Advertentie
Advertentie

Journalisten getuigen over LuxLeaks in EU-parlement

Naast De Tijd-journalist Lars Bové gaat het onder meer om Xavier Counasse (Le Soir) en Kristof Clerix (MO*) ©Dieter Telemans

Vandaag getuigt De Tijd-journalist Lars Bové voor het Europees Parlement over 'LuxLeaks', de Luxemburgse belastingdeals die De Tijd vorig jaar onthulde samen met het Consortium van Onderzoeksjournalisten ICIJ. Samen met drie andere ICIJ-leden en fiscaal expert Richard Brooks getuigt Bové voor de Bijzondere Commissie 'Fiscale Rulings'.

Op 6 november vorig jaar pakten 78 journalisten die werken voor media in 26 landen en lid zijn van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) uit met gelekte belastingdeals onder de titel Luxembourg Leaks of afgekort'LuxLeaks. Het ging om een gigantisch lek van 548 vertrouwelijke belastingakkoorden die Luxemburg met 343 bedrijven over de hele wereld sloot.

Daaruit bleek dat ook Belgische topbedrijven en de rijkste families van ons land in Luxemburg groen licht kregen voor verregaande belastingconstructies: complexe schema’s met postbusbedrijven en zijsprongetjes naar notoire belastingparadijzen zoals Gibraltar en de Britse Maagdeneilanden.

De Luxemburgse overheid heeft die constructies discreet massaal goedgekeurd, waardoor België en de rest van de wereld miljarden euro’s belastinggeld mislopen.

Zeven maanden later getuigt het consortium van onderzoeksjorunalisten ICIJ voor de bijzondere commissie van het Europees Parlement die de belastingdeals of 'rulings' tegen het licht houdt. Naast De Tijd-journalist Lars Bové gaat het om Xavier Counasse (Le Soir), Kristof Clerix (MO*), de Franse journalist Edouard Perrin en de Britse fiscaal expert Richard Brooks die ICIJ adviseerde bij het LuxLeaks-onderzoek.

Vooral Perrin is de hoofdrolspeler in het LuxLeaks-onderzoek. De Franse journalist, die het LuxLeaks-schandaal rond fiscale constructies wereldkundig heeft gemaakt, is vorige maand in Luxemburg nog aangeklaagd wegens diefstal en witwassen.

De tenlastelegging was al de derde in Luxemburg, na die tegen een gewezen bedrijfsrevisor bij PwC, Antoine Deltour, en een tweede bediende van hetzelfde advieskantoor, van wie een groot deel van de documenten van LuxLeaks afkomstig is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud