column

Bleke Blauwe Stip

Digitaal nieuwsmanager

Zijn er eigenlijk alternatieven voor de politiek?

Stel dat je al het politieke gekrakeel beu bent. De polarisatie waarbij mensen gereduceerd worden tot ‘racist’ of ‘volksverrader’ en waarbij holle slogans en valse snelle oplossingen de sociale media teisteren. Als je dat allemaal vaarwel wil zeggen, is er de autarchie, een politieke filosofie die individuele vrijheid en zelfredzaamheid hoog in het vaandel draagt. Nauw verwant daarmee is ‘homesteading’, een levensstijl uit het verleden. Mensen vestigden zich in de wildernis en moesten zelf voor energie, voedsel en water zorgen. In ruil kregen ze van de overheid verregaande rechten op de grond.

Rijke technologen dromen van kolonies op de maan of op Mars, die ook zelfredzaam moeten zijn en gespaard blijven van aardse politiek. Maar ook als je geen miljarden veil hebt om de planeet te verlaten, is er hoop.

Meer columns 'Legrand Inconnu' vindt u hier. 

Er is ook zoiets als ‘seasteading’. Het principe is eenvoudig: u ankert een woonmodule vast aan andere soortgelijke modules in de oceaan, buiten de territoriale wateren van de natiestaten. Bye bye fiscus en bedilzucht. Uiteraard zijn minimale afspraken nodig met uw buren-seasteaders, maar het staat u altijd vrij uw module te verslepen naar een plekje alleen op zee of bij een andere groep seasteaders. Stemmen door weg te drijven dus. Betalen doet u uiteraard met de bitcoin of met de toekomstige digitale munt van Facebook. In San Francisco - waar anders - staat het Seasteading Institute. Het is opgericht door Patri Friedman, de kleinzoon van de Nobelprijswinnaar voor Economie Milton Friedman, en door Peter Thiel, die de betaaldienst Paypal mee oprichtte.

In 2017 schreef ik in deze column over een deal van het instituut met Frans-Polynesië voor een seasteadingproject. Dat project is inmiddels mislukt. Politieke moeilijkheden torpedeerden het oprichten van een speciale economische zone.

THE FIRST SEASTEADERS 2: Raising the Spar

Stoutmoediger waren Chad Elwartowski en zijn partner Supranee Thepdet. Elwartowski stelde zich dit jaar aan de wereld voor als de eerste echte seasteader. De man zou rijk geworden zijn met de handel in bitcoin. Een video op YouTube toont zijn woning in glasvezel op een platform voor de kust van Thailand. ‘Aan iedereen die anderen hun leven met geweld wil controleren, hier is mijn opgeheven middelvinger’, zegt de man bij beelden van een pijler waarop zijn woning is bevestigd die uit de zee oprijst. Luttele weken later sleepte de Thaise zeemacht zijn metaforische middelvinger aan land. De seasteaders zijn nu ondergedoken en onderhandelen via een advocaat met de overheid. In het ergste geval wacht hen de doodstraf. Het is moeilijk te ontsnappen aan politici op de planeet aarde.

Dat zal er de komende decennia niet op verbeteren. Kijk even naar de Pale Blue Dot, de iconische foto van de planeet die de Voyager 1 in 1990 nam vanop 6,4 miljard kilometer afstand. De Bleke Blauwe Stip is een fragiel ruimteschip met 7,7 miljard opvarenden. Die gaan het niet redden zonder regels en afspraken, met een visie die veel verder gaat dan de plaatselijke kerk, moskee of oceaanwoning.

Carl Sagan - Pale Blue Dot

Lees verder