Belgische deal met AB InBev leidt naar Luxemburg

De honderden belastingakkoorden die vorige week zijn uitgelekt dankzij Luxembourg Leaks gaven al een idee hoe soepel de Luxemburgse fiscus kan zijn. ©Belga

De uitgelekte belastingdeal tussen de Belgische fiscus en AB InBev blijkt nu ook te leiden naar Luxemburg. De constructie levert de biergigant fikse belastingvoordelen op.

Woensdag waarschuwde Jean-Claude Juncker Guy Verhofstadt nog: ‘Ik ben net als u voor een breed en diepgaand onderzoek naar belastingafspraken in alle landen, maar misschien hebt u dan ook een probleem.’

De woorden van de Commissievoorzitter waren nog niet koud of gisteren raakte bekend dat een Belgische belastingdeal met AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, vragen doet rijzen. De Bijzondere Belastinginspectie voert een onderzoek naar de miljoenendeal die gaat over het Belgische AB InBev-bedrijf ‘Ampar’.

Louizalaan

De constructie begon op 21 november 2011 met de oprichting van het Belgische Ampar. De officiële aandeelhouder was een AB InBev-bedrijfje op een postbusadres in Kopenhagen. Bij de bestuurders zaten onder anderen een taxmanager en Braziliaanse managers van de biergigant.

De Bijzondere Belastinginspectie voert een onderzoek naar de miljoenendeal die gaat over het Belgische AB InBev-bedrijf ‘Ampar’.

Maar Ampar belandde op een postbusadres aan de Louizalaan in Brussel, waar nog 356 andere bedrijven gevestigd zijn. Het is het adres van een firma die gespecialiseerd is in het beheren van postbusbedrijven. In zijn eerste boekjaar genereerde Ampar 32,3 miljoen euro winst. En er is dat eerste jaar 1,4 miljoen euro belasting betaald.

Opsmukoperatie

In 2012 trok AB InBev met de constructie naar de Belgische rulingcommissie. Om een ‘voorafgaand’ belastingakkoord te sluiten over Ampar, hoewel het bedrijf dan al een jaar bestond. Toch kreeg de bierreus groen licht om ongeveer 90 procent van de winst belastingvrij te houden. Dat jaar zou Ampar al 53,2 miljoen euro winst opbrengen. Maar opnieuw werd 1,4 miljoen euro belastingen betaald.

Op 3 september 2011 haalde AB InBev de firma weg van het overduidelijke postbusadres aan de Louizalaan. Ampar verhuisde die dag naar het adres van AB InBevs hoofdkantoor aan het Brouwerijplein in Leuven. Maar de opsmukoperatie bracht de Bijzondere Belastinginspectie niet van de wijs. De BBI opende een onderzoek naar de constructie, ook al had AB InBev er een akkoord over gesloten met de rulingcommissie, die net als de BBI deel uitmaakt van de belastingadministratie. Een protocol tussen de twee diensten laat de BBI toe om de toepassing van zo’n akkoord te controleren.

Bermuda

De Belgische belastingdeal met AB InBev leidt evenwel ook naar Luxemburg. Op 17 december 2012 richtte de biergroep in het groothertogdom een nieuw bedrijf op met de naam ‘Ambev Luxembourg’.

De Belgische belastingdeal met AB InBev leidt evenwel ook naar Luxemburg. Op 17 december 2012 richtte de biergroep in het groothertogdom een nieuw bedrijf op met de naam ‘Ambev Luxembourg’. En in 2013 kwamen alle aandelen in het Belgische Ampar in handen van die nieuwe Luxemburgse firma. Samen met nog andere aandelen van de bierreus, onder andere in Bermuda. De gloednieuwe Luxemburgse firma was meteen een half miljard euro waard.

Welke belastingvoordelen de constructie ook nog eens oplevert in Luxemburg valt niet te achterhalen. De honderden belastingakkoorden die vorige week zijn uitgelekt dankzij Luxembourg Leaks gaven al een idee hoe soepel de Luxemburgse fiscus kan zijn. AB InBev wil geen uitleg geven over de constructie en benadrukt alleen dat de groep in alle landen de plaatselijke belastingregels naleeft.

140 miljoen euro winst

In België zijn de cijfers wel bekend. In totaal heeft Ampar de voorbije drie jaar 140 miljoen euro winst gegenereerd. Over diezelfde periode heeft het bedrijf in ons land 5,5 miljoen euro belasting betaald (amper 4 procent). Maar de BBI heeft nu brieven (‘berichten van wijziging’) gestuurd naar AB InBev om extra belastingen te claimen. De kans bestaat ook nog dat de fiscus het hele belastingakkoord herroept.

Bekijk hier de 'InBev-route'op kaart. 

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud