Advertentie

‘Belgoleaks' is slechts het kleine broertje van ‘LuxLeaks'

Johan Vande Lanotte ©belga

België is Luxemburg niet. Alleen de eerste ‘LuxLeaks’ onthulde 548 vertrouwelijke belastingdeals uit 2008-2010 bij één advieskantoor. Terwijl er in België de voorbije tien jaar 60 controversiële belastingdeals zijn gesloten met multinationals.

De groene oppositie sprak gisteren tijdens het vragenuurtje in de Kamer over ‘Belgoleaks’, nadat De Standaard had geschreven dat ook de Belgische rulingdienst sinds 2005 zo’n 60 geheime deals met bedrijven heeft gesloten. Maar de vergelijking met ‘Luxembourg Leaks’ loopt spaak. De Luxemburgse fiscus sluit al ruim tien jaar met bijna alle multinationals in de wereld vertrouwelijke belastingdeals.

Het eerste lek van vertrouwelijke belastingakkoorden gesloten door de Luxemburgse fiscus ging alleen over de jaren 2008, 2009 en 2010, en het ging alleen over klanten van één groot advieskantoor, PwC. Toch gaat het al om 548 belastingdeals met 343 grote bedrijven en zakenfamilies, goed voor bijna 28.000 uitgelekte bladzijden.

Van de ruim 5.000 rulings die de Belgische fiscus de afgelopen tien jaar heeft toegekend, bevatten slechts 60 ‘winstverschuivingsstructuren’ zoals in het Groothertogdom. Die structuren komen voor in een zesde van alle belastingdeals die de voorbije weken via LuxLeaks zijn uitgelekt. Dat is wellicht slechts een fractie van alle belastingdeals die Luxemburg de voorbije tien jaar heeft gesloten.

Ook inhoudelijk zijn de belastingconstructies die Luxemburg toeliet niet te vergelijken met de 5.000 rulings die België al sinds 2005 heeft beklonken. Zo bleek uit de Luxemburgse belastingdeals dat toegelaten werd dat slechts 0,015 procent van de winst werd belast en dat constructies met postbusbedrijven in belastingparadijzen zoals de Britse Maagdeneilanden werden opgezet. Dat is niet te vergelijken met het gros van de Belgische rulings.

Het parket van het groothertogdom Luxemburg voert een onderzoek naar de klokkenluider achter Luxembourg Leaks. Het gerecht viseert een Fransman die werkte voor het advieskantoor PricewaterhouseCoopers in Luxemburg. Hij zou de 548 geheime Luxemburgse belastingdeals met 343 topbedrijven hebben gelekt. Een Luxemburgse onderzoeksrechter heeft de man gisteren in beschuldiging gesteld van huisdiefstal, schending van het beroepsgeheim, schending van bedrijfsgeheimen, heling en frauduleuze toegang tot een computer- databank. Het onderzoek naar de man begon al in juni 2012 na een klacht van PwC. Toen waren al enkele gelekte belastingdeals opgedoken in een reportage op de Franse tv-zender France 2.

Zo bleek uit LuxLeaks dat Luxemburg een belastingdeal sloot met een groot Belgisch interimkantoor terwijl de Belgische rulingcommissie dezelfde constructie had afgewezen.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) nam gisteren de verdediging op van het beleid van de rulingcommissie. Dat er deals geheim blijven, is omdat ‘sommige bedrijven verplicht worden hun commerciële, financiële en organisatorische strategie open en bloot op tafel te leggen’. ‘Het lijkt mij absoluut niet evident dat die gegevens worden gepubliceerd.’

Hij kondigde wel aan dat er in het jaarverslag van de rulingdienst mogelijk meer uitleg zal komen over de rulings.

Dat België een gunstregime hanteert voor multinationals is volgens Van Overtveldt te verdedigen. ‘We behoren tot de monetaire unie. Dat beperkt onze mogelijkheden om een economisch beleid te voeren. Daarom is het aangewezen het nichebeleid dat we voeren niet zomaar op te geven.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie