column

Always Home

Techverslaggever en columnist

Gadgets kunnen mooi en verleidelijk zijn. En ons zo in slaap sussen voor wat reële beveiligings- en privacykwesties zijn.

Een bebaard individu met bivakmuts forceert een deur en stapt binnen in een woning. Een alarm weerklinkt, een zwarte minidrone met wit licht stijgt op vanop een tafeltje. De eveneens bebaarde bewoner staat ergens op straat en kijkt verontrust naar zijn smartphone. De dronecamera toont hem de indringer die verbijsterd in de slaapkamer staat en vervolgens de vlucht neemt voor de naderende drone. Hoe cool!

Ring Always Home Cam

De drone is de Ring Always Home Cam die Amazon deze week voorstelde en de video moet duidelijk maken waartoe de installatie in staat is. Als je uit huis bent, kan je het ding laten patrouilleren in je woning. Als er een Ring Alarm afgaat, vliegt de drone naar de plaats van onheil. De drone kost 250 dollar en wordt in 2021 in de VS gelanceerd.

Het bedrijf Ring werd in 2018 door Amazon overgenomen en legt zich toe op woningbeveiliging, waarbij tot nog toe 'gewone' camera's worden ingezet. Het werkt in de VS samen met honderden politiedepartementen. Burgerrechtenorganisaties beschuldigen Ring ervan een privébewakingsnetwerk te runnen dat de hele VS omvat.

Amazon is ook eigenaar van een uitgebreid privé-bewakingsnetwerk.

Het techmagazine Wired berichtte dat ook de Ring Always Home deel zou uitmaken van de samenwerking met de politie, op basis van commentaren na de voorstelling van het nieuwe product. Amazon heeft dat ontkend. Maar wat als de gebruikers het een fijne gedachte vinden dat hun beveiliging rechtstreeks in contact staat met de politie?

Misschien vindt u de privacydiscussies overtrokken. Maar de recente geschiedenis van Ring toont dat enig wantrouwen tegenover beveiligingsgadgets op zijn plaats is.

Beveiliging gehackt

Ring, Amazon sued over string of hacked security cameras | ABC News

Ring kwam al in opspraak omdat veiligheidssystemen werden gehackt. De hackers konden via de camera's bewoners volgen, toespreken en terroriseren in hun eigen woning. Ring ging door het stof en beloofde tegen eind dit jaar de videostromen te versleutelen.

Case closed? Wat als de gebruikers nu zelf bewakingsnetwerken willen? Hoe meer data in de juiste handen, hoe veiliger toch? 'Ik doe niets verkeerd, dus hoef ik niets te vrezen', is dan de klassieke uitsmijter van voorstanders van alomvattende bewakingsnetwerken.

Voorspellend politiewerk

Laat ons even naar een ander nieuws van deze week kijken: de aankondiging dat de dataspecialist Palantir op 30 september naar de beurs gaat. Dat fascinerende Amerikaanse bedrijf, van bij de oprichting gesteund door de CIA, was of is betrokken bij wat 'predictive policing' wordt genoemd.

Daarbij worden de sociale banden tussen burgers in kaart gebracht, en strafrechtelijke gegevens en sociale media geanalyseerd. Vervolgens wordt voorspeld of iemand geweld gaat plegen of een slachtoffer wordt. Zo kan geweld worden voorkomen. Maar evengoed gaan veiligheidsfunctionarissen en algoritmes u op een bepaalde manier inschatten, meestal zonder dat u het weet. Laat staan dat u uw profiel kunt bijsturen. Plots blijkt dat u een bepaalde vlucht niet mag nemen, dat u extra wordt gecontroleerd of dat u naast een bepaalde job grijpt.

Bewaking en data zijn big business. En gadgets zijn duivels verleidelijk. Maar dat moet ons juist stimuleren om de vragen over wie eigenaar is van welke data en wat met die data gebeurt, ernstig te nemen.

Lees verder