column

De take-off van de ruimte-economie

Redacteur technologie

Ruimtevaart is terug van nooit helemaal weggeweest. Privébedrijven en beleggers maken zich klaar voor een nieuwe goudkoorts.

Ik heb nog vage herinneringen aan 20 juli 1969, de dag van de maanlanding, en aan 21 juli, de dag toen Neil Armstrong en Buzz Aldrin op het maanoppervlak rondstapten. Ik zat als negenjarige samen met nog zo'n 500 miljoen andere aardbewoners aan de zwart-wittelevisie gekluisterd. Ik was ervan overtuigd dat we tegen het jaar 2000 op vakantie konden gaan naar de maan, mogelijk ook wel naar Mars. Niet dus.

Een ruimtestation in omloop rond de eigen planeet, satellietlanceringen bij de vleet, robotvoertuigen op Mars, het kon nooit de indruk evenaren die Armstrong en Aldrin die 21ste juli op mij maakten.

Neil Armstrong - First Moon Landing 1969

Maar er is hoop. Al sinds een paar jaar wordt op internationale bijeenkomsten zoals het Wereld Economisch Forum in Davos gepraat over de ruimte-economie. Satellieten zijn nu al van het grootste belang voor telecommunicatie, navigatie en controle op het naleven van regels over nucleaire wapens.

Op het SXSW-technologiefestival ging dit jaar opvallend veel aandacht naar de ruimtevaart. Dat ging van architectuur in de ruimte tot een heuse 'ruimtegoudkoorts', waarbij asteroïden worden ontgonnen en 3D-printing een essentiële ruimtetechnologie wordt.

Herbruikbare raketten en de samenwerking van de NASA met de privésector doen het enthousiasme voor de ruimte herleven.

Aan de basis van al dat enthousiasme liggen ontwikkelingen zoals de herbruikbare raketten die ruimtevaart veel minder duur maken. De bereidheid van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om samen te werken met de privésector is een tweede belangrijke verandering.

Artemis

Het Artemis-programma van de NASA en haar internationale partners wil tegen 2024 de eerste vrouw en de volgende man op de maan krijgen. Tegen het einde van het decennium moet er een 'duurzame exploratie' zijn op de maan om vervolgens astronauten naar Mars te sturen.

Ook tegen het einde van dit decennium wordt het Internationaal Ruimtestation (ISS) buiten gebruik gesteld. Voor nieuwe ruimtestations en het vervoer van cargo en mensen van en naar die stations wordt volop naar privébedrijven gekeken. De Amerikaanse Sierra Nevada Corporation stelde onlangs een drie verdiepingen tellend ruimtestation voor en een ruimtevliegtuig, de Dream Chaser.

Die ruimtestations zullen niet alleen voor beroepsastronauten zijn. Ook burgers, toeristen of wetenschappers worden er verwacht. Mogelijk al in september brengt het ruimtetuig Dragon van SpaceX een viertal burgers voor drie dagen in een baan rond de aarde.

Beleggers

De financiële wereld ziet er nieuwe kansen in. De beleggingsonderneming van de Californische sterinvesteerder Cathie Wood lanceerde pas nog een nieuw fonds dat focust op ruimteverkenningen. Het fonds belegt onder andere in herbruikbare raketten, satellieten en drones.

Iets zegt me dat investeerders in ruimtetechnologie pieken van euforie maar ook dalen van bittere desillusie zullen ervaren. Ook internetbeleggers gingen door zulke cycli, terwijl de technologische disruptie ongestoord voortging.

Die 'one giant leap for mankind' waar Armstrong het die 21ste juli 1969 over had, zal deze eeuw zijn vervolg kennen. Het duurde langer dan ik dacht en hoopte. Maar zoals Microsoft-stichter Bill Gates al zei in de jaren 90: we overschatten altijd de veranderingen die de komende paar jaar gebeuren, maar onderschatten vooral de veranderingen op langere termijn.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud