Hersensmeltend

Nee, het ligt niet aan u. Het gáát hard. Gisteren de slimme telefoon, vandaag de internetbril, morgen robots aan de koffieautomaat.

Technologie heeft een revolutie ontketend die stilaan permanent lijkt. En naar verluidt moet het strafste nog komen. Het woord ‘mindmelting’, valt wel eens, bij economen die het van dichtbij volgen. ‘Hersensmeltend’, is dat.

Kan ons hoofd één en ander wel aan?

Charlie Chaplin stelde zich de vraag lang geleden al, in de film Modern Times. Mens versus Machine: de Eerste Ronde, in een weergaloze klassieker gegoten.

Onlangs klonk de gong voor Ronde Twee, op het Wereld Economisch Forum in Davos. ‘Er is een race bezig tussen computers en mensen’, zei Google-topman Eric Schmidt daar. ‘Mensen moeten die winnen.’

Modern Times – het vervolg.

De wereld is onherkenbaar veranderd sinds Ronde Een. De machines ook. Ze zijn slim geworden, en ze worden steeds slimmer. Ze kunnen autorijden, schaken en quizzen. Ze helpen diagnoses stellen en ze leren snel praten.

Volgens een recent rapport van het McKinsey Global Intitute zouden ze tegen 2025 de helft van de huidige kennisjobs kunnen automatiseren. En: ze worden nooit moe, krijgen nooit hoofdpijn en vragen geen bedrijfswagens.

Is onze eigen soft machine klaar voor de strijd?
Dat zoek ik de komende weken uit in de multimediale reeks Modern Minds.
Hoe werkt het eigenlijk, dat fascinerende orgaan tussen onze oren? Ik ga onder de scanner en laat me de basics uitleggen.
Ben ik zelf wel intelligent genoeg voor de 21e eeuw?
Klopt het dat technologie ons brein verandert?
Maken slimme machines ons dom, net nu we ze te slim af moeten blijven?
Gebruiken we ons brein wel goed?
Zijn de toenemende stressklachten de ‘stoflong van de 21e eeuw’?

 

Reageer, mail me uw eigen verhaal, of twitter mee #ModernMinds.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud