Goeroes in Silicon Valley

Jack Dorsey van Twitter. ©REUTERS

Silicon Valley is in de ban van een ascetische goeroe.

Mei 2019. Tijd voor een nieuwe cursus bij mijn cybergoeroe Howard Rheingold over een van mijn favoriete thema’s: ‘geaugmenteerde’ collectieve intelligentie. De inmiddels 71-jarige Californiër vond begin jaren 90 de ‘virtual community’ uit en werd bekend als auteur, lesgever en denker over hoe we in allerlei soorten online netwerken slim kunnen samenwerken en leren. De cursus die ik volg is uiteraard online, maar omdat we met een kleine groep zijn, ongeveer twintig deelnemers, en intensief gebruikmaken van videoconferencing, virtuele whiteboards, forums, blogs en wiki is het allemaal heel persoonlijk en intensief. Het begrip ‘augmentation’ komt van auteurs als Douglas Engelbart, die in 1962 al schreef over ‘Augmenting Human Intellect’ en die in 1968 de ‘mother of all demos’ hield waarbij hij de wereld verbijsterde met hypertext, graphics, videoconferencing en de computermuis.

Engelbart bouwde voort op de visie van Vannevar Bush, die in 1945 in het tijdschrift The Atlantic het essay ‘As We May Think’ schreef over een soort collectieve geheugenmachine, de memex, die de organisatie van kennis veel efficiënter zou maken.

Silicon Valley zoekt onverminderd verder naar superkrachten.

Bush, Engelbart en anderen in die tijd wilden van de ontluikende informatie-explosie een kennisexplosie maken. De mens moest cognitieve superkrachten krijgen om al die informatie, samenwerkend met anderen, te verwerken. Dat was volgens hen ook een voorwaarde om de mensheid van de ondergang te redden.

Silicon Valley loopt nog altijd vol met mensen die op zoek zijn naar de superkrachten van de ‘geaugmenteerde mens’, waarbij het fysieke en het mentale samengaan. Neem nu Jack Dorsey, medestichter en CEO van het sociale netwerk Twitter. Hij volgt een strikt regime van dagelijkse ijsbaden, lange voettochten naar zijn werk en één maaltijd per dag. Behalve in het weekend, want dan eet hij niet. Ook drinkt hij ’s morgen een zout sapje met water, Himalayazout en citroen. Praktijken die hem naar eigen zeggen een ongewone helderheid en energie verschaffen.

Meer columns 'Legrand Inconnu' vindt u hier. 

Zijn voorbeeld wordt druk besproken en gevolgd - met zijn baard en ascetische gestalte ziet hij er dan ook uit als een echte goeroe. Hij is niet de enige die naarstig werkt aan zijn fysieke en mentale augmentatie. Anderen zijn druk in de weer met meditatie, extreme sporten en microdosissen lsd. In de zakenkrant Financial Times werd over de praktijken van Dorsey met ongerustheid geschreven. ‘A cry for help’, luidde het oordeel. Of is wat Dorsey en anderen doen een interessante voortzetting van de jaren 60, toen technologen en de tegencultuur mekaar vonden? Ik zal het vragen aan mijn eigen goeroe Howard, die het tenslotte allemaal heeft meegemaakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie