reeks: medtech

België zit in het koppeloton van medische technologie

Materialise heeft technologie in huis waarmee een exacte replica van een orgaan, zoals hier een hart, kan worden geprint in 3D. Chirurgen kunnen op die manier oefenen, voor ze opereren. ©Materialise

Technologie geeft de geneeskunde een reboot. België zit hier op de eerste rij. We hebben wetenschappers, artsen, ingenieurs, ondernemers én bedrijven die vanuit de hele wereld worden geconsulteerd voor hun expertise.

Belgen zijn pioniers als het op medische technologie aankomt. Neem professor Peter Carmeliet van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Carmeliet is de Belgische onderzoeker met de meeste wetenschappelijke publicaties op zijn naam, hij stond al tientallen keren in het prestigieuze Nature, waardoor hij meteen ook één van de meest geciteerde Belgische onderzoekers is in het buitenland.

We hebben onderzoekers, artsen en ondernemers ontmoet die letterlijk leven voor de wetenschap.

De topwetenschapper maakt carrière met zijn kennis over bloedvaten. Door het biologisch mechanisme van bloedvaten bloot te leggen, kon hij kanker afblokken, de spierziekte ALS afremmen, een herseninfarct voorkomen en organen kweken. Willen we ooit levende organen in het lab kweken en die in een patiënt transplanteren, dan zijn die bloedvaten essentieel. Want kloppen de verbindingen via de bloedvaten niet, dan zal het orgaan niet overleven.

Nog een wetenschapper die internationaal is doorgebroken: Bart De Strooper. Hij is een wereldautoriteit in onderzoek naar hersenziektes van de KU Leuven en het VI en trok begin dit jaar naar Londen om er het UK Dementia Research Institute te leiden. Hij beschikt over een budget van maar liefst 300 miljoen euro. En dan is er ook nog Bruno Holthof, de visionaire ziekenhuisdirecteur van de Antwerpse ziekenhuisgroep ZNA, is sinds twee jaar aan de slag als directeur van de Oxford University Hospitals, een groep ziekenhuizen met meer dan 6.000 werknemers.

Wegwerpbare bloedtest

Of neem Imec, het Vlaamse onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie. Onderzoekers uit de hele wereld komen in de unieke ‘chipfabriek’ van Imec hun technologie uittesten. In de Imec Tower in Leuven werken nu 3.500 wetenschappers uit maar liefst 75 landen. Binnenkort rolt daar de eerste wegwerpbare bloedtest op een chip van de loopband.

En kijk naar Materialise, gespecialiseerd in 3D-printing. Een bedrijf uit Leuven, genoteerd op de beurs van Nasdaq. De inplantaten die Materialise ontwikkelt op basis van exacte replica’s van organen zijn van levensbelang, vooral voor kinderen.

3,4 miljard euro
In 2016 investeerden de Belgische farma- en biotechbedrijven 3,4 miljard euro in Onderzoek & Ontwikkeling, wat ruim dubbel zoveel is als tien jaar terug.

Maar ook de klassieke big pharma blijven niet aan de zijlijn staan. Multinationals zoals GSK en UCB zetten vanuit België steeds meer technologie in om hun behandelingen performanter te maken. Om het met cijfers te zeggen: in 2016 investeerden de Belgische farma- en biotechbedrijven 3,4 miljard euro in Onderzoek & Ontwikkeling, wat ruim dubbel zoveel is als tien jaar terug.

Bij het samenstellen van deze reeks over ‘De reboot van de geneeskunde’ hebben we keuzes moeten maken. Er was te veel. Innovatie leeft echt in Vlaanderen. En er is meer dan een revolutionaire behandeling tegen kanker of een baanbrekende eenvoudige test voor het opsporen van het syndroom van Down.

Alzheimer

Een greep uit wat binnenkort mogelijk wordt: een hart op een chip, een oogtest om alzheimer op te sporen of technologie om via virtual reality in uw hersenen te duiken.

We hebben onderzoekers, artsen en ondernemers ontmoet die letterlijk leven voor de wetenschap. Die dertig jaar verwoed hebben gezocht naar een vaccin, die spontaan maar verlegen hun bovenblijf ontbloten om zelf onmiddellijk te demonstreren hoe hun 3D-echo voor het hart werkt of die, sinds hun zoon werd getroffen door een zeldzame ziekte, maar één doel meer voor ogen hebben: een oplossing vinden.

Al waren deze mensen sterk verschillend, ze hebben één ding gemeen: ze gebruiken baanbrekende technologie om levens te redden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n