Slaap voor u dood bent

En doe uw brein een ouderwetse wekker cadeau.

'Zoals we hebben leren eten met mes en vork omwille van de hygiëne en de beleefdheid, is er ook nood aan breinhygiëne.' Dat schrijft VKW-topvrouw Caroline Ven vandaag in een mooi opiniestuk naar aanleiding van de eerste aflevering van Modern Minds, over de nood aan mentale rust en ruimte in onze altijd-online-cultuur.

Leidinggevenden, schrijft Caroline Ven, moeten het goede voorbeeld geven. Door nachtelijke mails te sturen die niet dringend zijn, geven ze een signaal aan hun werknemers. Zelf zet ze haar gsm van 10 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends op 'niet storen'.

Het deed me denken aan een andere leidinggevende die het goede voorbeeld geeft: mediatycoon Arianna Huffington. Zij legt niet alleen zichzelf een strenge rusthygiëne op. Werknemers en andere slaapmacho's die haar bij nacht en ontij durven te mailen, krijgen een uitbrander. Haar vrienden doet ze graag ouderwetse wekkers cadeau, zodat hun smartphone uit kan 's nachts. 

De Grieks-Amerikaanse Huffington kwam er tot haar eigen scha achter hoe belangrijk nachtrust is. Dat schreef ze in 2012 in een opmerkelijk en spraakmakend opiniestuk, dat in ons weekendmagazine Sabato verscheen. Ze gaf er ook een fijne TED-talk over.

De oprichtster van de Huffington Post besefte dat er iets moest veranderen toen ze wakker werd in een plas bloed. Haar bloed. Flauwgevallen van uitputting, en met haar hoofd ergens tegenaan gestoten. Het gebeurde nadat ze een week offline op reis was gegaan met haar dochter, en elke avond laat de ongelijke strijd met haar mailbox had proberen te winnen. 

'Te weinig slaap', kreeg ze nadien van specialisten te horen, heeft een negatieve invloed op 'mentale prestatie' en 'de snelheid waarmee je cognitieve functies op een hoger niveau inschakelt'.

Via David Randall, auteur van 'Dreamland', kwam Huffington er ook achter dat een dutje 'ons brein helpt om op een hoger niveau te functioneren zodat we betere ideeën krijgen, sneller de oplossing voor een probleem vinden, veel sneller patronen herkennen en ons ook met een grotere precisie cruciale informatie herinneren.'

'Sleep your way to the top - literally', was de Engelse titel van Huffingtons opiniestuk, na haar - welja - wake-up call.

Het is een zin die zichzelf bewijst. Slapen is iets om te doen voor je dood bent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud