reeks: medtech

Grootste start-up levert kleinste lab ter wereld

Een testchip voor het doe-het-zelf lab van miDiagnostics. In het bolletje komt het druppeltje bloed, dat vervolgens vloeit via haarfijne kanaaltjes en piepkleine kamertjes waar micrscopisch onderzoek in zit verwerkt. ©Wim Kempenaers

Een revolutionaire chiptechnologie, ontwikkeld door miDiagnostics, brengt een bloedtest tot in de huiskamer. Snel en eenvoudig, en made in Belgium.

Het is een wit doosje niet groter dan een espressokopje. U doet een druppeltje bloed op een plastic plaatje, stopt dat plaatje in het doosje en minder dan tien minuten later worden de resultaten van de bloedanalyse naar uw computer of uw smartphone gestuurd.

Dankzij de wegwerpbloedtest zal de factuur voor de gezondheidszorg goedkoper worden.

Het Leuvense bedrijf miDiagnostics werd opgericht in 2015. Het was met een startkapitaal van 60 miljoen euro een van de grootste start-ups in de Belgische medische wereld, gesponsord door Marc Coucke, Michel Akkermans, imec en PMV. 'Mijn investering met het grootste potentieel', zei Coucke daarover. 

Het bedrijf ontwikkelt een mini-labo. Via haarfijne kanaaltjes en piepkleine kamertjes op een chip kan het doen wat normaal onder de microscoop van een labo gebeurt: de bloedwaarden controleren. Een standaardtest die miljoenen mensen al lieten uitvoeren.

Wegwerptest

Het idee voor de wegwerptest of doe-het-zelflab komt van Imec, dat wereldberoemd is voor zijn kennis van chiptechnologie. Het onderzoekscentrum reikte de hand aan het Johns Hopkins-instituut in de Verenigde Staten, een van de meest prestigieuze onderzoeksinstellingen ter wereld. Imec leverde de technische knowhow, Johns Hopkins hielp vanuit medisch oogpunt een ultraperformant lab op te zetten.

50 euro
De prijs van de bloedtest wordt voorlopig op ongeveer 50 euro geraamd.

De eerste bloedtest van miDiagnostics, die in september wordt gelanceerd, is de meest gebruikelijke en meteen ook de cruciale test om op te sporen of iemand een virale of een bacteriële infectie heeft. Is de ontsteking viraal, zoals bij een verkoudheid of een griep, dan is uitzieken de boodschap. Is ze bacterieel, zoals een keelontsteking, dan zijn antibiotica nodig.

Vier vragen voor Hilja Ibert, CEO van miDiagnostics

1Hoe zijn de reacties op het eerste prototype van MiDiagnostics?

 ‘Overweldigend. We hebben het product aan consumentenpanels in het VK, de VS en ook België voorgelegd en ze waren zeer positief.’

 2Maar u wilt het ons nog niet tonen?

‘We zullen het design en de merknaam in september of het najaar bekendmaken. We willen een naam die mensen goed onthouden. We gaan voor de Kleenex van de point-of-care bloedtests.’

 3Er werd al 60 miljoen euro in miDiagnostics geïnvesteerd. Is er nood aan meer geld?

 ‘We willen zo snel mogelijk op de markt zijn. Daarom betalen we 70 onderzoekers met dat bedrag. Maar op termijn zullen we extra financiering nodig hebben. Eind 2018 komt er een tweede kapitaalronde. Met dezelfde investeerders of ook nieuwe? Dat moeten we nog beslissen.’

4Hoe bent u erin geslaagd bekende ondernemers zoals Marc Coucke en Michel Akkermans te overtuigen?

‘Het zijn vermogende bedrijfsleiders die bereid zijn te investeren in gezondheid omdat ze iets willen terugdoen voor de maatschappij. En omdat onze bloedtest zo eenvoudig is dat iedereen hem kan gebruiken, bereiken ze via miDiagnostics enorm veel mensen.’

Dokters doen zulke bloedtesten dagelijks. Vandaag moet de patiënt op consultatie komen of gaat de arts op huisbezoek om het bloed af te nemen, en daarna gaan de bloedbuisjes naar een labo voor onderzoek. De nieuwe chiptest daarentegen wordt eenvoudigweg voltooid in het kabinet van de dokter of zelfs thuis bij de patiënt. Dat levert een forse besparing op, zowel in tijd als in kosten. De factuur voor de gezondheidszorg komt goedkoper uit met de wegwerptest.

Witte bloedcellen

Nog een voorbeeld: kankerpatiënten die een chemobehandeling krijgen, moeten hun witte bloedcellen laten testen vooraleer ze hun infuus ontvangen. Witte bloedcellen beschermen tegen infecties en zijn daarom belangrijk voor ons lichaam. Maar chemotherapie doet het aantal witte bloedcellen soms dalen. Enkel als er voldoende zijn, kan de chemo doorgaan. Die controle kan de patiënt met de kubus van miDiagnostics zelf thuis doen. Zo vermijdt hij een rit naar het ziekenhuis. Ook voor het ziekenhuis betekent dat tijdgewin.

In september pakt miDiagnostics uit met een eerste prototype, een wereldprimeur. Bij de start in 2015 was het plan een wegwerpbare bloedtest te ontwikkelen ter grootte van een USB-stick voor 10 tot 20 euro. De eerste versie van het product is echter iets groter. En enkel het plaatje, inclusief de chip, is voor de vuilbak. De kubus, waar de vernieuwende microscopische chiptechnologie in is verwerkt, kan worden hergebruikt.

De prijs wordt op 50 euro geraamd. Later volgen andere, nog meer geperfectioneerde, minilabs. En dan ook een wegwerpbare test, vergelijkbaar met de eenvoudige zwangerschapstest die in de supermarkt te verkrijgen is.

MiDiagnostics hoopt in 2020 naar de markt te kunnen stappen met een eerste afgewerkt product. Kort daarna kunnen naast de standaard bloedtest waar het bedrijf mee start, ook andere bloedonderzoeken volgen. Een test om de leverziekte hepatitis C op te sporen wellicht. Opnieuw een markt met een gigantisch potentieel, want in Europa alleen lijden 29 miljoen mensen aan een leverziekte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect