Een euro per jaar voor de ruimte

Chinese studenten bezoeken een Mars-simulatie ©REUTERS

Maandag was het zestig jaar geleden dat de Sovjet-kosmonaut Joeri Gagarin de eerste ruimtereiziger werd. De Sovjet-Unie nam tegenover de VS een voorsprong die jarenlang werd volgehouden. Vandaag is een ruimtewedloop aan de gang tussen de VS en China.

De Chinese president Xi Jinping wil dat zijn land tegen 2049 een ruimtesupermacht is. China landde recent op de achterzijde van de maan, het zal de komende weken op Mars landen, het bouwt een eigen ruimtestation en het maakt werk van een satellietsysteem voor navigatie en aardobservatie.

De VS mobiliseren hun privésector en subsidiëren die. SpaceX van Tesla-baas Elon Musk brengt passagiers en cargo van en naar het Internationaal Ruimtestation (ISS), maar de ambities van de Amerikaanse visionair reiken minstens tot Mars.

Maar wat met Europa? Voor elke 15 dollar die de VS uitgeven aan ruimteonderzoek en -exploratie geeft de Europese ruimteorganisatie ESA er ongeveer 1 uit. In 2019 werd het budget van de ESA door de lidstaten met een derde verhoogd tot 2 miljard euro voor drie jaar. Dat is jaarlijks 1,20 euro per Europese burger, zegt Didier Schmitt van de ESA. Hij is bij de ESA groepsleider voor strategie en coördinatie voor het programma Human Spaceflight and Robotic Exploration.

John F. Kennedy

Maandag hield de onderzoeksinstelling SCK-CEN een conferentie naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de ruimtereis van Gagarin. Josef Aschbacher, de directeur-generaal van de ESA, zei er dat hij in de lente van volgend jaar een top hoopt te beleggen met de Europese Commissie en de Europese staatshoofden en regeringsleiders. Op die top moet duidelijkheid komen over de Europese ambities in de ruimte. Aschberger hoopt op het equivalent van de speech van president John F. Kennedy aan de Rice University, waarin hij in september 1962, een dik jaar na de ruimte-uitstap van Gagarin, aankondigde dat hij Amerikanen naar de maan stuurde.

De ruimte stelt ons voor extreme uitdagingen. En die doen ons technologische doorbraken verwezenlijken.

Maar gaat die hele wedloop eigenlijk niet vooral om prestige en politiek? Schmitt antwoordde met een mooi verhaal. 'Stel dat je met je gezin drie jaar lang moet binnenblijven in een huis. Je kan ook geen ramen opendoen. Voor alles moet je technologie gebruiken: eten, zuurstof, recyclage van afval, telegeneeskunde en virtuele realiteit.'

Voor dat soort extreme uitdagingen stelt de ruimte ons. Op de een of andere manier doen die de mens technologische doorbraken verwezenlijken. Doorbraken die ook en vooral op aarde van groot belang blijken te zijn. Misschien moet ons dat meer waard zijn dan die jaarlijkse euro per burger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie