Digitaal nieuwsmanager

Geen wonder dat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen. God stond aan zijn kant.

Afgelopen zomer sprak zelfs paus Franciscus zijn steun uit voor de Republikeinse kandidaat. De Heilige Vader zag zich daartoe gedwongen omdat hij ‘anders zou verzaken aan zijn plicht’.

Dat nieuws kon u niet lezen in de traditionele kwaliteitskranten, die volgens commentatoren op sociale media de lakeien zijn van het establishment en alles deden om Hillary Clinton aan de macht te krijgen.

Gelukkig zijn er moedige media, zoals de Amerikaanse website WTOE 5 News, die wél berichtten over de pauselijke uitspraak. Volgens de site werd het nieuws zelfs gebracht door wereldwijde nieuwsmedia.

Nu is ‘wereldwijde media’ een beetje vaag als bron, en het mailadres van wtoe5news.com zet ook aan tot enig wantrouwen: fantasynewswebsite@gmail. com. In de ‘About’-sectie van de site staat: ‘WTOE 5 News is a fantasy news website. Most articles on wtoe5news.com are satire or pure fantasy.’

Het verhaal van wtoe5news belandde op Facebook. Het werd bijna een miljoen keer gedeeld, waardoor het zichtbaar was voor vermoedelijk tientallen miljoenen mensen, zo citeert The New York Times een professor van de University of North Carolina. Dat stemt tot nadenken, ook al vindt de founding father van Facebook, Mark Zuckerberg, dat 99 procent van wat op Facebook staat authentiek is en slechts een heel klein deel als ‘hoax’ moet worden beschouwd. ‘Hoax’ is een vrij oud Engels woord uit der 18de eeuw. Op Wikipedia leer ik dat het een samentrekking is van het werkwoord ‘hocus’ in de betekenis van ‘bedriegen’. Hocus is dan weer een verkorte versie van ‘hocus pocus’.

De hocus pocus op Facebook heeft de verkiezingen niet behekst, als we Zuckerberg mogen geloven. Niet alleen zijn de valse berichten maar een miniem deel van het aanbod, ze gaan lang niet altijd over politiek. En als ze al over de Amerikaanse verkiezingen gaan, komen ze zowel uit Democratische als uit Republikeinse hoek. Zo las ik dat in 2015 een andere fake nieuwssite, National Report, verkondigde dat de paus Bernie Sanders steunde.

Toch maken de fake berichten nogal wat mensen bij Facebook ongemakkelijk. The New York Times maakt melding van interne discussies. Zuckerberg zelf is tegen hocus pocus, toch als het over hoaxes op Facebook gaat. In een lange Facebook-post legt hij uit dat de gebruikers valse berichten kunnen rapporteren en ‘we meer kunnen doen’, klinkt het vaag. Facebook staat niet te springen om scheidsrechter te zijn nadat het er eerder dit jaar werd van beschuldigd conservatieve berichten te weren uit de Trending Topics-sectie. Enkele maanden later was er heisa omdat de iconische foto met een naakt kind, een slachtoffer van napalm tijdens de Vietnamoorlog, werd gecensureerd.

Facebook wil graag een platform zijn waar mensen kunnen ‘connecteren’ en een stem krijgen, maar dat zelf geen standpunten inneemt. Dit jaar ontdekte het netwerk dat het ook een gigantisch mediabedrijf is met zo’n 1,8 miljard gebruikers en dat het niet kan wegkijken van de strijd tegen hocus pocus die samenlevingen dreigt te beheksen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud