reeks: medtech

Amerikaans medtechbedrijf creëert 200 jobs in België

Filip Schutyser, oprichter van Medicim en nu managing director van Amerikaanse medtechreus Danaher in Mechelen ©Wim Kempenaers

De Belgische onderzoeker en ondernemer Filip Schutyser ontwikkelde software om chirurgische ingrepen aan kaak en tanden voor te bereiden. Nu werft hij in Mechelen bijna 200 mensen aan in amper drie jaar tijd.

Mechelen ontpopt zich tot het expertisecentrum van het Amerikaanse miljardenbedrijf Danaher voor alles wat met beeldvorming bij de tandarts te maken heeft. De groei is enorm. Van 60 werknemers vorig jaar naar 250 in 2018.

De site naast het station in Mechelen heeft zijn wortels in Medicim, een spinoff van het Medical Imaging Research Center van UZ Leuven. Gegroeid uit het onderzoek van de huidige managing director Filip Schutyser die destijds software ontwikkelde om op basis van beelden van tanden en kaken chirurgische ingrepen voor te bereiden.

Kaakschroeven

Denk aan gebitsprotheses waarvoor een speciaal soort schroeven in onder- en bovenkaak bevestigd moeten worden. Of aan verplaatsingen van boven- en onderkaak bij patiënten die door een abnormale positionering van de kaken niet fatsoenlijk kunnen eten en praten.

We zijn hier met het nodig enthousiasme aan het uitbreiden. Het gaat echt snel.
Filip Schutyser
Managing Director in Mechelen

Medicim werd opgericht in 2002 en verkocht aan het Zwitserse Nobel Biocare in 2008, toen Herman Verrelst (serieel ondernemer en de nieuwe CEO van Biocartis) het bedrijf leidde. Intussen maakt de site in Mechelen deel uit van een nog groter bedrijf: Danaher, met een beurswaarde van 60 miljard dollar. En die heeft grote plannen. ‘We zijn hier met het nodig enthousiasme aan het uitbreiden. Het gaat echt snel’, zegt Schutyser.

Danaher is een technologieconcern. De dentale divisie is maar één van de vele en ontwikkelt zowat alles wat je ziet tijdens een tandartsbezoek. Van de stoel tot de scanners en de apparatuur om te boren en te vullen. ‘Alles behalve tandpasta’, zegt Schutyser.

Wat we doen lijkt triviaal, maar het is enorm complexe materie. We hebben hier in België goede universiteiten waardoor we hier de juiste mensen vinden die die complexiteit de baas kunnen.

Alle software-ontwikkeling voor het ontwerpen van tandprotheses, voor de diagnose van tandproblemen, voor de opvolging van behandelingen, enzovoort zal de komende maanden en jaren gradueel worden gecentraliseerd in Mechelen. ‘We schrijven software om de beelden van scanners te interpreteren. We zetten filters op de beelden om details uit te lichten zodat de tandarts in één beeld alles duidelijk ziet. Is het tandwortelkanaal goed opgevuld? Is er een breuk in de tand? Dat lijkt triviaal, maar dat is enorm complexe materie. We hebben hier in België goede universiteiten waardoor we hier de juiste mensen vinden die die complexiteit de baas kunnen.’

20.000 tandartsen

Tegen eind 2018 rekent Schutyser op een groei tot 250 werknemers. Nu zijn dat er zo’n 120, wat al een verdubbeling is tegenover vorig jaar. ‘Een interessante journey’, aldus Schutyser. ‘Onze software bereikt nu 20.000 tandartsen wereldwijd. Binnen enkele jaren zal dat 50.000 zijn.’ Hij schat de omzet van de in Mechelen ontwikkelde producten op ‘enkele tientallen miljoenen euro’.

Die miljoenen konden even goed ‘Belgisch’ geweest zijn, ware het bedrijf destijds niet verkocht. Maar spijt heeft Schutyser niet. ’We zouden nooit zo groot geworden zijn. Als klein innovatief bedrijf een eigen verkoopkanaal uitbouwen in deze markt is bijna onbegonnen werk’, klinkt het. ‘Nu blijkt toch dat we de goede keuze hebben gemaakt?’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud