tirannie accepteren, maar wat doe je ertegen?’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud